Головна Новини Політика зовнішня політика Путін — вбивця: чи стане гучна заява Байдена початком нової "холодної війни"
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін — вбивця: чи стане гучна заява Байдена початком нової "холодної війни"

Різка заява Байдена про те, що Путін — вбивця, може дуже вплинути на Україну

22 березня 2021, 13:05
Поділіться публікацією:

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден зробив гучну заяву, назвавши лідера Росії Володимира Путіна "вбивцею". Таке різке висловлювання може стати початком нової "холодної війни" у світі, вважає міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Також ця ситуація може нести небезпеку "гарячої війни" для України.

Путін — вбивця: чи стане гучна заява Байдена початком нової "холодної війни"

Путін — вбивця: чого чекати від Росії після гучної заяви Байдена. Фото: Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Але чи справді існують такі ризики? Як їх мінімізувати? На ці питання сайту "Коментарі" відповіли експерти.

Одне висловлювання не стане приводом для розриву відносин

Експерт-міжнародник, глава правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради партії "Сила і Честь" Олег Білоколос розмірковує так: "Те, що сказав президент США Джо Байден у відповідь на питання: "Так ви знаєте Володимира Путіна. Ви думаєте, що він — убивця?" — було природною реакцією будь-якої нормальної людини, яка цікавиться світовою політикою і часом читає публікації медіа останніх років. Чи означає це негайний розрив відносин США і Росії? Навряд чи. Інтереси Америки об'єктивно перетинаються з інтересами Росії в багатьох актуальних міжнародних питаннях".

Олег Білоколос зазначає, що дехто в Росії вже поспішив пригрозити Сполученим Штатам негайним і "повним заморожуванням відносин".

На його думку, це звичайна російська пропаганда, "приправлена" потрійною дозою істерики і спрямована виключно на внутрішню аудиторію.

"У Вашингтоні ж не приховують готовності працювати з Кремлем, "коли є можливості для конструктивних відносин". Напевно, будуть продовжені американсько-російські контакти з тематики стратегічної стабільності, обговорення перспектив врегулювання ситуації в Афганістані, контакти по Іранській ядерній проблемі, взаємодія в кліматичних питаннях і деяких інших напрямах. Варто зазначити про нещодавнє проведення в Москві представницької конференції по афганській проблематиці, у якій взяли участь представники Росії, США, Китаю і Пакистану, а також представники афганської влади, опозиції і руху Талібан. При цьому, безсумнівно, що в загальний двосторонній контекст буде внесений якийсь новий елемент, — прогнозує Олег Білоколос. — Який? Очевидно, скоро дізнаємося".

Ситуація повільно виходить з-під контролю

На думку політолога Олега Гнатюка, недавній публічний обмін "компліментами" між президентами США і Росії може свідчити, що гострота дискусій президентів двох величезних держав перестає "вписуватися" в рамки дипломатичного етикету.

"Президент Байден не побоявся назвати речі своїми іменами, чого не вдавалося жодному президенту до нього, принизивши Путіна перед усім світом. Не думаю, що це стане причиною для різкого загострення ситуації між двома країнами або призведе до чергової "холодної війни", проте, однозначно, Росії та США після таких заяв буде непросто знайти спільну мову з будь-яких питань. Різкість у висловлюваннях Байдена і представників його адміністрації частково адресована і російським елітам, яким варто задуматися над тим, чи підтримувати Путіна і його оточення в подальшому", — вважає політолог.

Він зазначає, що залишаються актуальними санкції, накладені США на РФ у зв'язку з її військовою агресією щодо України, переслідуванням російських опозиціонерів тощо. У найближчому майбутньому перелік санкцій з боку США розшириться.

"Путін такі випади може сприйняти як особисту образу. І наслідки можуть бути непередбачувані, зокрема, для України, — вважає Олег Гнатюк. — Існує висока ймовірність загострення російсько-української війни, інші можливі агресії з боку нашого північного сусіда. Цьому передує, зокрема, істотне збільшення ТВ-пропаганди всередині Росії щодо можливої війни з Україною, недотримання режиму "тиші" на Донбасі, загалом невиконання Росією Мінських домовленостей, збільшення військової присутності на окупованих територіях, включно із Кримом".

Також раніше Путін розповів, чому Росія окупувала Крим.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини