Головна Новини Політика зовнішня політика Пробивають дно: поставки трубопровідного газу з РФ до Європи впали до пострадянського мінімуму
commentss НОВИНИ Всі новини

Пробивають дно: поставки трубопровідного газу з РФ до Європи впали до пострадянського мінімуму

Згідно з даними Газпрому і розрахунками Reuters, експорт російського газу до Європи по трубопроводах у 2022 році різко впав до пострадянського мінімуму.

29 грудня 2022, 15:00
Поділіться публікацією:

Підконтрольний Кремлю "Газпром" з посиланням на головного виконавчого директора Олексія Міллера, давнього соратника президента РФ Володимира Путіна, заявив, що цього року експорт блакитного палива досягне 100,9 мільярда кубометрів (млрд кубометрів). Це більш ніж на 45% менше, порівняно з поставками 185,1 млрд кубометрів у минулому році. Про це повідомляє Reuters.

Пробивають дно: поставки трубопровідного газу з РФ до Європи впали до пострадянського мінімуму

Фото: https://pixabay.com/


Видання нагадало, що прямі поставки російського газу до Німеччини, найбільшої економіки Європи, був припинений у вересні після вибухів на трубопроводах Nord Stream у Балтійському морі. Минулого року експорт російського газу по газопроводу "Північний потік-1" склав рекордні 59,2 млрд кубометрів.


“100,9 млрд кубометрів російського газу, які "Газпром" визначає як експорт у "далеке зарубіжжя" або за межі колишнього Радянського Союзу, є одним із найнижчих з моменту розпаду радянської держави в 1991 році”, — пише видання. 


Причина такого скорочення пов’язана з тим, що найбільший споживач (Європейський Союз) скоротив імпорт через конфлікт в Україні, тоді як головний трубопровід був пошкоджений таємничими вибухами.


Брюссель вирішив серйозно підійти до відмови від споживання російських нафти й газу після широкомасштабного вторгнення РФ в Україну. Як відомо, Росія нарощує продажі морського зрідженого природного газу (СПГ), в основному завдяки заводу в Арктиці. За даними Росстату, виробництво СПГ в Росії в січні-листопаді зросло майже на 10% до 29,7 млн ​​тонн.


Разом з тим, Москві вдалося компенсувати зниження імпорту газу до Європи вищими цінами на енергоносії, а доходи її бюджету від нафти та газу зросли більш ніж на третину за перші 10 місяців року, наголошує Reuters.


“Коментарі” вже писали, що за даними Міністерства економіки України, наступного року обвал прибутку РФ від експорту нафти і газу може скласти більш ніж на 50% через ембарго ЄС на сиру нафту та нафтопродукти, Price Cap на нафту. Очікується, що доходи росії впадуть нижче критичного рівня в 40 мільярдів доларів на квартал.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.reuters.com/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини