Головна Новини Політика зовнішня політика Росія відводить війська від кордону: чи може Україна розслабитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія відводить війська від кордону: чи може Україна розслабитися

Відведенням військ від кордону з Україною Росія може «загравати» із Заходом, вважають експерти

22 квітня 2021, 18:17 comments1433
Поділіться публікацією:

Починаючи з п'ятниці, 23 квітня, повинно розпочатися відведення російських військ, які дислокуються неподалік України. Судячи із заяв Міноборони Росії, окремі підрозділи відступлять як від українського кордону, так і з анексованого Криму.

Росія відводить війська від кордону: чи може Україна розслабитися

РФ почне відводити війська від кордонів України із 23 квітня. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" поцікавилися у експертів, навіщо РФ було "брязкати зброєю", а потім спокійно йти. Фахівці розповіли, чи варто Україні й Заходу розслаблятися.

"Відволікаючий маневр, щоб "пустити пил" в очі НАТО"

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що під виглядом навчань Росія продемонструвала команді Зеленського і країнам-членам НАТО свої можливості. Насамперед вони стосуються можливості порівняно швидко перекинути війська до кордонів України відразу з трьох напрямків (у тому числі, з південного) і нанести блискавичного удару, якщо РФ вважатиме це за доцільне.

"Такі маніпуляції розраховані на те, щоб домогтися від Зеленського поступливішої позиції і згоди виконати політичну частину Мінських угод, — зазначає експерт. — Також росіяни ввели в обіг тему "захисту російських громадян" на Донбасі. По суті — українських громадян, яким видали російські паспорти".

На думку експерта, Росія намагається змінити сприйняття Заходом її агресії на сході України.

"Заява Шойгу про те, що військові частини Південного і Західного військових округів почнуть повертатися з південних рубежів до пунктів постійної дислокації, може бути спрямована на те, щоб трохи розрядити "розжарену" атмосферу у відносинах Росії і Заходу. Особливо після того, як спливли деталі розслідування про причетність російських спецслужб до вибухів складів зі зброєю в Чехії. Це свого роду відволікаючий маневр, аби "пустити пил" в очі НАТО, що їх побоювання безпідставні і ніякої загрози з боку РФ нібито немає", — впевнений Георгій Кухалейшвілі.

Пильності втрачати не можна

Експерт у питаннях національної безпеки і оборони Катерина Коваль попереджає, що жодним російським заявам не можна вірити. Як і тому, що країна-агресор робила все заради навчань, що вона прибирає війська. Усе це в стилі "іхтамнєт" на Донбасі.

"Усе, що ми нині спостерігаємо і будемо спостерігати, — це чергова гра, маневри, маніпуляція з боку Росії. Мета — домогтися розморожування відносин із Заходом, ослаблення санкцій або хоча б не посилення їх, врятувати "Північний потік-2", змусити Україну виконувати Мінські угоди у кремлівському трактуванні. Жодна з цілей поки не досягнута. Тому провокації різних масштабів, на різних фронтах, особливо інформаційному, будуть продовжуватися", — прогнозує Катерина Коваль.

На її думку, Україні слід активно займатися зміцненням нашої обороноздатності, модернізацією ВСУ і бути готовою до будь-яких сценаріїв.

"Нам у жодному разі не можна втрачати пильності, — переконана експерт. — Путінська Росія веде політику імперіалізму. З історії відомо, що всі імперії вели загарбницьку політику. Саме таку сповідує нинішній російський режим".

Також Коваль нагадала, що українська довірливість і недооцінка противника вже коштували нам втрачених територій і маси жертв. Експерт підкреслює, що повторювати такі помилки не можна.

Раніше "Коментарі" повідомляли, як заплановане виведення російських військовослужбовців від кордону прокоментував глава української держави Володимир Зеленський.

Також на порталі можна дізнатися про те, що нині в окупованому Криму тривають військові навчання РФ. У нашому матеріалі ви знайдете інформацію про кількість бійців, які беруть у них участь, і чисельність задіяної техніки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини