Головна Новини Політика зовнішня політика Одинадцятий день російсько-української війни: як себе показали Україна, Росія та Захід – і що буде далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Одинадцятий день російсько-української війни: як себе показали Україна, Росія та Захід – і що буде далі

Експерти проаналізували ситуацію в Україні на 11-й день війни

6 березня 2022, 11:58 comments2209
Поділіться публікацією:

Ми переживаємо 11-ту добу російського відкритого вторгнення в Україну. Як оцінюєте дії нашої країни та світової спільноти? Які наслідки ще очікують на Росію?

Одинадцятий день російсько-української війни: як себе показали Україна, Росія та Захід – і що буде далі

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

На стратегічному рівні Путін уже програв

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов ділиться такою думкою:

"Вже очевидно, і на це вказують дані росСМІ, документи і показання деяких полонених, документи загиблих російських загарбників, що ворог в цей час збирався марширувати вулицями Києва. Отже, ми бачимо явний стратегічний прорахунок агресора. Російські СОБР (Спеціальний загін швидкого реагування), ОМОН (загін мобільний особливого призначення), що є частиною Росгвардії, "кадировці", які разом із регулярними частинами збройних сил РФ вторгалися в Україну, були в полоні ілюзій. Як їхнє керівництво. Вони думали, що українська армія після ракетних ударів розбіжиться, що вторгнення завершиться швидким захопленням усі території (ну, чи хоча б Києва). Що український народ як народ, який "є частиною російського народу" (привіт шаленим пропагандистам!), з радістю зустрічатиме "визволителів". Ну а якщо десь буде якийсь опір, там швиденько проведуть "денацифікацію" (простіше кажучи – знищать усіх, хто не радий "російському світу"). Але не можна "денацифікувати" — знищити всю націю. А проти агресора піднялася вся українська нація, фактичний геноцид якої намагається влаштувати Путін та його армія".

Тож, наголошує експерт, на стратегічному рівні Путін уже програв. Програв, бо вірив своїм ілюзіям і не вірив у те, що українці – особлива нація, а не частина "російського світу". Відмовитись від ілюзій він уже не може. А тому не може визнати поразки. І отримавши відлуп – почав відкритий геноцид. Знищення мирних громадян бомбами, ракетами, снарядами.

"Путін і далі тиснутиме. Він відмовляється припиняти вірити в те марення, в яке вірив все своє життя. Проблема й у тому, що він оточив себе людьми, котрі бояться сказати щось таке, чого не хотів би чути. Ну а всі медіа, перетворені Кремлем на зброю пропаганди, лише посилили параноїдальні настрої російської нації", – зазначає Валерій Димов.

За його словами, Збройні сили України чинили не просто гідний, а надгідний опір. І ті оплески, які ми чули та чуємо по всьому світу, коли виступають представники України, – це оплески всієї нашої нації.

"Навіть у тих містах мого рідного півдня, які виявилися тимчасово окупованими, не зустріли загарбників квітами. Більше того – беззбройні люди з українською символікою змушують відступати російських військових, які ховають обличчя під масками", – каже Валерій Димов.

Він наголошує, що на тактичному рівні продовжуються бої.

"На жаль, ЗСУ не встигли накопичити достатньо ресурсу, аби тримати весь фронт. Інакше наші угруповання могли бути оточені. Тож на якихось позиціях довелося відступити. Але поступ уперед далося окупантами з величезними втратами", – наголошує експерт.

І, дійсно, загальні бойові втрати російської армії з 24 лютого по 6 березня, згідно з даними Генштабу ЗСУ, становили понад 11 тисяч осіб особового складу та сотні одиниць військової техніки.

"Захід виявився не готовим процедурно, технологічно здійснювати ту підтримку, яку висловив оплесками в Європарламенті. Я не виправдовую, що вони не закрили небо, не надали нам винищувачів, потужних засобів ППО та ПРО. Що бояться РФ, НАТО позиціонує як оборонний блок. І що через процедурні питання все йде набагато повільніше, ніж нам би хотілося. Але я зазначу, що після запуску цих процедур (санкційних – для РФ, які допомагають – для України) їх вже не зупинити. Так що в нас будуть вливати мільярди, а Росія – втрачати мільярди через санкції та відхід практичних всіх іноземних компаній з її ринку. НАТО як блок поки що діє не так швидко, зате окремі країни Альянсу допомагають нам з власної ініціативи. Не про все можна розповісти. Але допомогу ми отримуємо, а ворог потім отримує – із цієї допомоги", – наголошує Валерій Димов.

За його словами, з огляду на колосальну підтримку України з боку громадськості країн Європи, США тощо, політикам доводиться реагувати. І коли понад 70% громадян ще нещодавно прохолодної до нас Німеччини заявляють про необхідність допомагати Україні як європейській країні – це багато каже. Як і те, що 74% американців виступають за те, щоб США закрили небо над Україною, щоб російські бомби та ракети припинили знищувати українські міста. Влада має реагувати на це. І, так чи інакше, ми отримуватимемо ще більше допомоги. Ставати лише сильнішим. Тоді як Росія слабнутиме з кожним днем, запевняє експерт.

"Зараз російська влада намагається адаптуватися до ситуації, в якій опинилася їхня країна через путінське безумство, яке підтримували самі громадяни РФ. Поки все йде за інерцією, росіяни у своєму ура-патріотизмі не відчули, що їхнє сите-спокійне життя скінчилося. Що вони вже – ізгої. І що це – на роки, на десятиліття, – пояснює Валерій Димов. – Путін боїться проводити мобілізацію, яка стане загрозою для його режиму. Адже це спричинило б розуміння війни у ситі сьогодні Москву та Санкт-Петербург, а не в голодні Бурятію та Калмикію, звідки набирають "гарматне м'ясо" для відправки в Україну. Але у середньостроковій перспективі РФ очікують колосальні наслідки від агресії проти України. Там однозначно буде запущено процес розвалу федерації та тотального зубожіння населення. І це – невідворотно".

РФ намагатиметься досягти поступок по лінії відмови від України від курсу на НАТО і, можливо, ЄС

Денис Москалик, координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" робить такі найважливіші висновки на 11-й день офіційної війни:

– бліцкриг РФ провалився, оскільки Україна, її громадяни та силові структури проявили себе на найвищому рівні, зруйнувавши плани Кремля щодо швидкої перемоги в Україні;
– світова спільнота відреагувала з небувалим до того рівня злагодженості та солідарності.

"Як і передбачалося, боротися на своїй землі Україні доведеться однією. Але при цьому західні партнери вже завдали жахливої шкоди економіці РФ, — пояснює експерт. — Північний потік-2 похований, цивільна авіація РФ помирає, на Росію чекає технічний дефолт, економіка і рубль йдуть у піку. Ми бачимо наслідки цього на прикладі курсів гривні та рубля. Саме карбованець йде вниз набагато швидше, незважаючи на те, що напад здійснила РФ, а бойові дії йдуть на території України".

На думку експерта, у ході переговорів Росія намагатиметься продавити Україну, добившись капітуляції та поступок, в обмін на відведення військ та спільні дії з гуманітарної лінії.

"РФ намагатиметься досягти поступок по лінії відмови від України від курсу на НАТО і, можливо, ЄС, визнання російським Криму, визнання у тому чи іншому вигляді т.зв. "Л-ДНР", легітимація окупації українських територій. Вона сподівається отримати проміжну угоду, щоб закріпитись на окупованих територіях України, – зазначає Денис Москалик. – Україна, у свою чергу, намагатиметься домогтися виведення сил противника із зайнятих після 24 лютого територій. Це можливо при розгромі сил противника, тому великого прогресу не буде найближчим часом. Основна змістовна частина стосуватиметься саме гуманітарної ситуації, забезпечення безпеки цивільних осіб, гуманітарних коридорів та евакуації цивільних".

Війна, продовжує експерт, вочевидь розраховувалася на дуже короткий термін. Разом із десантниками їхала Росгвардія. Росіяни мали намір заїхати до обласних центрів, не розраховуючи на міські бої, та почати виконувати поліцейські функції.

"Тепер це – війна на виснаження. Російська авіація та артилерія просто розстрілюють все, що російська армія не може захопити. Це може бути дуже довга війна, якщо Путін хотітиме давити до кінця будь-якими силами. А він, очевидно, це хоче, бо навіщо тоді треба було розпочинати вторгнення. У той же час Путін ховається в бункері вже тривалий час, побоюючись вже не тільки коронавірусу, а й можливого замаху. І на даний момент переворот з боку оточення – одна з основних загроз для нього. Олігархічна верхівка РФ може спробувати пожертвувати ним, щоб відновити своє становище на світовій арені та вийти з ізоляції, яка загрожує РФ через повномасштабне вторгнення в Україну. Імовірність усунення Путіна зростає, як санкції б'ють за інтересами його найближчого оточення", – акцентує експерт.

Коментуючи дії Заходу, він наголошує, що той побоюється масштабного конфлікту з Росією, який може призвести до світової війни та застосування ядерної зброї.

"Спроба закрити небо над Україною означає вступ у війну проти РФ сил НАТО у повітрі. Постачання ППО та ПРО загрожує, знову ж таки, військовим зіткненням, якого країни Заходу намагаються уникнути. Громадська думка має вплив на ситуацію, але все ж таки нової світової війни політики Заходу уникатимуть до останньої можливості, – прогнозує Денис Москалик. – Для НАТО ця війна означає зростання ролі США як гаранта безпеки, посилення їхніх військ у Європі, посилення контингентів НАТО на східному фланзі Альянсу".

Експерт звертає увагу на нещодавню ініціативу прем'єр-міністра Великої Британії Борис Джонсона, який представив план того, щоб російське вторгнення в Україну не досягло мети.

"Джонсон сьогодні – це біограф та фанат Черчілля, який дочекався власного Гітлера. Відповідно, для нього нинішня криза є можливістю підвищити власний авторитет та вплив на міжнародній арені. Це означає зміцнення Британії як сили протистоїть і Росії, що цементує Альянс демократій. У новій реальності роль країн, які мають потужні збройні сили і здатні допомагати малим країнам, значно зросте, на них ляже відповідальність донорів безпеки, – пояснює Денис Москалик. – І Штати мають спиратися на найближчих союзників у Європі. Отже роль Британії, як давнього друга Америки, зростатиме. Британія знову виходить на перший план як світова сила, яка буде опорою для союзників і слабкіших країн. Нестача плану Джонсона – там мало уваги приділено саме військовій допомозі Україні. І, звичайно, необхідно окремо надати їм потужну економічну підтримку, щоб країна могла успішно боротися проти окупантів".

Як повідомляв портал, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон звернувся до світових лідерів із закликом надати нові гарантії того, що "жахливе" вторгнення Росії в Україну не досягне мети. Джонсон виклав план із шести пунктів. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" пропозиції Джонсона, а також висловили думки про те, що ще могло б зробити Захід для якнайшвидшого припинення російської агресії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини