Головна Новини Політика зовнішня політика Підсумки Норманді: здачі України не відбулося, але тепер країну можуть поставити перед фактом
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки Норманді: здачі України не відбулося, але тепер країну можуть поставити перед фактом

Експерти розповіли, чому в Парижі здачі України не відбулося, але немає гарантій, що цього вдасться уникнути через два тижні у Берліні

27 січня 2022, 14:40 comments1982
Поділіться публікацією:

Радники лідерів країн Нормандського формату 26 січня зустрілися в Парижі. Перша більш ніж за рік їхня очна зустріч, що проходила в Єлисейському палаці, тривала 8,5 години. Голова Офісу президента Андрій Єрмак, який представляє Україну на переговорах, заявив, що переговори були дуже непростими. Що можна сказати про заяви, зроблені учасниками переговорів на даний момент? Як можуть події розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Підсумки Норманді: здачі України не відбулося, але тепер країну можуть поставити перед фактом

Нормандська зустріч. Фото: elysee.fr

Очікується серйозний тиск на Україну з метою змусити нас трактувати Мінські угоди так, як того хоче Росія

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один із учасників української сторони у політичній підгрупі переговорників у Мінському форматі Сергій Гармаш зізнався, що стурбований тим, що було озвучено за підсумками зустрічі у Парижі.

"Виходячи зі слів Дмитра Козака (заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак, який курирує відносини з Україною і представляє російську сторону як політрадник на переговорах у нормандському форматі – прим. ред.), за найближчі два тижні до наступної зустрічі в Берліні сторони намагатимуться знайти єдине трактування Мінських угод. Ось тільки пошуки цього єдиного трактування проходитимуть фактично під дулами автоматів. А саме – за умови накопичення російських військ на наших кордонах, за загрози глобальної війни, яку бояться Німеччина та Франція. З огляду на це можна очікувати серйозного тиску на Україну з метою змусити нас трактувати Мінські угоди так, як того хоче Росія", – зазначає Сергій Гармаш.

За його словами, Козак вже зазначив, що основним питанням, заради якого і було взято двотижневу паузу, є можливість прямого діалогу Києва з Донецьком та Луганськом. Як мінімум – розгляд документів, які представники ОРДЛО пропонують у рамках Тристоронньої контактної групи (ТКГ). Більш того – Козак попередив, що без цього зрушень у переговорах не буде.

"Позиція РФ залишається такою самою, як і раніше. Вона нав'язує нам трактування Мінських угод, у якому стороною конфлікту є не Росія, а ОРДЛО. Якщо це питання вже обговорюється Німеччиною та Францією, значить, Росія сподівається, що отримає те, що хоче, – вважає Сергій Гармаш. – І нам не потрібно навіть проводити якісь прямі переговори із сепаратистами, про можливість чого писала напередодні зустрічі у Парижі німецька преса. Москву цілком влаштує, якщо ми просто в рамках ТКГ почнемо розглядати документи, які пропонують Донецьк і Луганськ. Це буде суб'єктивізація ОРДЛО і де-факто визнання їх, а не РФ, стороною конфлікту".

На думку Сергія Гармаша, у найближчі два тижні вирішуватиметься доля навіть не Мінських угод, а української державності.

"Адже якщо ми приймемо російське трактування Мінських угод, це означатиме, що через так званий особливий статус ОРДЛО саме РФ керуватиме Україною, – пояснює експерт. – Зрештою, вона блокує наш вступ до НАТО, акумулює навколо цього особливого статусу всі проросійські сили, які сьогодні розпорошені в Україні. І це буде серйозним чинником нашої внутрішньої та зовнішньої політики".

Росія спробує обміняти деескалацію на кордонах з Україною на політичні поступки у мінському процесі від України та Заходу

Науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань зазначає:

"Слава Богу, що в Парижі не домовилися про політичні поступки з боку України. Про те, чого вимагає Росія: особливий статус та прямі переговори з бойовиками".

Олексій Гарань висловив сподівання, що Офіс президента України та його голова Андрій Єрмак (представляв українську сторону на переговорах) зробили висновки з невдалого парафування домовленості щодо консультативної ради з бойовиками від 11 березня 2020 року.

"Але небезпеки залишаються, тому що Росія намагатиметься обміняти деескалацію на кордонах з Україною на політичні поступки у мінському процесі від України та Заходу", – попереджає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Захід відкинув хотілки Кремля щодо гарантій безпеки. Експерти розповіли чому так сталося.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини