Головна Новини Політика зовнішня політика Російсько-українська війна: чого чекати від нових переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Російсько-українська війна: чого чекати від нових переговорів

Експерти розповіли, про що можуть домовитися делегації Росії та України у третьому раунді

6 березня 2022, 14:04 comments2263
Поділіться публікацією:

Третій тур російсько-українських переговорів заплановано на 7 березня. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого очікувати від цієї зустрічі.

Російсько-українська війна: чого чекати від нових переговорів

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

На даний момент можна розраховувати лише на вирішення якихось гуманітарних питань

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово і Діло" Валентин Гладких наголошує, що будь-які війни, будь-які конфлікти рано чи пізно закінчуються підписання якихось мирних домовленостей.

"Так було і до Першої світової, і до Другої. Тож і конфлікт між РФ і Україною рано чи пізно завершиться підписанням певної угоди. Питання лише – які будуть умови цих домовленостей, що там буде прописано. Це і вирішується зараз військовим шляхом", – упевнений експерт.

Він наголошує, що поки російські війська присутні на території України, навряд чи нам слід сподіватися на вигідні для себе умови. Тож українська сторона має наполягати на щонайменше виконанні двох передумов для подальших переговорів.
Перше – припинення озброєної агресії. Жодних обстрілів, бомбардувань і так далі.
Друге – прибрати військові формування РФ із території України.

"Але зрозуміло, що росіяни не для того сюди війська вводили, щоб так просто виводити. Вони їм потрібні як важіль тиску на українську державу з метою підписання умов, вигідних Кремлю. Отже, я сумніваюся, що стратегічно третій раунд переговорів принесе якісь відчутні". зрушення", — зізнався Валентин Гладких.

На його думку, максимум, на що можна розраховувати на даний момент, – це вирішення якихось гуманітарних питань. Коридори для виведення цивільного населення, постачання гуманітарних вантажів до міст в облозі, а також у регіони, які опинилися у складній ситуації через російську агресію. Можливо, безпекові питання, що стосуються функціонування потенційно небезпечних з техногенного погляду об'єктів.

"Якісь глобальні зрушення можливі пізніше, коли в однієї зі сторін вималюється явна перевага. І тут час працює на нас, – упевнений експерт. – Противник виснажений, він на чужій землі, де його всі ненавидять. Свою справу роблять і санкції, росте напруга всередині Росії. Так що — тримаємо стрій!"

Обидві сторони зайняли свої непримиренні позиції

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгірьов вважає, що від завтрашніх переговорів чекати особливого нічого.

"Обидві сторони зайняли свої непримиренні позиції, – пояснює він. – Українська наполягає на безумовному виведенні російських військ, у тому числі з окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також із Криму. А РФ диктує свої умови: визнання Криму російським, ЛДНРія – у кордонах Донецької та Луганської областей (фактично – сухопутний коридор до Криму для росіян), позаблоковий статус, роззброєння України тощо”.

Швидше за все, продовжує експерт, домовитися поки що вдасться лише про гуманітарні (зелені) коридори для вивезення цивільного населення із зон бойових дій.

"У другому турі переговорів про це нібито домовилися, — нагадує Дмитро Снєгірьов. — Але досвід Маріуполя, Волновахи, Бучі та Ірпеня, звідки вчора намагалися евакуювати мирних громадян, показав, що Росія, як завжди, не дотримується взятих на себе зобов'язань. Агресор не припинив обстріл у районі гуманітарних коридорів, евакуацію було зірвано. Сьогодні – спроба №2".

Враховуючи такі дії росіян, шанси на зрушення в переговорах невеликі, прогнозує Дмитро Снєгірьов.

"Щоправда, звертає на себе увагу, що борт, який числиться за керівництвом РФ, відбув у бік США. Нібито, щоб забрати звідти оголошених персонами нон-грата дипломатів. Але не можна виключати, що справжня мета – певні політичні консультації були між РФ та США, "Каже експерт. — Тим більше, що відбулася чергова телефонна розмова Зеленського з Байденом. І президент США в черговий раз запевнив нашу країну в подальшому надання допомоги — військово-технічної, фінансової, дипломатичної. Можливо, прямі контакти з американським керівництвом (якщо цей політ) мав саме таку мету) підштовхнуть росіян виходити на переговори з більш конструктивними позиціями.

Як повідомляв портал, експерти проаналізували, як себе виявили Україна, Росія та Захід на 11 день війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини