Головна Новини Політика зовнішня політика Польща почне вакцинувати українців проти COVID-19 прямо на кордоні: позитив і ризики для заробітчан
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща почне вакцинувати українців проти COVID-19 прямо на кордоні: позитив і ризики для заробітчан

Роботодавці наполягають на щеплення, побоюючись нового спалаху коронавірусу

19 травня 2021, 13:58
Поділіться публікацією:

Польща готується вакцинувати від COVID-19 українців, які приїжджають на роботу в цю країну, прямо на прикордонних переходах одноразовою вакциною американського виробника Johnson & Johnson.

Польща почне вакцинувати українців проти COVID-19 прямо на кордоні: позитив і ризики для заробітчан

Польща. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Який позитив і ризики цих дій — як для Польщі (і держави, і роботодавців), так і для України (і держави, і заробітчан). Експерти оцінили цей крок для видання "Коментарі".

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов пояснює, що вакцинація на кордоні Польщі та України збільшить потік заробітчан, що є позитивним фактором, як для роботодавців в Польщі, так і українців.

За словами експерта, в коронакризовому 2020 році надходження від заробітчан в Україні практично не зменшилися, просівши всього на 0,3% до  11,89 млрд дол. проти  11,92 млрд у 2019 році. При цьому відбувся перерозподіл структури надходжень за основними країнами на тлі диференціації карантинних обмежень. Так переклади з Польщі, які займали до 30% у 2019, скоротилися на 14% до  3,1 млрд доларів, а надходження з Великобританії (5%) зросли на 69% до  1 млрд дол.

"Роботодавці в Польщі зацікавлені в тому, щоб повернути українців, для швидкого відновлення ділової активності. Вакцинація буде здійснюватися одноразовим препаратом від Johnson & Johnson, для того, щоб уникнути можливих ускладнень і прискорити процес. Таким чином, Польща буде впускати українців без ризику поширити COVID-19, а заробітчани зможуть повернутися до роботи, не ризикуючи підхопити вірус. У Польщі відзначають, що регулярно "ловлять" інфікованих на кордоні з Україною", — підкреслює Адріан Пантюхов.

Він вважає, що Українська держава в даній ситуації виглядає суперечливо. З одного боку, збільшення грошових переказів в країну позитивно відбитися на споживчому попиті і стабільності гривні. З іншого боку, необхідно визнати, що у сусідньої держави є необхідні ресурси для вакцинації громадян України, в той час, як у нас станом на 17 травня повністю вакциновано лише 37 тис. (близько 1% від загального населення, тоді як в Ізраїлі — 58, 9%, в США — 37%).

"Вакцинація на кордоні — позитивно вплине на відновлення ділової активності в Польщі і зменшення рівня безробіття в Україні. Однак варто враховувати небажання значної частини українців вакцинуватися, — звертає увагу Адріан Пантюхов. — І залишається незрозумілим, чи будуть допускатися до Польщі ті, хто не протягнуто процедуру вакцинації".

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній вважає, що для поляків ризиків в даній ситуації — ніяких.

"Вони проводять грамотну (з їхньої точки зору) політику викачування з України трудових ресурсів, забезпечуючи їм досить комфортні умови перебування. Низка моїх знайомих спеціально їдуть до Польщі у відрядження, щоб зробити щеплення там американською вакциною", — зазначає експерт.

Для України ця ситуація означає, що відтік трудових ресурсів буде тривати, підкреслює Тарас Загородній.

Він пояснює: "Українці бачать турботу про себе уряди інших країн, але тільки не свого. У нас же провалено все, що тільки можливо. Потрібно, нарешті, купити достатню кількість якісної вакцини, почати дійсно масову вакцинацію і забезпечити нормальне функціонування державних інститутів".

Як повідомляли раніше під час візиту президента України Володимира Зеленського в Варшаву, який стався 3 травня, з нагоди 230-ї річниці прийняття Конституції Речі Посполитої, главами України, Польщі, Литви, Естонії, Латвії було підписано спільну декларацію щодо європейських цінностей та перспективи євроінтеграції, в тому числі для нашої країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Валерий

23 травня 2021, 09:10

Ну наши и козлы, я о вакцинации,зелю геть,трепло


Новини