Головна Новини Політика зовнішня політика Ризики від запуску "Північного потоку-2": які кроки ще може зробити Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Ризики від запуску "Північного потоку-2": які кроки ще може зробити Україна

Володимир Зеленський зазначив, що тема "Північного потоку - 2" - серед пріоритетних на порядку денному його зустрічі з Джо Байденом

20 серпня 2021, 15:34
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна повинна використовувати час до запуску газопроводу "Північний потік-2" (СП-2) для захисту своїх інтересів і економічної безпеки, оскільки ця труба несе багато ризиків для нашої країни. Що реально за час, що залишився може зробити Україна (або її союзники), щоб знизити ризики від запуску СП-2? Наскільки серйозну загрозу несе запуск цього проєкту? Видання "Коментарі-Україна" звернулося до експертів.

Ризики від запуску "Північного потоку-2": які кроки ще може зробити Україна

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква не виключає, що маючи технічну можливість відмовитися від транзиту через українську газотранспортну систему (ГТС), Газпром може припинити транзит через нашу країну відразу після запуску СП2. І зробити це, навіть незважаючи на те, що потужності по використанню нашої ГТС вже оплачені.

"Це призведе до того, що ми не зможемо використовувати газ, який надходить як транзитний на Сході країни і заміщати його газом, купленим в Європі, на Заході, — пояснює Денис Саква. — Відповідно, доведеться переорієнтувати роботу нашої ГТС для роботи в режимі повного реверсу і доставки газу з Заходу на Схід, що набагато дорожче існуючої схеми поставок".

Керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко станом на сьогодні не бачить передумов, які б зірвали запуск "Північного потоку-2".

Він нагадує, що комерційне використання газопроводу заплановано як мінімум на четвертий квартал цього року, про що свідчать підписані контракти з європейськими контрагентами. Так що часу до реального запуску дійсно — небагато.

"З усім тим, Україна повинна прискоритися з проведенням переговорного процесу в декількох напрямках, — вважає керівник ЦАС. — По-перше, ми повинні прагнути досягти домовленості з німецькою стороною про притягнення їх компаній для придбання газу на східному кордоні України після 2024 року, коли припинить дію контракт між Нафтогазом і Газпромом. Так, можливо, ці щорічні обсяги будуть меншими за нинішні 40 млрд м3 транзиту. Але, впевнений, можуть бути однозначно великими за 15 млрд кубометрів, озвучені свого часу Газпромом".

Транзит, підкреслює Ігор Чаленко, повинен бути економічно доцільним. Також в цей процес, на його думку, потрібно обов'язково включити приваблива пропозиція для довгострокового бронювання частини потужностей наших газосховищ, які традиційно виконують роль "газової подушки" Європи. Тобто, подальше функціонування українського транзиту без політичних поступок, можливо виключно в тристоронньому форматі співпраці, акцентує експерт.

"По-друге, — продовжує Ігор Чаленко, — ми повинні надалі поєднувати з польськими та іншими партнерами для відстоювання відповідності СП-2, а також СП і його відгалужень Третього енергопакета. Вже сьогодні ми бачимо судові тяжби, які блокують частину роботи СП по газопроводу OPAL. Таким чином, при сприятливих умовах ми не дамо Газпрому одноосібно використати частину ресурсу двох СП, що може скласти близько 45 млрд м3 газу на рік. А це критично для виживання транзиту територією України".

Нагадаємо, Україна не згодна брати російський газопровід "Північний потік-2" в ключі тих домовленостей, які уклали між собою США і Німеччина. Президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що поставить це питання перед президентом США Джозефом Байденом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини