Головна Новини Політика зовнішня політика Рішення Канади щодо Північного потоку: які можуть бути наслідки для Заходу та України
commentss НОВИНИ Всі новини

Рішення Канади щодо Північного потоку: які можуть бути наслідки для Заходу та України

Експерти пояснили, чому поступки росії спровокують ще більшу кризу в Європі та шкодять санкційній політиці

12 липня 2022, 11:30
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський засудив рішення Канади передати Німеччині турбіну для Північного потоку-1. На його думку, рішення про санкційне виключення в РФ сприйматимуть як прояв слабкості – і тепер точно припинять постачання газу до Європи. Чи згодні з таким твердженням? Чому Захід піддається російському шантажу?

Рішення Канади щодо Північного потоку: які можуть бути наслідки для Заходу та України

Володимир Зеленський, фото Офісу президента

Дії Канади спровокують Росію генерувати подальший деструктив

Керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко не має сумнівів у тому, що Росія використовує газ як енергетичну зброю проти Заходу. В іншому випадку, пояснює він, разом із зупинкою "з технічних причин" прокачування "Північним потоком-1" ми побачили б відповідне збільшення транспортування через українську ГТС. Цього не відбувається, зазначає експерт. Навпаки, Кремль провокує подальше зростання спотових цін на газ, задерши їх майже до 2000 дол/1000 куб. м.

"Більш того, – продовжує Ігор Чаленко, – росіяни обмеженими постачаннями на відповідний ринок не дозволяють заповнити газосховища до рівня 80% у процесі підготовки до нового опалювального сезону. Тобто, російське керівництво провокує відвертий енергоцид".

Дана картина, на думку керівника ЦАС, настільки явна, що рішення канадської влади йти всупереч затвердженим санкціям зазнає цілком конструктивної критики.

"Формула "не можна, але якщо дуже треба, то можна" створює передумови для появи тріщин в антипутінській кампанії санкцій, руйнує ті колосальні зусилля всього світового співтовариства в боротьбі за мир і справедливість. Безумовно, подібні дії розцінять в Кремлі як слабкість, – вважає Ігор Чаленко. – Вони спровокують Росію генерувати подальший деструктив. Достатньо згадати нещодавню пост екс-президента РФ Медведєва, де той явно демонструє дворову логіку мислення нинішньої російської політичної еліти".

На думку експерта, країни ЄС сьогодні пожинають плоди своєї недалекоглядної енергетичної політики, яка будувалася з 1960-1970-х років. Вимагаючи від інших, наприклад, від України неухильно слідувати Третьому енергопакету, вони самі допустили критичну концентрацію та монополізацію постачання газу від політично неврівноваженого партнера. А сьогодні, коли настав час "Ч", не можуть оперативно реагувати, виходячи з нових загроз,  пояснює Ігор Чаленко.

"Нагадаю, що агресія Росії проти України розпочалася, зокрема, у газовій сфері. Достатньо згадати, як Євросоюз був у заручниках від дій РФ під час газових воєн у другій половині 2000-х. Як і з питанням вступу України до НАТО, тоді Захід зробив невірні висновки, вважає експерт. – Тому зараз потрібно посилювати роботу над продукуванням сьомого пакету санкцій – і не допускати політики умиротворення агресора у будь-яких проявах".

Росія може перекрити газ Європі цієї зими і тиснути на Захід

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній погоджується з тим, що будь-які поступки Путіну сприймаються ним як слабкість, як промінчик надії, що можна продовжувати далі. Мовляв, лишилося трохи – і вдасться дотиснути і Україну, і колективний Захід.

"Тому після такого рішення Канади росіяни продовжуватимуть ще більше обстрілювати Україну та економічно (насамперед – енергетично) бити по Заходу", – прогнозує експерт.

Але в "турбінному рішенні", зазначає він, є певна об'єктивна сторона.

"Захід діє, зважаючи на раціональні переконання. Якщо зупиниться (чи буде ще більші проблеми) економіка Німеччини, інших країн ЄС, це викличе роздратування європейців. І скоротяться можливості для підтримки України, – пояснює Тарас Загородній. – Тому представники колективного Заходу вирішують йти на певні поступки країні-агресору. Але, гадаю, їхні розрахунки не надто вірні. Очевидно, що Росія перекриє газ Європі цієї зими. Вона це вже робить. І передачу турбін у Кремлі сприймуть як сигнал, що тиснути треба далі".

Як повідомляв портал, зараз триває третій етап війни — Україні важливо деокупувати південь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини