Головна Новини Політика зовнішня політика Росія нарощує сили біля кордонів України: яким може бути наступний крок Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія нарощує сили біля кордонів України: яким може бути наступний крок Путіна

Експерти спрогнозували варіанти розвитку подій, які тягне за собою загострення ситуації на окупованій території Донбасу та біля кордонів України у квітні 2021 року

15 квітня 2021, 16:42 comments1404
Поділіться публікацією:

В Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони України назвали три сценарії, за якими може діяти Росія поблизу кордонів і на окупованій території. Експерти розповіли виданню "Коментарі", який із сценаріїв їм здається найбільш імовірним — і чому, а також — як Україні діяти в ситуації, що створилася.

Росія нарощує сили біля кордонів України: яким може бути наступний крок Путіна

Кордон України. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"Росія мріє максимально розширити життєвий простір "русского мира" в межах України"

Нардеп V, VI і VII скликань, екс-заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко підкреслює, що Збройні сили України повинні готуватися до всіх варіантів розвитку подій, навіть найбільш неймовірних. Їх завдання — захистити країну в будь-яких умовах.

"Розглядаючи сценарії, наведені Головним управлінням розвідки, більше схиляюся до першого — демонстрація сили на кордоні України і в окупованому Криму за допомогою проведення підготовчих заходів військового характеру. Все виглядає як черговий етап шантажу з боку Кремля", — зазначає Андрій Сенченко.

За його словами, цілей цього шантажу кілька. Путін намагається залякати і деморалізувати українську владу і суспільство, з метою продавити прийнятний для Росії варіант "миру на Донбасі" та "закрити питання Криму". Одночасно він шантажує Захід, заявляючи претензію на роль світового гравця топ-рівня.

"На жаль, наші "нормандські" партнери з Європи всі 7 років війни продемонстрували, що готові до миру за рахунок України, на умовах агресора. Їх зайвий раз залякувати не треба. Сигнали явно для США, — вважає експерт. — Але американське керівництво свідомість не втратило. І дзвінок Байдена Путіну — точно не через страх. Це сильний хід. Він значно розряджає обстановку, в певному сенсі пов'язує нашого супротивника і дає нашій країні меседж — США з вами".

Андрій Сенченко впевнений, що Україна не повинна йти ні на які поступки. Шантаж ж, на його думку, буде тривати і багаторазово повторюватися. За його словами, в Кремлі постійно оцінюють реакцію українського керівництва і колективного Заходу, готовність українського народу відстоювати свій вибір і стан української армії. "При цьому важливо розуміти, що від шантажу до прямих дій, та ще й з такими неадекватами, як наш північний сусід, по суті, один крок. І до цього треба бути готовими", — закликає експерт.

Він вважає малоймовірним другий сценарій — військова операція збройних сил агресора, мета якої вирішити питання водопостачання в Крим, а також захопити частину територій південних областей України.

На думку Андрія Сенченка, у РФ немає сил для того, щоб окупувати південні території України. Втрати в такому випадку будуть величезні.

"Пробивати ж т.зв. коридор до головної споруди Північно-Кримського каналу в Каховці (Херсонська область) агресор не вирішиться. Утримати такий коридор неможливо. Будуть величезні втрати — матеріальні та людські. Будуть найжорстокіші санкції ", — пояснює глава ВОД "Сила права".

Не виключає він третій варіант — провокація на Сході з метою звинуватити в них Збройні Сили України.

Андрій Сенченко пояснює: "Росія мріє максимально розширити життєвий простір "русского мира" в межах України. І найбільш близький і привабливий етап в цьому сенсі — повний захват Донецької і Луганської областей, формування там одного або двох "руських держав", з подальшим їх визнанням РФ, Венесуелою та іншими "маяками демократії" на кшталт Північної Кореї".

Цей сценарій, на відміну від вторгнення з Криму, цілком можливий, вважає експерт. Росія може почати розповідати про пригноблення "народу Донбасу", що залишився поза ОРДЛО, і про "загальну мрію про його возз'єднання".

"Підкреслюю, нам потрібно бути готовими до будь-яких сценаріїв — і не піддаватися шантажу з боку агресора. Це точно не останнє загострення на фронті, — прогнозує Андрій Сенченко. — Впевненість українського народу й українського керівництва безпосередньо залежить від стану української армії. Тому нам необхідно робити значно більші зусилля для ефективної реформи збройних сил, створення професійної, добре навченої і добре озброєної армії".

"Наступним кроком РФ можуть бути спецоперації проти українських прикордонників"

Генерал армії України, екс-глава зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що нас чекає гібридний сценарій, де в тій чи іншій мірі будуть використані всі варіанти, що розглядаються ГУР.

"Уже давно йде потужна інформаційна атака. Росія намагається сформувати думку, що Україна ось-ось нападе, ось-ось загострить, ось-ось почне військову операцію. Далі йдуть власне провокації — ми бачимо посилення обстрілів на Донбасі, значні сили росіян у наших кордонів, військові переміщення в захопленому Криму. І постійні заяви російських офіційних осіб, що Україна щось затіває", — зазначає генерал.

На його думку, наступним кроком РФ можуть бути спецоперації проти українських прикордонників, в тому числі біля адмінкордону з окупованим Кримом. І, що найбільш ймовірно, обстріли цивільного населення в ОРДЛО під виглядом представників Операції об'єднаних сил.

"Це буде робитися, щоб підтвердити заяви російського керівництва про нібито прийдешні провокації з боку України. У хід можуть піти снайпери, диверсанти. Все це необхідно РФ для формування стратегічної позиції на переговорах, — впевнений Микола Маломуж. — А глобальна операція — включаючи вторгнення з боку Криму — бачаться мені малоймовірними. Мета Росії не в цьому. Їй важливо нагнітати ситуацію до того моменту, поки її знову не покличуть в клуб глобальних гравців. Спершу хоча б на переговори, що вже зроблено з боку США. А там…"

Генерал вважає, що Путін на переговорах буде намагатися переконати колективний Захід, що Україну треба примусити до виконання Мінських угод за російським сценарієм. З внесенням змін до Конституції дотичного особливого статусу, амністії і так далі. З фактичної федералізацією. З тим, щоб Україна залишилася в зоні російських інтересів. Натомість пообіцяє "повирішувати" ситуацію щодо Донбасу і не нагнітати біля кордонів. Також буде вимагати залишити питання Криму за дужками, послабити санкції.

За словами експерта, Україні потрібно давати свій сценарій, з урахуванням того, що Путін підвищує ставки. Причому сценарій цей слід формувати і просувати спільно з нашими партнерами — США, Великобританією, ЄС, Туреччиною. Природно, з урахуванням українських інтересів.

"В ідеалі слід виходити на глобальний світовий договір, який охоплював би стратегічні проблеми всіх рівнів — вирішення конфліктів, скорочення озброєнь, екологічна та енергетична безпека, протидія ковіду і так далі. Важливо примусити РФ грати за загальноцивілізаційними правилами. І відповідні посили вже пішли", — вважає генерал.

Тепер, за його словами, слід їх конвертувати в конкретні дії зі світопорядку, включаючи дорожню карту щодо Донбасу, але в інтересах України. Тему повернення Україні Криму зараз різко піднімати навряд чи слід, розмірковує експерт. Але з часом, безумовно, підніметься і це питання, впевнений він.

Микола Маломуж вважає, що слід зацікавити РФ бути причетною до вирішення ряду світових проблем. Так, за його словами, вдасться втягнути Путіна в переговори з ключовими країнами, вийти з яких йому вже буде вкрай складно. А конструктив доведеться демонструвати.

Нагадаємо, Кравчук назвав країну, яка може допомогти Україні зупинити Росію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини