Головна Новини Політика зовнішня політика Участь жителів ОРДЛО у виборах в Росії: що і кому це дасть
commentss НОВИНИ Всі новини

Участь жителів ОРДЛО у виборах в Росії: що і кому це дасть

Експерти розповіли, чи можуть визнати вибори в Держдуму Росії в 2021 році нелегітимними, якщо там буде брати участь Донбас

11 травня 2021, 11:27
Поділіться публікацією:

Жителі окупованого Донбасу, які прийняли російське громадянство, зможуть брати участь у виборах в Росії. Що це означає? Чи можна буде залучити РФ до відповідальності за такий крок? Чи дає це можливість визнати вибори в Держдуму, намічені на осінь, нелегітимними? "Коментарі" розбиралися в ситуації разом з експертами.

Участь жителів ОРДЛО у виборах в Росії: що і кому це дасть

Російське громадянство. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Типовий інструмент гібридної агресії"

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM & PM" Олександр Курбан підкреслює, що видача паспортів громадянам сусідньої держави, в якому офіційно дозволено тільки одне громадянство, є типовим інструментом гібридної агресії. А якщо врахувати, що між цими державами вже 7 років йде неоголошена війна, стає очевидним деструктивний умисел Росії.

"Необхідно тільки визначитися, проти кого ці дії спрямовані, — зазначає експерт. — Існує кілька версій того, чому РФ так активно видає свої паспорти жителям тимчасово непідконтрольних Україні територій Донбасу. Перша — щоб заспокоїти жителів т.зв. "Л-ДНР" і здійснити або імітувати їх "повернення в рідну гавань", якого так давно чекають в невизнаних республіках. Друга — щоб довести своє право на проведення на території сусіднього незалежної держави військових операцій (миротворчої або примусу до миру), прикриваючись заявами про необхідність захисту своїх громадян. Третє — використовувати новоспечених "росіян" для вирішення внутрішніх проблем".

За словами Олександра Курбана, в Україні та серед наших союзників на Заході довгий час вважали, що кремлівське керівництво, перш за все, орієнтується на перші дві причини — і готується до великої війни з Україною. Але, по факту, все виглядає не так страшно і десь навіть комічно, вважає експерт.

"Активна фаза роздачі паспортів почалася в кінці минулого року і збіглася з початком підготовки до чергових виборів в РФ, які пройдуть восени цього 2021-го. Рейтинг провладних сил падає, голоси в їх підтримку відшукати в середині країни вже досить проблематично. А тут, під боком, кілька мільйонів потенційних, лояльних за відношенням до Путіна виборців. Ось і вирішила кремлівська кліка поправити справи в середині своєї країни, а заодно і закласти міну уповільненої дії на майбутнє. Якщо воно, звичайно, буде у РФ, що вельми сумнівно, виходячи з нинішніх реалій", — розмірковує експерт.

Він звертає уваги, що подібні дії не є російським ноу-хау. Наприклад, за такою ж схемою намагаються вирішити свої електоральні проблеми провладні сили в Угорщині, використовуючи потужну діаспору етнічних угорців в Закарпатті. Точніше — намагалися вирішити.

"Як у них це вийшло — і наскільки їм це допомогло, поки незрозуміло, — каже Олександр Курбан. — Але громадяни України, які отримали угорські паспорти (а таких набралося аж 94 тисячі), від такого маневру нічого не виграли. Повноправними громадянами країни-члена ЄС вони так і не стали, бо крім паспорта необхідно було виконати ще цілий ряд досить складних формальностей".

У РФ, здійснюючи свій маневр з паспортами на окупованій частині Донбасу, не вельми напружуються з вигадуванням формальностей в блокуванні прав нових громадян. Їх просто ігнорують, підкреслює експерт.

Олександр Курбан резюмує: "Далі спрацює вічний як історія людства закон — зрадників ніхто не любить. В цьому жителі ОРДЛО вже встигли переконатися, особливо ті, хто за останні сім років мігрували в РФ в пошуках кращого життя. Для РФ питання в легітимності виборів із таким солідним "донбаським вкиданням", як таке не варте. Головний принцип російського правосуддя, відома приказка — закон як дишло, куди повернув туди і вийшло. Опозиція, звичайно, буде протестувати, Захід у черговий раз висловить стурбованість. Але це вже дрібниці в порівнянні з парою мільйонів голосів, які зміцнять путінський режим і продовжать ще на якийсь час його існування".

"Причиною для невизнання виборів в Держдуму це не стане"

У керівника Інституту інтеграції Донбасу Сергія Стуканова не викликає подиву намір Росії використовувати жителів ОРДЛО, яким були видані паспорти РФ, у виборах до Держдуми у вересні цього року.

Експерт пояснює: "Паспортизація проводиться з метою повзучої анексії цих територій. Тому залучення незаконно звернених громадян РФ до виборів є очікуваним кроком. Тим більше, що окуповані території стануть полем для широких маніпуляцій і дозволять правлячій партії намалювати собі сотні тисяч голосів. По-перше, ніхто точно не знає, скільки видано паспортів. По-друге, на окуповані території, безумовно, не приїде жоден іноземний спостерігач, тому це відкриває для РФ всі можливості для маніпуляцій".

Що стосується наслідків цього рішення для РФ, то Сергій Стуканов думає, що Росія нічим особливо не ризикує. Адже вона, навіть якщо не брати до уваги Донбас, і так планує порушувати міжнародне право, проводячи вибори в окупованих Криму і Севастополі.

"Власне кажучи, під час попередніх виборів до Державної Думи (2016) це вже було зроблено, — нагадує експерт. — Тоді від Криму і Севастополя було вибрано кілька "депутатів" в Держдуму. Європейський Союз та інші країни, звичайно, не посилали в Крим спостерігачів. Проведення виборів в Криму і Севастополі отримало засудження з боку ЄС, США та інших країн. Було відзначено, що вони не визнають депутатів, обраних від цих територій. Однак в цілому результати виборів до Держдуми були визнані світом. Тому, не думаю, що на цей раз щось кардинально зміниться".

Сергій Стуканов впевнений, що залучення до виборів жителів ОРДЛО отримає окрему увагу міжнародної спільноти, це рішення буде засуджено на словах. Але в цілому, реакція не буде відрізнятися від тієї, яку ми спостерігали п'ять років тому.

"Причиною для невизнання виборів в Держдуму в цілому це не стане, — прогнозує експерт. — Хоча я, безумовно, бачу в цьому помилку ЄС і США. У разі, якби вони діяли жорсткіше і рішучіше в таких питаннях і чітко заявили, що не визнають жодного депутата РФ за порушення суверенітету України, то ціна подібних дій для РФ була б значно більшою".

Раніше повідомлялося, що Донбасу загрожує екологічна катастрофа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини