Головна Новини Політика зовнішня політика Річниця нормандської зустрічі: що дав українцям цей рік
commentss НОВИНИ Всі новини

Річниця нормандської зустрічі: що дав українцям цей рік

Українські експерти поділилися прогнозами на продовження "нормандського формату"

9 грудня 2020, 10:14
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 9 грудня, — річниця зустрічі глав держав "нормандської четвірки" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) в Парижі. Чому та зустріч не привела до прориву в урегулюванні конфлікту на Донбасі та чого очікувати далі розповіли українські експерти.

Річниця нормандської зустрічі: що дав українцям цей рік

"Якщо результату немає, то й обговорювати нічого"

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов вважає, що за рік після саміту практично ніяких результатів досягнуто не було.

"Обмін полоненими (і то не" всіх на всіх ") стався ще минулого року. У цьому — зменшилася кількість обстрілів. Але це суто формально і більше в односторонньому порядку — з боку наших військових. До того ж викликає питання чесність і адекватність обліку обстрілів з боку штабу Об'єднаних сил. Адже від статистики ОБСЄ ці даний відрізняються, як мінімум, в 5 разів", — зазначає експерт.

На думку Олега Жданова, зустрічі лідерів нормандського формату найближчим часом навряд чи відбудеться. Раз результату немає, то й обговорювати нічого.

"Проблема в тому, що кожен бачить Мінські угоди по-своєму. Росія наполягає на їх чіткому виконанні, а Україна не може виконати — по ряду причин. Тому черговий рік пройшов фактично даремно. І перспективи вирішення конфлікту — туманні, — підкреслює Олег Жданов. — Все буде залежати від політичної позиції керівництва України. Або ми продовжуємо статус-кво і водимо хороводи навколо порядку виконання домовленостей — або заявляємо чітку позицію щодо ситуації, яка склалася на сході України. Визнаємо факт збройної агресії з боку РФ, визнаємо Росію стороною конфлікту. І тоді є шанс — на зміну переговорної платформи, складу учасників і тексту угоди. В даний же момент невизначена позиція політичного керівництва нашої країни веде до того, що частина Заходу вважає ситуації на Донбасі громадянською війною в Україні".

Військовий експерт упевнений, що дедлайн у Зеленського закінчився. Ми не побачили толком ні плану "А", ні плану "Б", ні будь-якого іншого виразного плану. І подальше топтання на місці може призвести до того, що угоди доведеться виконувати в російській — гіршою для України — інтерпретації.

"РФ не комфортно в нормандському форматі"

Сьогодні не доводиться говорити про можливість нової зустрічі в нормандському форматі найближчим часом. У цьому впевнена аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко.

"Переговори в реалізації "Мінська", надії на додаток змісту переговорів зайшли в глухий кут. За цей рік позитивом стало лише перемир'я протягом декількох місяців, що зменшило кількість жертв, — зазначає аналітик. — Водночас російська сторона просуває і надалі завдання Суб'єктивізація ОРДЛО в переговорах. Триває і своєрідна інтеграція ОРДЛО в російський простір, відбувається російська паспортизація, обмежені можливості перетину КПВВ".

Юлія Тищенко підкреслює, що ОРДЛО для РФ — дорогий ресурс для утримання. Але домовленості в гуманітарній сфері сьогодні фактично заморожені через політичний трек переговорів.

"РФ не комфортно в нормандському форматі, адже там немає ОРДЛО, зате є Німеччина і Франція. Традиційні російські пропозиції політичного ґатунку, які можуть привести до дестабілізації ситуації в Україні в разі їх беззастережного втілення за російськими лекалами, там не проходять. Тому і залишаються поки лише переговори в ТКГ, які також буксують. Але це краще, ніж припинення будь-якого переговорного формату", — впевнена експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", офіційний представник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі обговорюється перспектива найближчій зустрічі четвірки лідерів в нормандському форматі та відбудеться вона вже "в найближчому майбутньому".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини