Головна Новини Політика зовнішня політика Прогрес щодо Донбасу залежить від зустрічі Байдена та Путіна, — Арестович
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогрес щодо Донбасу залежить від зустрічі Байдена та Путіна, — Арестович

Засідання Тристоронньої контактної групи поки відбуваються безрезультатно. Росія також блокує зустріч лідерів Нормандського формату

17 травня 2021, 17:54
Поділіться публікацією:

Кремль витратив мільярди доларів, нарвався на санкції та дипломатичну війну з Заходом заради "легалізації" окупованих територій Донецької і Луганської областей, та не збирається відмовлятися від своїх планів. Таку думку висловив спікер Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Олексій Арестович.

Прогрес щодо Донбасу залежить від зустрічі Байдена та Путіна, — Арестович

Президент США Джо Байден та президент РФ Володимир Путін. Фото: 360tv.ru

Росія не відмовилася від планів наділення "особливим статусом" "Л-ДНР", оскільки хоче не тільки контролювати внутрішню та зовнішню політику України, зазначив Арестович. Такий сценарій дозволить РФ також вийти зі статусу держави-агресора та учасника збройного конфлікту на Донбасі. Українська влада на це ніколи не піде, наголосив експерт.

За його словами, Кремль блокує переговорний процес й в Нормандському форматі, й в ТКГ. Через це в ТКГ не можуть вирішити не тільки стратегічні питання, а й домовитися про припинення вогню на Донбасі, відкриття КПВВ, виплати пенсій та обмін полоненими. Змінити позицію РФ не вдається поки навіть Заходу.

"Багато чого буде залежати від зустрічі Байдена та Путіна, "українська частина" повістка якої узгоджується адміністраціями президентів США та України. Проривів поки чекати не доводиться. Наївно чекати від української делегації для участі ТКГ проривів там, де поки не справляється колективний Захід", — упевнений Арестович.

Україна наполягає на проведенні позачергової зустрічі в Нормандському форматі, режимі повного припинення вогню на Донбасі та розблокуванні переговорного процесу, повідомив експерт.

"Ми працюємо: з малим ККД, в періоді стагнації мирного процесу, відшукуючи шляхи й способи навіть в цих умовах домогтися рішень конкретних питань — від припинення вогню до відкриття КПВВ, повернення полонених й виплати пенсій", — поінформував речник української делегації в ТКГ.

Чергові засідання ТКГ відбудуться 18 та 19 травня.

Раніше повідомлялося, що президент США Джо Байден впевнений в особистій зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у червні.

Байден продемонстрував Росії, що Америка більше не має наміру толерантно ставиться до агресії та політичним війнам Кремля, вважає ексзаступник генсекретаря НАТО Олександр Вершбоу. "Коментарі" з'ясували, що про це думають інші експерти.

Нагадаємо, посол України в США Оксана Маркарова заявила, що українська сторона готова до будь-яких форматів зустрічі між главами держав Володимиром Зеленським та Джо Байденом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини