Головна Новини Політика зовнішня політика Пропозиція саміту ЄС-РФ: пошук компромісу чи загравання із Путіним
commentss НОВИНИ Всі новини

Пропозиція саміту ЄС-РФ: пошук компромісу чи загравання із Путіним

Експерти вважають, що Німеччина виступає за переговори з Росією, адже має багато економічних інтересів

29 червня 2021, 11:54
Поділіться публікацією:

У Німеччині не вщухають розмови про ймовірність проведення саміту країн Євросоюзу з Росією. На думку все ще чинного канцлера Німеччини Ангели Меркель, це може допомогти у пошуку форматів і умов, щоб продовжувати будувати діалог з офіційною Москвою. "Коментарі" попросили експертів оцінити таку ініціативність.

Пропозиція саміту ЄС-РФ: пошук компромісу чи загравання із Путіним

Меркель продовжує наголошувати на саміті ЄС-РФ. Фото: Regnum

Фахівці розповіли, що думають про нинішню позицію Німеччини, яку, до слова, підтримують ще і французькі та австрійські політики. Також журналісти поцікавилися, яких наслідків від подібних настроїв у ЄС варто чекати Україні.

Німеччина ставить інтереси своїх компаній вище, ніж допомога Україні

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає, що на нинішньому етапі Захід працює з Росією "батогом і пряником", або, як сказав генсек НАТО Столтенберг — "стримуванням і діалогом".

"З одного боку, Великобританія і США закликають до більш жорсткої лінії поведінки і продовження санкцій. Така ж позиція у країн Балтії, Польщі та деяких інших країн Східної Європи. Водночас в країнах "старої Європи" все більш схиляються до відновлення економічних відносин з Росією, — підкреслює експерт. — В першу чергу це в інтересах Німеччини, для якої Росія — об'ємний ринок для експорту і основний постачальник газу. Економічні інтереси німецьких компаній у цьому випадку більш важливі, ніж заклики відстоювати цінності та надавати військову допомогу Україні".

Ігор Попов нагадує, що російські вимоги запустити "Північний потік-2" і закрити перед Україною двері НАТО були почуті.

"Наступні вимоги РФ — саботаж "Мінської платформи" і прямий діалог з ОРДЛО. У складі Нормандського формату пропозиції Росії будуть враховуватися, яким би не був "план Б". В цілому, можна в середньостроковій перспективі очікувати заморозки конфлікту, поступового відновлення діалогу ЄС і РФ, — прогнозує експерт. — Для України заморозка у вигляді придністровського варіанту буде кращим із найгірших варіантів, інші несуть ще більше ризиків і витрат. Таку ситуацію досить важко розморозити, на відміну від ситуації в Нагірному Карабасі, яка багато років тільки й чекала загострення".

"Меркель завжди тяжіла до Москви"

За словами політолога, експерта аналітичної групи "Левіафан" Миколи Мельника, ФРН і Франція завжди були послідовними союзниками РФ, як мінімум, за каденції Путіна. Тобто, останні 20 років.

"Саме Німеччина і Франція виступили проти надання Україні ПДЧ в НАТО. Вони ж були лобістами Мінських угод, які, за фактом, означають федералізацію України. Та ж ФРН є відкритим лобістом інтересів РФ в Європі та світі, — підкреслює фахівець. — Зараз позиція Меркель пов'язана з тим, що вона завжди тяжіла до Москви, в тому числі ідеологічно. Досить згадати, що свого часу, коли жила і працювала в НДР, Меркель очолювала певні органи пропаганди комунізму".

Ще одним важливим моментом Микола Мельник називає те, що Меркель вже не розраховує на наступну канцлерську каденцію. Саме тому вона може дозволити собі "закрити всі гештальти, які має перед РФ і російськими спецслужбами".

З одного боку, продовжує експерт, Меркель, ймовірно, передбачає, що, посадивши ЄС і РФ за стіл переговорів, вона принесе в Європу світ. З іншого — це може бути прагматичний розрахунок нинішньої німецької влади.

"І полягає він у тому, що якщо РФ і ЄС сядуть за стіл переговорів, це прискорить запуск "Північного потоку-2" і збільшить товарообіг між Росією і Німеччиною, — пояснює Мельник. — Тому позиція Меркель — послідовна, вона її ніколи не міняла. А зараз можливості для діалогу між ЄС і РФ великі, адже навіть новий президент США Байден до цього готовий. Він хоче відновити трансатлантичну торгівлю. І заради цього згоден закривати очі на те, що РФ добудовує "Північний потік-2", продовжує вбивати українців, стає злочинцем міжнародного масштабу, з яким ніхто нічого не може зробити".

Підсумовуючи, експерт каже, що позиція Німеччини є прагматичною і прогнозованою, тому що РФ для неї — важливий торговельний партнер.

"Саме СП-2 дозволить посилити не лише економічні, а й геополітичні позиції ФРН. До того ж США не проти. А Україні не залишається нічого, крім як спостерігати за тим, що відбувається. Тому що, на жаль, ми з 2014 року не набрали достатньо сил, щоб диктувати свої умови Європі, Америці, світу", — підкреслює Микола Мельник.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, яку важливу заяву щодо транзиту газу через Україну не так давно зробила Ангела Меркель. Всі подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про результати останнього саміту лідерів країн Великої сімки. У якому ракурсі світові політики згадували Україну, читайте в нашій публікації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

29 червня 2021, 11:29

Это какая-то.....зрада? Так, скакуасы кастрюлеголовые?


Новини