Головна Новини Політика зовнішня політика Розміщення військових баз НАТО в Україні: вигадка чи сувора реальність
commentss НОВИНИ Всі новини

Розміщення військових баз НАТО в Україні: вигадка чи сувора реальність

Експерти відзначають, що Україна, згідно з Конституцією, не може бути майданчиком для дислокації іноземних військовослужбовців

2 липня 2021, 19:04 comments1362
Поділіться публікацією:

При вступі до НАТО або ж за умови укладення відповідного договору про військове співробітництво Україна може надати свою територію для спеціальних баз Альянсу. За словами "слуги народу" Федора Веніславський, котрий представляє президента в Конституційному Суді, дозвіл на такі зміни може дати суд. "Коментарі" попросили експертів проаналізувати цю заяву і розставити всі крапки над "i".

Розміщення військових баз НАТО в Україні: вигадка чи сувора реальність

У президента заявили, що Україна розмістить військові бази НАТО. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Влада відірвана від наших реалій, як Місяць від Землі"

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов дивується, чому представники влади непередбачувані в своїй поведінці і заявах.

"Таке враження, що вони відірвані від наших реалій, як Місяць від Землі, — обурюється він. — У Конституції записано, що Україна — позаблокова держава. І тут такі заяви... Так, ми зафіксували курс на НАТО в Основному Законі. Але це — перспектива на майбутнє".

Якщо ж подібне питання постане руба, Україні доведеться змінювати Конституцію, пояснює експерт. Для цього проводитиметься референдум або використовуватимуться якісь інші важелі. Заяви ж про те, що Україна, позаблокова країна, дозволить наявність іноземних військових баз на своїй території, Олег Жданов називає абсурдними.

На думку військового експерта, в Зе-команді повинні вже розібратися з основними напрямами зовнішньої політики України.

"Куди йдемо? Багатовекторність ми вже проходили. Леонід Кучма залишив нам тяжку спадщину свого правління, яке ми досі розгрібаємо. Нам треба визначитися з курсом, — переконаний полковник запасу. — І ще момент — а чи хочуть іноземні держави, особливо члени НАТО, розміщувати свої війська на території України? Адже тут вони будуть практично в прямому зіткненні зі збройними силами РФ. Чого НАТО категорично намагається уникнути. Їм вистачає Прибалтики, щоб мати напруженість і конфронтацію із РФ. Загалом, заява Веніславського — абсурдна та суперечить суперечить логіці сьогоднішнього дня".

Україні слід розпочати займатися реформами, а не їх імітацією

Експертка у питаннях національної безпеки і оборони, учасниця програми "Україна-НАТО" Катерина Коваль зазначає, що подібні заяви про вступ до НАТО, розміщення військових баз та проведення паралелей із Литовською Республікою, варто розцінювати лише як популізм.

"Навіть обиватель може знайти інформацію про те, як Генсекретар НАТО Йенс Столтенберг неодноразово наголошував на необхідності реформ і боротьби з корупцією в Україні в якості обов'язкової умови вступу в Альянс. До того ж, членом НАТО не може стати країна з неврегульованими територіальними суперечками. І, нарешті, ми не можемо порівнювати Україну з Литовською Республікою, бо відразу ж після здобуття незалежності, Литва взяла курс на євроатлантичну інтеграцію, абстрагувавшись від пострадянських реалій, чого тоді не зробили ми", — підкреслює Катерина Коваль.

На її думку, щоб говорити про розміщення військових баз після вступу в НАТО, варто хоча б перестати розкрадати армію і почати займатися реформами, а не їх імітацією.

"Тому, панове, не морочте нам голову", — резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, коли, на думку керівника українського МЗС Дмитра Кулеби, Україна може стати однією з країн-учасниць НАТО. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, скільки українців вважають Північноатлантичний альянс нашим союзником.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини