Головна Новини Політика зовнішня політика Повноцінна війна з Росією чи пустий брязкіт зброєю: що чекає на Донбас
commentss НОВИНИ Всі новини

Повноцінна війна з Росією чи пустий брязкіт зброєю: що чекає на Донбас

Росії вигідно звинувачувати Україну в усьому, що відбувається, прикриваючи власні проступки

15 березня 2021, 20:07
Поділіться публікацією:

Російські та проросійські медіа бойовиків ОРДЛО, захлинаючись, заявляли про "підготовку України наступу на Донбас" на 15 березня. Із найсвіжішого — виступ Володимира Жириновського, який передбачав початок повномасштабної війни РФ з Україною. Зрозуміло, нібито після "провокацій" з боку ВСУ. Але нічого подібного не було і немає. "Коментарі" вирішили дізнатися у експертів, хто або що може спровокувати якщо не наступ тієї чи іншої сторони, то серйозне загострення. Чи може це все бути лише пустим брязкотом зброєю?

Повноцінна війна з Росією чи пустий брязкіт зброєю: що чекає на Донбас

РФ лякає Україну повноцінною війною. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Окупанти створюють легенду для власного прикриття

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков вважає інсинуаціями заяви, що лунають з боку окупантів про нібито готовність України наступати. І акцентує, що наша країна із 2015 року декларує наміри повертати Донбас винятково політично-дипломатичним шляхом, а не військовим.

"Провокаційні заяви — це певне легендування, виправдання активних дій з боку російсько-терористичних військ. Типу — ми діємо на випередження... І тому ведемо обстріли. Росія активно створює інформаційне поле, безпідставно звинувачуючи Україну, щоб прикрити власні порушення. Насправді, наше угрупування стоїть на підконтрольній частині Донбасу, щоб не дати російсько-каральним військам захопити більше території. Ми не збираємося проривати ворожу оборону, адже розуміємо всі ризики. Можемо, звісно, гіпотетично завдати шкоди т.зв. 1 і 2 Армійським корпусам, але за цей час підтягнуться основні сили ЗС РФ  і підуть в контрнаступ", — підкреслює аналітик.

На думку Бєлєскова, ми навряд побачимо велику ескалацію, як це було в 2014-2015 рр., коли російські угруповання проводили широкомасштабні бойові дії на Донбасі, оточуючи захисників України, прориваючи нашу оборону.

"Думаю, слід очікувати традиційної російської тактики. Після чергового перемир'я вогнева активність знижується, хоч і не припиняється зовсім. Цього разу, з минулого літа, пауза тривала особливо довго. Але через приблизно п'ять місяців бойові дії активізувалися, збільшилася кількість жертв. Відбувається традиційний тиск на Україну з метою схилити Київ виконувати політичні домовленості без гарантій безпекової складової,  пояснює Микола Белесков.  Обговорюється гіпотеза, що новою великою ескалацією Кремль може спробувати перевірити адміністрацію нового президента США Джо Байдена. Як реагуватиме? Зробити таку собі розвідку боєм. Але ймовірність такого сценарію, як мені здається, менша 50%. Кремлю досить конфлікту в нинішньому стані, з деяким посиленням, щоб тиснути на Київ",  пояснює експерт українського Національного інституту стратегічних досліджень.

За російським сценарієм Україна не діятиме

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин звертає увагу, що Україна фактично з усіх напрямків оточена РФ та її союзниками.

"На півночі  Білорусь, близько тисячі кілометрів, де особа, яка виконує обов'язки президента (інакше Лукашенко назвати важко), дала добро на використання російською авіацією своїх аеродромів. З півдня  тимчасово окупований Крим, де угруповання російських військ  близько 33 тисяч особового складу. Плюс новітнє озброєння і техніка. На самому Донбасі знаходиться близько 35-40 тисяч російських окупаційних військ. Угрупування включає в себе приблизно 350 танків і до півтисячі різних артилерійських систем. Загалом, навколо нас зібрані досить значні сили противника. І якщо буде якась активізація, вона піде не тільки на Донбасі, а в комплексі із декількох напрямків",  зазначає Влад Волошин.

Він також підкреслює, що є і Придністров'я, де також знаходиться російські військові. Не кажучи вже про саму РФ, що зосередила на українсько-російському кордоні близько 100-120 тисяч особового складу.

"На тлі такого накопичення сил і засобів навколо України, проводиться інформаційна кампанія на тему того, що Україна нібито загострює ситуацію на Донбасі, намагатиметься повернути свої території різними тактичними ударами. І різні "експерти" (читай — пропагандисти) на росТВ розповідають про контрудари, які готова нанести в такому випадку армія РФ. Наскільки все реально, можна судити, виходячи з того, що потрібно Росії. А їй потрібна постійна нестабільність на окупованому Донбасі. Щоб він  він не її, не український. Нічий... Але фактично перебуваючий під повним впливом і управлінням з боку РФ. Щоб він використовувався як важіль тиску на Україну і колективний Захід  в ім'я тих чи інших геополітичних інтересів Кремля",  пояснює військовий експерт.

На його думку, бачачи, що Україна і світове співтовариство (союзники нашої країни) намагаються тиснути на РФ дипломатичними, економічними шляхами, щоб мирне врегулювання стало реальним, країна-окупант нагнітає обстановку і піднімає ставки.

"Тому що в РФ дипломатія  це диктування своїх умов під брязкіт зброї,  каже Влад Волошин.  Тому, думаю, що, нагнітаючи обстановку в інформаційному полі, збираючи війська біля кордонів і адмінмеж у лінії розмежування, Росія в черговий раз тисне, примушуючи до виконання політичної частини "Мінська"  на своїх умовах. Україна ж готова до розвитку ситуації за будь-якого сценарію. Але точно  не за російським".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, чи очікують в уряді початку повномасштабної війни Росії з Україною.

Також на порталі можна дізнатися про те, як глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук бачить силовий варіант звільнення окупованих територій Донбасу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини