Головна Новини Політика зовнішня політика «Північний потік-2»: чи є ще шанс його зупинити
commentss НОВИНИ Всі новини

«Північний потік-2»: чи є ще шанс його зупинити

Україна наполягатиме на введенні санкцій проти оператора "Північного потоку-2"

23 липня 2021, 11:47
Поділіться публікацією:

Україна, Польща і країни Балтії, німецькі "зелені", чимала частина американських політиків, включаючи демократів, виступають проти  "Північного потоку-2" (СП-2), угоду про запуск якого уклали офіційні Вашингтон і Берлін на радість Москві. Глава українського МЗС Дмитро Кулеба запевняє, що це не кінець історії, а гра не закінчена. Чи так це? Чи є ще шанс зупинити СП-2 або хоча б виторгувати більш вигідні для України умови його запуску? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

«Північний потік-2»: чи є ще шанс його зупинити

Північний потік-2 (фото з відкритих джерел)

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко не сумнівається, що СП-2 буде добудований. Але підкреслює, що сама по собі труба нічого не означає. А з її наповненням можуть виникнути проблеми.

"Щоб качати газ по СП-2, доведеться пройти безліч бюрократичних процедур Євросоюзу (ЄС). А вони там досить складні. І ті ж німецькі "зелені" і навіть частина партії Меркель можуть посприяти тому, щоб заблокувати запуск "потоку". На допомогу — Енергетична хартія, яку ЄС зобов'язані дотримуватися. Відповідно до неї, компанія, яка видобуває газ, не має права володіти транспортною системою. А якщо володіє, то такий газопровід не може працювати на повну потужність. Це стосується OPAL (сухопутне продовження газопроводу "Північний потік" по території Німеччини, що доставляє газ з Росії до країн Євросоюзу, минаючи транзитні країни — прим. ред.). Це торкнеться і СП-2. Навряд чи Газпром погодитися віддати трубу в управління ЄС. А тому про стовідсоткове прокачування доведеться забути. Ну, а жорстке антимонопольне законодавство все одно буде бити по цьому проєкту", — прогнозує Олександр Охрименко.

За його словами, це прекрасно розуміють у Газпромі. Як і те, що процедура введення СП-2 в експлуатацію може затягнутися на роки — як власне через європейської бюрократії, так і через активної протидії тих, кому цей проєкт — поперек горла.

"Тобто, урочисте відкриття прокладеної труби відбудеться, пропагандисти це висвітлять у всіх фарбах. Але власне запуск СП-2 — не факт що станеться в найближчому майбутньому, — пояснює експерт. — І глава Газпрому Міллера, і прессекретар президента РФ Пєсков не дарма кажучи, що транзит газу через Україну, швидше за все, буде продовжений після 2024 року після закінчення діючого контракту".

Що до офіційних гарантій для України у зв'язку з імовірним запуском СП-2, то їх, підкреслює Олександр Охрименко, не можуть давати міждержавні угоди. Як, наприклад те, що уклали Байден і Меркель щодо СП-2.

"Міждержавні угоди не можуть включати комерційні питання. Скільки прокачувати, як, при якому тиску — вирішують лише на рівні прямих переговорів "технарів", компаній. У нашому випадку — з РФ, України та ЄС, — пояснює Олександр Охрименко. — А в американо-німецькій угоді чітко прописано, що СП-2 повинен функціонувати в рамках Енергетичної хартії. І це дуже важливо. Ну, а якщо Україна хоче, вона завжди може подати в суд на цей проєкт. І впливати через ту ж енергетичну хартію на кількість газу, який піде через СП-2. Ті ж німецькі "зелені", впевнений, активно включатися в такого роду процеси. Так що багато чого буде вирішуватися в європейських судах".

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко впевнений, що історія з СП-2 в тому вигляді, в якому він є — закінчена. І зупинити проєкт неможливо.

"Трубопровід буде працювати так, як спочатку і припускали його основні інвестори — Росія і Німеччина. І нічиї обурення з цього приводу в розрахунок прийматися не будуть", — прогнозує Юрій Гаврилечко.

Він також вважає, що ніяких "вигідніших" умов, крім прописаних в угоду між Німеччиною і США точкових вливань в нашу енергетичну сферу, виторгувати Україна не зможе.

"Відповідні кроки потрібно було робити раніше. А зараз вже пізно. Все побудовано і починає експлуатуватися. Ласкаво просимо в реальність", — резюмує експерт.

На думку економічного експерта, кандидата економічних наук Олександра Вовченко, рішення по СП-2 вже прийнято на політичному рівні. Україна ж залишилася поза переговорним процесом.

"Зараз важливо, щоб Україна була залучена до цього процесу. І намагатися на дипломатичному рівні усунути всі можливі загрози, які несе для нас реалізація "Північного потоку-2". Його ймовірний запуск — це політична індульгенція за злочини Росії проти України. Це сигнал про те, що світ забуває про агресію Росії і недооцінює всієї небезпеки з її боку. Очевидно, що це величезний ризик для не тільки енергетичної безпеки, а і європейської безпеки в цілому. Зняти санкції — це значить дозволити РФ отримати ще більше впливу, відповідно — можливість ще більш агресивно нав'язувати світу свій порядок денний", — впевнений Олександр Вовченко.

Він вважає, що Україні варто голосніше говорити на весь світ злочинах Росії, про анексію Криму, про окупацію Донбасу. І на дипломатичному рівні продовжувати протистояти СП-2, заручившись підтримкою союзників, реально розуміють загрозу. Серед таких — Польща, країни Балтії, Великобританія.

Нагадаємо, тема запуску скандального російського газопроводу "Північний потік-2" активізувалася в останні кілька днів. Це й не дивно, адже Німеччина і Сполучені Штати нарешті прийшли до консенсусу в цьому питанні. Своєю думкою з порталом "Коментарі" щодо ймовірного закінчення будівництва СП-2 поділився блогер і політичний аналітик Павло Нусс.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

23 липня 2021, 12:31

Корито стає все менше, а розвивати свою країну наші патріотично-корумповані не здатні. От і галасують по світу. Сім років вони тільки і робили, що вимагали від інших відмовитись від зручностей на користь клептократії у вишиванках, замість того, щоб не обкрадати Україну, а розвивати. Хоч самі і досі торгують з Росією. Он магазини Watsons, АТБ, …, досі наповнені російською косметикою. Вся побутова техніка іде через московськи представництва. Фабрика Рошен у Липецьку, «Новацентри» Герег у Криму, «Титан» Фірташа (хрещеного батька Порошенка та Кличко) у Криму, готівкові купівлі вугілля у Донецьку, які перевозив генералісимус і депутат-прогульник Ярош і за які отримав пільги та квартиру у Києві. Це інші чомусь повинні відмовлятись на користь клептократії у вишиванках. Так, газові потоки, це звичайний бізнес, хоч і позбавляє корумпованих «патріотів» харчів в кориті. Не подобається, припиняйте патріотично проїдати Україну.

иван

23 липня 2021, 12:00

Что может сделать свинья, которую везут на мясокомбинат? Немного пошуметь, обдрыстаться, поупираться... но исход предрешен.


Новини