Головна Новини Політика зовнішня політика План мирного врегулювання конфлікту: чи можливо припинити війну на Донбасі
commentss НОВИНИ Всі новини

План мирного врегулювання конфлікту: чи можливо припинити війну на Донбасі

Військова операція із відновлення контролю над власною територією (ОРДЛО) виключається з багатьох причин

29 березня 2021, 15:07
Поділіться публікацією:

Зараз багато говорять про план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який нібито розробили в рамках Нормандського формату Україна, Німеччина і Франція, і який мали намір представити наприкінці березня. Чи існує план насправді? Що це може бути? Чи є ймовірність, що збільшення обстрілів і жертв на Донбасі пов'язане з наміром Росії зірвати новий варіант мирного плану? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

План мирного врегулювання конфлікту: чи можливо припинити війну на Донбасі

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"Політика умиротворення агресора ніколи себе не виправдовувала"

Співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "АНТС", начальник управління стратегічних комунікацій Луганської облдержадміністрації в 2016-2018 рр Людмила Долгоновська передбачає, що ескалація Росією ситуації на лінії зіткнення (в тому числі вбивство 4 і поранення 2 українських воїнів під час обстрілу 26 березня в районі н .п. Шуми) пов'язана, скоріше, з більш широким геополітичним контекстом.

"А саме — з візитом держсекретаря США Ентоні Блінкена до Брюсселю для участі в засіданні міністрів закордонних справ країн НАТО. У своїй заяві Держсекретар США чітко наголосив на відповідальності Росії за її дії, — пояснює Людмила Долгоновська. — Розуміючи активну позицію Вашингтона і зацікавленість Парижа і Берліна домогтися зрушень у врегулюванні ситуації в Україні, Кремль залякує Україну і її партнерів таким звірячим способом — вбиваючи українських військовослужбовців".

Експерт впевнена, що політика умиротворення агресора ніколи себе не виправдовувала. І закликає не піддаватися на тиск і шантаж з боку кремлівського вбивці.

"Міцна армія разом із активною дипломатією і підтримкою демократичного світу допоможе нам перемогти у війні з агресором, — впевнена Людмила Долгоновська. — Щодо планів врегулювання, про це можна буде предметно говорити, коли побачимо сам документ або офіційну заяву".

"Швидше за все, до результатів виборів Канцлера в Німеччині ніяких особливих зрушень з питанням війни або миру на Донбасі не відбудеться"

Ніхто в Україні та ЄС не сумнівається в тому, що Донбасу потрібен мир. Питання в іншому — який саме, на яких умовах? При цьому, час досягнення цього мирну — не визначений. На це звертає увагу політичний консультант Олександр Вербицький.

"На сьогодні існують процеси, які безпосередньо пов'язані з тим, що відбувається в ОРДЛО. І це не переговори в форматі ТКГ (так званий "Мінськ-2"), не пропозиції Росії, або те, що бажає запропонувати ЄС для продовження своїх із нею взаємин з урахуванням інтересів України. Йдеться про Військову Доктрину Великобританії, прийняту нещодавно (так звана Військова Доктрина Бориса Джонсона), в якій хай не прямо, але приділено увагу Україні. Тобто, стратегічним інтересам Великобританії в Чорному морі. Це підтверджується заявою наших вищих посадових осіб в минулому році (наприклад, заступника голови Офісу президента Ігоря Жовкви в жовтні 2020 року), про можливе спільне будівництво двох баз ВМФ на узбережжі Азовського і Чорного морів на українській території. І про можливе створення москітного флоту за підтримки Великобританії", — нагадує експерт.

На його думку, необхідно враховувати і розробку Оборонної доктрини ЄС (передбачуваний термін опублікування — весна 2022 року), вибори федерального канцлера в Німеччині (вересень 2021 року) і президента Франції (весна 2022 року).

"Швидше за все, до результатів виборів Канцлера в Німеччині ніяких особливих зрушень із питанням війни або миру на Донбасі не відбудеться, — прогнозує Олександр Вербицький. — За винятком непередбаченого випадку (відкриті військові дії). Треба розуміти, що ЄС в своїх взаєминах з Росією готовий йти на співпрацю у тих галузях, де бачить взаємний економічний інтерес. В тому числі, незважаючи на санкційний тиск США проти учасників проекту "Північний потік-2", готовий дозволити завершити будівництво — з умовою забезпечення транзиту певної частини газу через територію України (це не тільки важлива дохідна стаття нашого бюджету, а й елемент нацбезпеки, стримуючий РФ від відкритого вторгнення). Все перераховане вище знаходиться в стратегічній частині нинішньої ситуації — і її перспективі до травня 2022 року".

Тактика ж взаємовідносин "Росія-ЄС-Україна" передбачає переговорний процес у форматі ТКГ. Що не заважає сторонам час від часу обмінюватися різними заявами і діями, зазначає політконсультант.

"Так звані пропозиції Росії, або спільний План "ЄС-Україна" міг стати реальним, якби на горизонті переговорного процесу знаходився якийсь більш-менш прийнятний для сторін результат. Для Росії — хоча б часткове зняття санкцій, для України — контроль над своїми територіями, для ЄС- продовження співпраці з Росією в форматі 2013 року. Проміжний результат для кожної зі сторін теж був би цілком припустимим, в якості показника ефективності діяльності на посаді керівника держави і для досягнення економічних результатів в умовах економічного спаду і пандемії. Військова ж операція із відновлення контролю над власною територією (ОРДЛО) виключається з багатьох причин. Одна з них, ймовірний противник , що протистоїть Україні — російська армія, яка, швидше за все, прийде на допомогу "громадянам РФ на території ОРДЛО". Упевнений, що такий варіант враховується нашим Генштабом", — підкреслює Олександр Вербицький.

Він упевнений, що мирне вирішення проблеми лежить в площині переговорного процесу навколо економічної галузі. А саме — збереження прокачування газу (транзиту) через нашу територію, і можливу участь ЄС у відновленні Донбасу в середньостроковій перспективі. З тією умовою, що до самого переговорного процесу в тому чи іншому вигляді підключаться США (ймовірно — в якості спостерігача або посередника). А Росія, закінчивши будівництво газопроводу "Північний потік-2", гарантовано виведе з території ОРДЛО своїх "військових радників" і всіх, хто побажає піти з ними.

"Україна на той час прийме необхідні законодавчі норми щодо всіх тих, хто співпрацював з владою в т.зв. "Республіках" і визначить статус території ОРДЛО, — припускає експерт. — На що я зважаю, роблячи такі припущення? Йде обговорення законопроектів про статус колаборантів і субтерріторіальний/ субрегіональний поділ України на 10 регіонів для "зручності фінансування", включаючи території ОРДЛО. Маємо також нинішні взаємини між США і РФ в галузі ядерної безпеки та звичайних озброєнь, а також визначення основним конкурентом США не Росії, а Китаю. Тому не виключаю наявність проміжного Плану стостовно Донбасу, якоїсь домовленості на вищому рівні між США і РФ, про яку стало відомо (без деталей) керівництву ЄС".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, чи допоможуть США повернути Донбас Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ілля Шекшуєв

29 березня 2021, 14:30

Росія - підармони!


Новини