Головна Новини Політика зовнішня політика Росія посилює енергетичну кризу: що відбувається на світових ринках
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія посилює енергетичну кризу: що відбувається на світових ринках

Президент США Джо Байден вважає, що не можна дозволити РФ користуватися постачанням газу з політичною метою

31 жовтня 2021, 16:50 comments1154
Поділіться публікацією:

США та Німеччині важливо продовжувати спільну роботу з реалізації угоди про підтримку України та захист європейської енергетичної безпеки, заявив президент США Джо Байден у суботу, 30 жовтня. Тим часом Росія, схоже, робить все для посилення енергетичної кризи як в Україні, так і в Європі загалом.

Росія посилює енергетичну кризу: що відбувається на світових ринках

"Північний потік-2" - фото з відкритих джерел

Що відбувається на світових ринках? Як ситуація може розвиватись далі? Як на неї слід реагувати і Україні та світу? На ці запитання видання "Коментарі" відповіли експерти.

Попри наявність важелів впливу на РФ у ключових гравців на ринку, ані Німеччина, ані інші країни ЄС не поспішають їх застосовувати

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов звертає увагу, що останнім часом ціни на газ знизилися удвічі з пікових значень. А представники "Газпрому" заявляють, що компанія не зацікавлена у вічному ралі цін на енергоресурси.

"Газпром" намагатиметься знизити їх до 300-400 дол. за тис. куб. м., щоб зберегти контроль за ринком. Інакше ЄС переходитиме на чистіші джерела енергії, – зазначає експерт. – У п'ятницю, 29 жовтня, ціна на газ із постачанням у грудні на Нідерландському хабі TTF впала на 14% – до 800 дол. за тис. куб. м. Проте "Газпром" не поставив більше газу. Навпаки, у суботу, 30 жовтня, компанія призупинила прокачування газу до ЄС через трубопровід "Ямал". Денне закачування до сховищ ЄС у неділю в жовтні в середньому знаходилося на рівні 1600-1700 ГВт•год, за даними AGSI. Попри те, що "Газпром" заявив, що виконав усі зобов'язання перед постачальниками, тому можна очікувати нових падінь обсягів прокачування цих вихідних".

Адріан Пантюхов нагадує: голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після 8 листопада компанія розпочне закачування газу до європейських сховищ Австрії та Німеччини. Однак не було названо конкретних обсягів допустимих поставок.

"Зараз газові сховища ЄС заповнені лише на 77,1%, тоді як минулого року на цей період вони були заповнені на 94,7%, а 2019-го – на 97,5%. Також зберігається висока конкуренція за скраплений газ із Азією. Проте ціна на вугілля в Китаї знизилася приблизно на 40% із рекордних значень у середині жовтня. Після того, як регулятор змусив основні провінції розслідувати та карати незаконні накопичення вугілля. Ймовірно, конкуренція на дорогий газ з боку азійських країн слабшатиме на тлі заміщення щодо дешевого вугілля", – зазначає експерт.

Він також наголошує, що ситуація залишається невизначеною. З одного боку, РФ зацікавлена продавати газ дорожче. З іншого боку, за довгострокових високих цін на газ прискориться його заміщення в ЄС на чистіші джерела енергії.

"При цьому "Північний потік-2" все ще не введений в експлуатацію. І фігурує як "панацея" від дефіциту газу на європейському ринку, – продовжує Адріан Пантюхов. – Якщо Німеччина піде назустріч "Газпрому" і сертифікує ПП-2, то постачання новим трубопроводом може розпочатися вже цього року. В іншому випадку "Газпром" змушений буде забронювати додаткові потужності в України, або відновити прокачування трубопроводом Ямал. Ймовірно, транзит газу через Білорусь буде відновлено незабаром. А запуск активного транзиту через українську ГТС може так і не статися. Попри наявність важелів впливу на РФ у ключових гравців на ринку, ані Німеччина, ані інші країни ЄС не поспішають їх застосовувати".

Можна не сумніватися, що країна-агресор і надалі використовуватиме різні енергетичні інструменти для тиску на Україну.

На думку директора Інституту світової політики, політичного експерта Євгена Магди, позиція президента США Джо Байдена, яку він висловив 30 жовтня під час зустрічі канцлером ФРН Ангелою Меркель та віцеканцлером Олафом Шольцем у кулуарах саміту G20 у Римі, є виключно формальною. І співвідноситься із заявою старшого радника Байдена з глобальної енергетичної безпеки (включаючи Nord Stream 2) Амоса Хохштайна.

"Нещодавно Хохштайн заявив, що не Росія була ініціатором газової кризи в Європі. Але вона не зробила все, щоб уникнути цього, – пояснює Євген Магда. – США не хочуть ставати активнішим гравцем на європейському енергетичному ринку. І це, на мою думку, у Старому Світі розуміють. А ще краще це розуміють у РФ. Відповідно, Путін лише посилюватиме тиск на ЄС".

Україні у цій ситуації слід розраховувати лише на себе, упевнений експерт. Тому що Росія точно не збирається допомагати нашій державі.

"Ми бачимо і те, що Росія обходить Україну газопроводами. І те, що за дефіциту вугілля на українських теплоелектростанціях, відмовляється нам в імпорті цього ресурсу. Можна не сумніватися, що країна-агресор і надалі використовуватиме різні енергетичні інструменти для тиску на Україну", – прогнозує Євген Магда.

На його думку, відповідати на такі дії слід було б спільними зусиллями з ЄС. Але поки що європейці не особливо нам допомагають.

"Ми бачимо, що запропонована президентом Зеленським знижка 50% на транзит газу територією України понад обумовлені ліміти поки не знайшла відгуку. Залишається лише максимально економити газ. І шукати нові джерела його постачання, так само як постачання вугілля, а також – можливості для збільшення енергоефективності в Україні", – підсумовує директора Інституту світової політики.

Раніше на порталі "Коментарі" — РФ нарощує війська поблизу українського кордону: наскільки велика загроза російського вторгнення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини