Головна Новини Політика зовнішня політика Пул вигнанців: Іран та Росія об'єднали банківські системи через санкції
commentss НОВИНИ Всі новини

Пул вигнанців: Іран та Росія об'єднали банківські системи через санкції

Тегеран та Москва об’єднали свої системи міжбанківського зв’язку та переказів на фоні відключення від SWIFT

1 лютого 2023, 14:00
Поділіться публікацією:

Після того, як у 2018-му США відновили санкції проти Ірану, Ісламська Республіка була відключена від ключової служби обміну фінансовими повідомленнями SWIFT. Подібні обмеження були застосовані до деяких російських банків після вторгнення Москви в Україну. Тож Іран та Росія вирішили об’єднати свої системи міжбанківських комунікацій. Про це пишуть "Коментарі" з посиланням на Reuters.

Пул вигнанців: Іран та Росія об'єднали банківські системи через санкції

 

За словами заступника керуючого Центрального банку Ірану Мохсена Карімі, близько 700 російських банків і 106 неросійських банків з 13 різних країн будуть підключені до цієї системи. При цьому він не уточнюючи назв іноземних банків.

Як зазначає видання, голова Центрального банку Ірану Мохаммад Фарзін привітав цей крок. "Фінансовий канал між Іраном і світом відновлюється", — написав він у Twitter.

 

З початку війни в Україні Тегеран і Москва намагалися налагодити тісні двосторонні зв’язки, оскільки обидві столиці намагалися побудувати нові економічні та дипломатичні партнерства в інших країнах, пише Reuters.

 

Як відомо, економіка Ірану перебуває у кризі. Багато іранців відчувають негативний вплив галопуючої інфляції та зростання безробіття. Так, інфляція зросла до понад 50%, що є найвищим рівнім за десятиліття. За даними Іранського статистичного центру, безробіття серед молоді залишається високим, понад 50% іранців перебувають за межею бідності.

 

Зіткнувшись із найгіршою політичною кризою на тлі місяців антиурядових протестів, викликаних смертю молодої жінки під вартою, іранська влада побоюється, що економічна ізоляція та відсутність економічного покращення можуть призвести до нових заворушень.

 

Нагадуємо, що ЄС готує десятий пакет санкцій проти росії за неспровоковану військову агресію проти України. У ньому, серед іншого, пропонується розширити список банків, відключених від SWIFT.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини