Головна Новини Політика зовнішня політика Росія поглинає Донбас: про що і чому заговорили в ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія поглинає Донбас: про що і чому заговорили в ЄС

Експерти пояснили, про яке поглинання Донбасу Росією заявили в Європейському союзі

13 травня 2021, 13:37
Поділіться публікацією:

Європейський союз впевнений, що Росія почала поступове поглинання частини непідконтрольних Україні територій Донбасу. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на документ, представлений Брюсселем на цьому тижні державам-членам. У чому виражається поглинання? Чому це стало можливим? Чому його помітили лише зараз? Як цьому протистояти? "Коментарі" розбиралися в ситуації разом із експертами.

Росія поглинає Донбас: про що і чому заговорили в ЄС

Російське громадянство. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Повторення абхазького сценарію"

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик і юрист Дмитро Снєгирьов дивується, чому загроза масової паспортизації, яку РФ проводить на Донбасі, викликала стурбованість у представників ОБСЄ та країн ЄС лише зараз.

"У планах РФ — видати жителям ОРДЛО 1 млн російських паспортів. Тобто, зробити громадянами Російської Федерації близько третини населення тимчасово окупованих територій. Підготувавши грунт до того, що представницькі органи влади в ОРДЛО на момент можливого повернення в Україну були представлені громадянами РФ. А це — черговий конфлікт. Прекрасно розуміючи, що офіційний Київ навряд чи погодитися на повернення ОРДЛО з такою кількістю російських громадян, Кремль грає в довгу. Адже якщо Україна не захоче приймати назад ОРДЛО після виконання "Мінська", Росія зможе добитися зняття частини санкцій", — пояснює Дмитро Снєгирьов.

Тим часом Росія продовжує продавлювати політичну частину Мінських угод про входження квазіреспублік до складу України на правах фактично федеральних округів. І в такому випадку масова паспортизація створює передумови для прямого збройного втручання з боку РФ під виглядом захисту вже не просто російськомовного населення, але — російських громадян. Повторення абхазького сценарію, акцентує експерт.

На його думку, протистояти цьому слід, приймаючи закони, згідно з якими наявність подвійного громадянства (з будь-якою країною, не тільки РФ, тому що є загрози паспортизації українців з боку Угорщини, Польщі, Румунії) передбачає автоматичне позбавлення громадянства України.

"Відсутність українського громадянства — це відсутність права голосу на виборах. Що мінімізує вплив такого роду людей на формування порядку денного в Україні, особливо в політичному векторі", — підкреслює експерт.

Дмитро Снєгирьов вважає, що вся ця ситуація стала можлива, тому що і українська влада (й при Порошенкові, й при Зеленському), і європейці боялися йти на ще більшу конфронтацію з РФ. А зараз "зросійщення" українських громадян на окупованих територіях — фактично незворотний процес, підкреслює експерт.

"Президенту Зеленському доведеться зробити вибір"

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Петро Бурковський пояснює: "ЄС як союз 27 держав з різними думками і складним бюрократичним апаратом повільно реагує на зовнішні зміни. Документ, швидше за все, є результатом аналізу процесів на Донбасі, починаючи з кінця 2018 року, коли в Росії був прийнятий закон про спрощення видачі паспортів жителям ОРДЛО".

Ще раніше, нагадує експерт, відбулося захоплення підприємств, які належали українським компаніям.

"Просто зараз дії Росії з ізоляції окупованих ОРДЛО під приводом "боротьби з коронавірусом" стали зрозумілими і прозорими навіть для обережних європейців, — зазначає Петро Бурковський. — Оскільки на Росію впливати або домовлятися з нею неможливо, ЄС бере курс на підтримку суверенітету України, зокрема, у подоланні наслідків пандемії".

Однак експерт резюмує, що ЄС буде важко допомогти Україні, якщо Київ не наведе порядок в системі охорони здоров'я, судах і поліції.

"Тому президенту Зеленському доведеться зробити вибір між своїми друзями в уряді та підтримкою з боку ЄС", — зазначив Петро Бурковський.

Раніше "Коментарі" з'ясували, чи можуть визнати вибори в Держдуму Росії у 2021 році нелегітимними, якщо там буде брати участь Донбас.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини