Головна Новини Політика зовнішня політика РФ погрожує військами в Латинській Америці: блеф чи загроза повторення Карибської кризи
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ погрожує військами в Латинській Америці: блеф чи загроза повторення Карибської кризи

Росія чекає від США та НАТО письмової відповіді на російські пропозиції "з безпеки"

14 січня 2022, 11:43
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та його заступник Сергій Рябков після провальних для РФ переговорів із США та НАТО щодо безпеки не виключив розміщення російської військової інфраструктури на Кубі та у Венесуелі. Такий собі привіт Карибській кризі 1962 року.

РФ погрожує військами в Латинській Америці: блеф чи загроза повторення Карибської кризи

РФ загрожує військами в Латинській Америці: блеф чи загроза повторення Карибської кризи - фото з відкритих джерел

Помічник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван зазначив , що Штати готові до рішучої відповіді, якщо Кремль вдасться до розташування військ на території Латинської Америки.

Що ми зараз бачимо у виконанні РФ та США? Це блеф чи реальна загроза? За рахунок яких поступок може (і чи може) статися деескалація? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Обидві сторони не блефують, а чітко та конкретно висловлюють свої геополітичні інтереси

Директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов вважає, що деескалації може не статися.

"На мою думку, обидві сторони не блефують, а чітко і конкретно висловлюють свої геополітичні інтереси. І станом на сьогодні як запити США, так і запити РФ цілком адекватні, зазначає він. — Розміщення ракет десь на суші особливо не потрібне. І США, і РФ мають ядерні тріади – носії ядерних боєголовок, які не потребують додаткового розміщення. Не набагато легше буде протиборчій стороні, якщо ракета буде запущена, скажімо, не з землі, а з підводного човна. Тому розмови щодо розміщення ракет – це не блеф, а боротьба за темпи".

У сучасній військовій операції ключовим є час підльоту ракет, уточнює Віктор Савінов. За його словами, тут США з точки зору наземного розміщення ракет мають переваги. Але РФ має стратегічну бомбардувальну авіацію, а також атомні підводні човни, які компенсують цей час підльоту.

"Чи має Росія ракети, щоб розмістити у Венесуелі чи на Кубі? Має. Як швидко вона може це зробити? Швидко. Тому обидві сторони не блефують, – упевнений експерт. – Інше питання, що ще 10 років тому США навряд чи вели б такі переговори з РФ. Але геополітична ситуація змінилася. Світ уже не однополярний (з гегемонією США), а, як мінімум, двополярний. Другим потужним центром сили стає Китай, який перебуває у союзницьких відносинах із Росією. І росіяни вирішили розіграти т.зв. "Золоту карту". Для дипломатії США вкрай невигідний союз РФ і КНР. Але США мають щось запропонувати Росії, щоб цього союзу не було. У Кремлі це розуміють – і намагаються за рахунок міжнародної обстановки, що склалася, отримати деякі преференції, трохи розсунути свої геополітичні кордони. Складно припустити, які поступки може піти США – і чи підуть. Але тоді РФ може виконати всі свої загрози. Потрібно просто звикати до того, що світ перестав бути однополярним".

Ініціативу щодо розміщення російських військ та ракет у Латинській Америці слід розглядати як ще одну спробу чинити тиск на США

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради парії "Сила та Честь" Олег Білоколос називає закономірною жорстку відповідь Саллівана на можливе розгортання російської військової інфраструктури у Венесуелі чи Кубі.

"Справа в тому, що на всіх нещодавніх переговорних треках США та їхні союзники дали Росії чітку відповідь: дві з трьох її ключових вимог для них категорично неприйнятні – і вони навіть не мають наміру їх обговорювати. Йдеться про гарантії нерозширення НАТО та відведення сил у Східній Європі на позиції 1997 року. На компроміс США та країни Північноатлантичного альянсу готові лише щодо контролю над озброєннями. Йдеться, зокрема, про можливу відмову від розміщення в Європі ракет середньої та меншої дальності наземного базування. Крім того, НАТО пропонує Москві розпочати діалог щодо запобігання небезпечним військовим інцидентам та зміцненню довіри", – зазначає Олег Білоколос.

Він наголошує, що на даному етапі російський грудневий ультиматум отримав рішучу відсіч.

"А ініціативу щодо розміщення російських військ та ракет у Латинській Америці слід розглядати як ще одну спробу чинити тиск на США, – каже експерт. – Припускаю, що цим грубим шантажем Москва досягне лише жорсткішої відповіді з боку Вашингтона".

Своєю нинішньою ескалацією (а також газовим тиском на Європу, міграційною кризою на кордонах Польщі та Литви) РФ демонструє, що саме вона не хоче миру, а хоче й надалі "підвищувати ставки"

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук зазначає:

"Росія продовжує використовувати метод силового тиску та "підвищення ставок" у переговорах із Заходом. При тому, що росіяни спочатку висунули неприйнятні вимоги для НАТО і США. Ніхто ніколи не дасть Росії жодних "письмових гарантій" нерозширення Північноатлантичного Альянсу. Ці вимоги є абсурдними".

Також у експерта викликає сумніви, що Росія справді витримає повномасштабну ескалацію "по всіх напрямках".

Петро Олещук акцентує, що поведінка РФ повністю дезавуює її попередні заяви, що Україна "не хоче миру".

"Лише за час каденції президента Зеленського Україна неодноразово демонструвала готовність до конструктиву, до досягнення реального світу. Зокрема, можна згадати і домовленості, досягнуті внаслідок переговорів "Нормандської четвірки" у Парижі у грудні 2019-го. А також подальше розведення тяжких озброєнь на Донбасі, припинення вогню та спроби відновлення інфраструктури, – перераховує політолог. — Але все це зірвала Росія. І своєю нинішньою ескалацією (а також газовим тиском на Європу, міграційною кризою на кордонах Польщі та Литви) вона демонструє, що саме вона не хоче миру, а хоче й надалі "підвищувати ставки". Подібна ситуація має як ризики, так і можливості для України".

Ризики, за словами Петра Олещука, є загрозою подальшої ескалації з боку Росії. Але ми маємо розуміти, наголошує він, що зараз проблема виходить вже далеко за межі протистояння України та Росії.

"Держсекретар США Ентоні Блінкен справедливо зазначив, що мова вже не просто про Україну, а про всю світову безпеку, – уточнює експерт. – Відповідно, участь різних країн у вирішенні конфлікту зростає, вони все більш зацікавлені у врегулюванні. Тому ризики відкривають нові можливості для України".

Раніше на порталі "Коментарі" — Наступ з моря: експерт розповів , чи можливий такий сценарій військової інтервенції з боку Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини