Головна Новини Політика зовнішня політика Примусова посадка літака в Білорусі: як відреагував світ та Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Примусова посадка літака в Білорусі: як відреагував світ та Україна

Рада безпеки ООН скликає позачергове засідання через примусову посадку літака авіакомпанії Ryanair в Мінську та арешт журналіста Романа Протасевича, а Верховна Рада України пропонує визнати режим Лукашенка загрозою міжнародній безпеці

26 травня 2021, 12:05
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді України зареєстрували проект постанови про звернення України до міжнародних інституцій про визнання режиму Олександра Лукашенка у Білорусі загрозою міжнародній безпеці. Документ переданий на розгляд керівництву українського парламенту 25 травня.

Примусова посадка літака в Білорусі: як відреагував світ та Україна

Аеропорт в Мінську. Фото з відкритих джерел

Ініціаторами проєкту постанови виступили 29 народних депутатів України. Верховній Раді України пропонують затвердити постанову зі зверненням до ООН, ПАРЄ, Європейської комісії та Європейського парламенту, Парламентської асамблеї ОБСЄ та Парламентської асамблеї НАТО, а також до урядів і парламентів держав світу. Українські нардепи пропонують визнати режим Лукашенка у Білорусі загрозою міжнародній безпеці. Текст документу на сайті парламенту поки що відсутній.

Після того, як 23 травня у Мінську примусово посадили літак, який прямував за маршрутом "Афіни — Вільнюс", та затримали засновника Nexta Романа Протасевича, уряд Литви заборонив усі авіарейси над територією Білорусі. З 26 травня 2021 року Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю.

На інцидент з літаком відреагували в ООН. Прес-секретар Верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілл заявив, що в організації шоковані незаконним арештом та свавільним затриманням білоруського журналіста Романа Протасевича після того, як літак Ryanair, на якому він подорожував, був насильно перенаправлений до Мінська. Факти свідчать про те, що приводи посадки літака під загрозою бомби на борту фальшиві, зазначив Колвін.

"Карання журналіста виключно за критику уряду ніколи не може розглядатися як необхідне обмеження свободи вираження поглядів, а отже, є порушенням статті 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права", — наголосив представник ООН.

В ООН зазначили, що поява Романа Протасевича на державному телебаченні Білорусі не була добровільною, враховуючи очевидні синці на його обличчі, а його "зізнання" у тяжких злочинах було вимушеним. В ООН також стурбовані арештом дівчини Протасевича — Софії Сапаги.

"На додаток до питань, пов'язаних із паном Протасевичем, примусова посадка пасажирського літака в Мінську тероризувала пасажирів на борту та піддавала їх непотрібній небезпеці, порушуючи їхні права людини. Цей дивовижний епізод становить новий етап у кампанії репресій білоруської влади проти журналістів та громадянського суспільства загалом", — заявив прес-секретар Верховного комісара ООН з прав людини.

В ООН закликали негайно звільнити Протасевича та його дівчину. Через примусову посадку літака у Мінську та арешт журналіста Рада безпеки ООН збереться на термінове засідання.

За словами Лукашенка, сигнал про мінування рейсу "Афіни — Вільнюс" отримали зі Швейцарії одночасно аеропорти Афін, Вільнюса та Мінська. В цей час літак перетнув кордон Білорусі та знаходився в білоруському повітряному просторі над розташуванням Білоруської АЕС. Виступаючи перед парламентарями, Лукашенко також заявив, що заснований Протасевичем Telegram-канал "піднявся" на білоруській проблематиці та зараз "щосили працює проти Росії".

"Коментарі" попросили експертів оцінити цю ситуацію з точки зору вигоди або прорахунків для України. Фахівці пояснили, що може принести Україні "літаковий кейс Лукашенка".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини