Головна Новини Політика зовнішня політика Резніков заговорив про іноземних військових в українських містах: що думать експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Резніков заговорив про іноземних військових в українських містах: що думать експерти

Глава Міноборони закликав "англосаксонських союзників" діяти за межами Організації Північноатлантичного договору

6 грудня 2021, 17:56
Поділіться публікацією:

Міністр оборони України Олексій Резніков на тлі накопичення російських військ біля українсько-російського кордону закликав США, Канаду та Велику Британію направити в Україну додатково військових інструкторів (500 осіб), розгорнувши їх у місцях, де побачила б РФ. Серед таких назвали Харків, Маріуполь, Краматорськ, Одесу, острів Зміїний.

Резніков заговорив про іноземних військових в українських містах: що думать експерти

Олексій Резніков - фото: Офіс президента

Експерти оцінили цю заяву для видання "Коментарі".

Голові Міноборони слід було б довести до населення України план щодо невідкладних заходів щодо підвищення обороноздатності країни загалом та боєздатності ЗСУ на небезпечних напрямках

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов зізнався:

"На мою думку, ганебним виглядає нещодавній заклик міністра оборони України Резнікова до представників США, Канади, Великобританії у стилі: дайте нам ваших солдатів (військових інструкторів), щоб вони стали щитом перед російськими військами. І це робить міністр оборони!

На думку Олега Жданова, главі Міноборони слід було б довести до населення України план щодо невідкладних заходів щодо підвищення обороноздатності країни загалом та боєздатності ЗСУ на небезпечних напрямках.

"Резніков мав сказати: "У нас залишилося менше двох місяців до ймовірного російського вторгнення. Нам важливо доукомплектувати до штату військового часу військові частини, провести низку навчань із оборонної тематики, перекинути ближче до кордонів війська на найнебезпечніших напрямках – білоруському, харківському, донецькому, одеському". Це була б політична заява глави МО суверенної держави, – зазначає військовий експерт. – А так це виглядає як рядок із пісні Висоцького: "спасите наши души, мы тонем от удушья". Соромно, просто соромно. І нам уже посилають сигнали у стилі: порятунок потопаючого – справа рук самого потопаючого".

Загибель чи навіть поранення хоч одного іноземного військового неминуче призведе до зростання антиросійських протестів та активізації ще більшої санкційної політики щодо РФ

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак розглядає цю заяву Резнікова із позитивним оптимізмом.

"Можу пояснити його як бажання України максимально підтягнути США, Канаду та Велику Британію до існуючої лінії розмежування з ОРДЛО або можливої лінії зіткнення у разі вторгнення РФ, – пояснює експерт. – Очевидним є бажання Росії будь-якими шляхами, у тому числі й насильницьким, змусити Україну вести прямі переговори з Л/ДНР, а також неухильно виконувати невигідні нашій країні Мінські угоди".

Тому, наголошує Іван Ступак, ймовірно, що з цією метою керівництво РФ навмисно готує нове загострення на фронті.

"У разі повномасштабного вторгнення, армії РФ та проросійським бойовикам доведеться вести вогонь за позиціями ЗСУ, де дуже імовірно можуть перебувати і військовослужбовці США, Канади чи Великої Британії. Загибель або навіть поранення хоч одного іноземного військового неминуче спричинить бурю соціального обурення в цих країнах, призведе до зростання антиросійських протестів та активізації ще більшої санкційної політики щодо РФ", – зазначає експерт.

Крім того, це може повністю прибрати всі існуючі політичні перешкоди на шляху передачі Україні наступального озброєння у практично необмеженій кількості.

Залишилася справа за малим, домогтися офіційної згоди цих країн на розміщення своїх військових у безпосередній близькості до лінії розмежування.

Раніше на порталі "Коментарі" — Збройним Силам України 30 років : головні перемоги та поразки.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини