Головна Новини Політика зовнішня політика Падіння ВВП та скорочення Фонду нацдобробуту: як санкції вплинули на російську економіку
commentss НОВИНИ Всі новини

Падіння ВВП та скорочення Фонду нацдобробуту: як санкції вплинули на російську економіку

У Міністерстві економіки підрахували вплив санкцій на економіку країни-агресора

28 грудня 2022, 12:00
Поділіться публікацією:

За підсумками 2022 року ВВП рф знизиться незначною мірою — на 4,5 — 5%. Однак з початку 4-го кварталу (жовтень — грудень) чітко простежуються ознаки фінансового стресу російської економіки. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Падіння ВВП та скорочення Фонду нацдобробуту: як санкції вплинули на російську економіку

Фото: https://pixabay.com/

За її словами, починаючи з жовтня росія почала значні вилучення з Фонду національного добробуту для поповнення бюджету – на рівні 4-5 млрд доларів щомісячно. Очевидно, що ведення війни стає тягарем для російської економіки. 

"Ми вважаємо, що санкції – це м’який інструмент<…>Санкції лише в поєднанні з військовими діями можуть дати достатній ефект. Ми вже чітко простежуємо ознаки фінансового стресу держави-терориста. Це і вилучення на користь бюджету коштів з Фонду національного добробуту, і вилучення 20 млрд доларів з Газпрому через спеціальний податок, і незаплановане залучення коштів на внутрішньому ринку", — зазначила міністерка.

Юлія Свириденко прогнозує, що за підсумками наступного року російська економіка скоротиться на 5,6%. Зокрема, за рахунок скорочення прибутку від експорту нафти і газу. 

“Наступного року обвал прибутку від експорту нафти і газу може скласти більш ніж на 50% через ембарго ЄС на сиру нафту та нафтопродукти, Price Cap на нафту тощо. Очікується, що доходи росії впадуть нижче критичного рівня в 40 мільярдів доларів на квартал”, — цитує міністерку пресслужба. 

Крім того, додала Свириденко, Україна працює над тим, щоб гранична ціна на нафту була знижена з 60 до 35 доларів за барель.

Загалом санкційний тиск на державу-терориста націлений з одного боку суттєво обмежити економічні та технологічні можливості росії вести війну проти України, покарати фізичних осіб, причетних до розв'язання війни, а з іншого — попередити тих осіб, які сприяють функціонуванню злочинного режиму, резюмувала вона.

Раніше ми писали, що Київська школа економіки та Міжнародна робоча група Єрмака-Макфола провели експертну конференцію щодо впливу санкцій проти Росії. За словами керівника Центру енергетичної трансформації та сталого розвитку Київської школи економіки Бориса Додонова, Росія не зможе переорієнтувати постачання газу на інші ринки, тому до 2030 року фінансові втрати Москви на торгівлі нафтою та блакитним паливом становитимуть 1 трлн доларів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ertert

28 грудня 2022, 13:17

Найди себе cнегуpочку на ночь (без шлюx и pазводил), здесь девyшки ищут только сekcа, многие готовы на экcпеpименты------ https://min.lc/sisy


Новини