Головна Новини Політика зовнішня політика Підсумки саміту НАТО: чи вдасться Україні отримати членство в Альянсі
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки саміту НАТО: чи вдасться Україні отримати членство в Альянсі

У НАТО підтверджують рішення про те, що Україна стане членом Альянсу з Планом дій щодо членства (ПДЧ)

15 червня 2021, 08:40
Поділіться публікацією:

Вчора відбувся саміт НАТО, де підтвердили, що Україна отримає членство в Альянсі через ПДЧ. На комюніке вже відреагував президент країни Володимир Зеленський, заявивши, що українська держава буде продовжувати курс на впровадження реформ. Експерти для видання "Коментарі" оцінили підсумки саміту й розповіли про перспективи для України.

Підсумки саміту НАТО: чи вдасться Україні отримати членство в Альянсі

Вступ України в НАТО. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Вступ України в НАТО може підвищити конфліктність всередині блоку

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко акцентує, що в підсумковому комюніке позначено: Україна може приєднатися до НАТО, але тільки через План дій щодо членства в Альянсі (ПДЧ).

"А щоб отримати ПДЧ, доведеться виконувати ряд реформ, які теоретично допоможуть просуванню нашої країни шляхом до євроатлантичної інтеграції. Приблизно те ж пізніше сказав і президент США Джо Байден, з усіх реформ зробивши наголос на антикорупційній", — зазначає експерт.

На її думку, підсумки саміту НАТО стали ще й сигналом Росії напередодні зустрічі Путіна й Байдена, наміченої на 16 червня в Женеві:

"Якщо раніше Путін характеризував вступ України в НАТО як одну зі своїх "червоних ліній", то тепер генсек НАТО Столтенберг прямо заявив, що Росія не має права голосу в питанні того, приймати Україну в Альянс чи ні. А значить, це питання може стати аргументом і способом тиску в рамках переговорів", — прогнозує Єва Антоненко.

При цьому, підкреслює вона, ніяких чітких термінів щодо вступу ніхто не озвучив. В черговий раз просто обмежилися декларуванням намірів прийняти Україну без реального наміру її прийняти.

"Сам прийом України до Альянсу вирішили відкласти на невизначений термін під приводом невиконання реформ, — продовжує експерт. — Крім цього, в НАТО Україну брати не поспішають ще й тому, що доведеться надати новому члену гарантії безпеки. А безпосередньо в конфлікт з РФ Альянс вплутуватися не хоче. До того ж країни НАТО по-різному ставляться до позиції України щодо низки питань, наприклад, у тому самому "Північному потоку-2", відносинам з РФ і т.д. Тому вступ України в НАТО може підвищити конфліктність всередині блоку".

З Україною як членом НАТО міг би виникнути й конфлікт, аналогічний тому, що існує у Туреччині з партнерами по Альянсу, відзначає Ева Антоненко.

"Раніше Туреччина хотіла включити в список терористичних організацій курдські збройні угруповання, частина з яких є союзниками США, — нагадує експерт. — Через небажання НАТО піти на це — блокувала натівський план оборони Польщі та Прибалтики (нагадаємо, що всі рішення в Альянсі приймаються консенсусом — тобто, підтримати їх повинні всі 30 країн-членів — прим. ред.). З огляду на те, що після початку війни на Донбасі Україна намагалася добитися від НАТО визнання самопроголошених республік терористичними організаціями, є ймовірність, що це питання можуть знову порушити всередині НАТО, в разі включення туди України".

Єва Антоненко підкреслює, що в Україні і без вступу в Альянс почали під егідою Великобританії і за її кредити будувати військово-морські бази за стандартами НАТО в портах Очаків і Південному. І з високою ймовірністю до них матимуть доступ представники НАТО, що збільшить представництво блоку в Україні.

"А американські бомбардувальники не раз літали над нашою країною. Тобто, країни НАТО вже зараз отримали доступ до території України. І в таких умовах її можна не брати в блок і не надавати якісь гарантії, адже наміри окремих членів блоку і так реалізуються", — резюмує експерт.

Нам не обіцяно нічого нового, а росіянам був посланий сигнал про можливу активізацію переговорного процесу

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній зазначає, що в підсумковому комюніке після самміту вперше з 2008 року підтвердили перспективу України отримати членство в НАТО через ПДЧ. До членства в Альянсі нам належить рухатися шляхом виконання річних національних програм.

Експерт підкреслює, що в членстві України в НАТО, схоже, глобальні гравці не зацікавлені.

"Росіяни не бажають просування НАТО до своїх кордонів навіть не з причин безпеки, а тому, що їм членство не світить ні за яких обставин. Країни, що входять в Альянс, за всієї маси протиріч щодо українського членства, могли б знайти компроміс — було б бажання у ключових гравців, в першу чергу у США. Американці могли б знайти аргументи для країн, які виступають проти. Не знайшли. Що лише підтверджує — навіть американська адміністрація не горить бажанням педалювати процес вступу України в НАТО", — вважає Юрій Подорожній.

Він також акцентує, що найбільш дивним в питанні просування нашої країни до членства в Альянсі є поведінка самої України.

Експерт пояснює: "Понад 20 років ми обговорюємо в країні необхідність вступу в НАТО. Тільки після анексії Криму та війни з Росією закріпили євроатлантичний курс на законодавчому рівні, а в тому числі й шляхом включення поправок до Конституції. При цьому Україні прекрасно відомі критерії вступу нових членів в найбільший у світі безпековий союз. Але виконання цих критеріїв так і не стало ідеєю фікс для української влади. У підсумку перед черговими самітами Україна наполегливо заявляє про бажання стати членом НАТО, а країни-члени — про невідповідність нас за потрібними критеріями. Звичайно, все можна списувати на Росію, на млявість і боягузтво європейських політиків ... Але слід усвідомити, що членство в НАТО — це і питання внутрішньої консолідації, політичного консенсусу, військової реформи, боротьби з корупцією, економічного розвитку. А все це Україна успішно провалює, тим самим полегшуючи роботу противникам нашого вступу в НАТО".

На думку експерта, заява про перспективи вступу України в НАТО через ПДЧ обумовлена не досягненням української влади, а обставинами, які складаються напередодні зустрічі Джо Байдена й Володимира Путіна.

"Зміст цієї заяви більше стосується відносин НАТО і Росії, ніж НАТО та України. Адже нам не обіцяно нічого нового, а росіянам був посланий сигнал про можливу активізацію переговорного процесу, — пояснює Юрій Подорожній. — І саме в цьому полягає позитив і шанс для української влади. Пуста, за своєю суттю, заява може стати потужним приводом для активізації питання вступу України в НАТО. Але лише в разі, якщо українська влада підготує покроковий план такого вступу, а саме він перетвориться в національну ідею в галузі безпеки".

Раніше портал "Коментарі" писав, чому НАТО хоче розмістити свою базу в Катарі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини