Головна Новини Політика зовнішня політика "Північний потік-2": чи можливо зберегти транзит газу через Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

"Північний потік-2": чи можливо зберегти транзит газу через Україну

Експерти розповіли, чи може наша держава отримати реальні гарантії, що транзит російського газу після запуску "Північного потоку-2" і закінчення чинного контракту не припиниться

24 серпня 2021, 17:37
Поділіться публікацією:

На полях саміту "Кримської платформи" відбулася тристороння зустріч міністрів енергетики України, Німеччини та США. Офіційні релізи дають мало конкретики.

"Північний потік-2": чи можливо зберегти транзит газу через Україну

"Північний потік-2" - фото з відкритих джерел

Чи може Україна отримати реальні гарантії, що транзит російського газу після запуску "Північного потоку-2" (ПП-2) і закінчення чинного контракту не припиниться? До яких дій можна вдатися з метою зберегти транзит? На ці питання виданню "Коментарі" відповіли експерти.

Жодних гарантій з боку Німеччини або США щодо продовження транзиту після 2024 року отримано не було

На думку народного депутата України VIII скликання, експерта Українського інституту майбутнього Ігоря Попова, візит канцлера Німеччини Ангели Меркель до Києва (22 серпня) і переговори міністрів енергетики (23 серпня) лише знову позначили геополітичні та економічні ризики для України внаслідок запуску "Північного потоку-2 ".

"Жодних гарантій з боку Німеччини або США щодо продовження транзиту після 2024 отримано не було і, мабуть, вже не буде. Хоча в публічній риториці ми, звичайно, будемо чути запевнення в неприпустимості використання Росією газопроводу як політичного інструменту", — зазначає експерт.

На його думку, насправді Німеччина й США цілком могли пов'язати відмову від санкцій щодо "Північного потоку-2" із зобов'язаннями щодо завантаження української газотранспортної системи (ГТС).

"Замість цього Україну підштовхують до двостороннього діалогу з Росією з приводу нового транзитного контракту. Очевидно, що в таких переговорах РФ висуне політичні вимоги стосовно реінтеграції ОРДЛО, гальмування "Кримської платформи", відмови від інтеграції в НАТО або статусу російської мови. Подібні угоди "газ в обмін на політику" вже погоджувалися з базуванням флоту у Криму в минулому", — нагадує Ігор Попов.

Він впевнений, що прожекти про завантаження української ГТС в далекому майбутньому воднем навряд чи компенсують втрати від транзиту і  ризики в галузі безпеки.

Протистояти запуску ПП-2, що є фактично вирішеною справою, не має сенсу

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич скептично ставиться до будь-якого роду гарантій стосовно ПП-2 і продовження транзиту для України.

"Занадто багато неочевидних чинників, складників цієї історії, — пояснює він. — Це насамперед відхід канцлера ФРН Ангели Меркель вже восени, а також нова (поки незрозуміло — яка) конфігурація влади в Німеччині. Плюс, ми маємо ще досить тривалий (до кінця 2024 року) термін дії контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом" на транзит. Тобто, наразі неможливо спрогнозувати з достатньою вірогідністю, як ситуація буде розвиватися далі", — пояснює Дмитро Марунич.

Він вважає, що протистояти запуску ПП-2, що є фактично вирішеною справою, не має сенсу.

"Нам необхідно запропонувати конкурентні умови для транзиту російського газу в країни ЄС після закінчення дії поточного контракту. З 2025 року. Це нормальна комерційна історія, тут немає ніякої політики, — підкреслює Дмитро Марунич. — Постачальник ресурсів вільний приймати рішення про маршрути поставки, з огляду на свої внутрішні підстави. І не повинен використовувати українську ГТС, якщо вона для нього є неефективною, дорогою і неекономічною. Саме так можна ставити це питання — і ніяк інакше".

Раніше видання "Коментарі" писало, що в Україні вирішили боротися з "Північним потоком-2".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини