Головна Новини Політика зовнішня політика Перші результати «Рамштайну-9»: Що втішного для України, а що не дуже
commentss НОВИНИ Всі новини

Перші результати «Рамштайну-9»: Що втішного для України, а що не дуже

На порядку денному чергової зустрічі країн-партнерів йшлося про підтримку оборони України від російської навали

14 лютого 2023, 21:47
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 14 лютого, у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі (Бельгія) відбувається зустріч союзників у форматі “Рамштайн”. Про перші результати пишуть "Коментарі".

Перші результати «Рамштайну-9»: Що втішного для України, а що не дуже

Відбулася дев’ята зустріч на підтримку України у форматі «Рамштайн»

З-поміж питань порядку денного партнери розглядали:

• захист українського неба,

• розбудова "танкової коаліції",

• формування запасу міцності по боєприпасах,

• тренінгові програми для наших воїнів,

• стабільність підтримки – логістика, обслуговування, ремонт, практична реалізація "Військового шенгену".

Уже вирішено, що 8 країн відправлять "Леопардів" в Україну: Німеччина, Польща, Канада, Іспанія, Португалія, Данія, Норвегія та Нідерланди.

Танки також передадуть США (Abrams M1) і Чехія (T-72). Окрім того, планується надання танків Challenger 2 для України Великою Британією.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що перші танки Leopard 2 будуть в Україні у березні 2023 року.

"Сьогодні під час зустрічі Контактної групи з питань оборони в Брюсселі ми говорили про ефективну підтримку України. Інші країни заявили про участь у цій коаліції. Вже в березні перші танки "Леопард" відправляться до України, — сказав Блащак. — Справа ж про передачу Україні бойових літаків F-16, як і у випадку з танками Leopard або ПЗРК Patriot, також вимагає тиску на союзників".

Греція в рамках військової допомоги Україні надає боєприпаси та 20 броньованих машин БМП-1. До кінця року греки обіцяють передати ще 20 таких самих машин.

"Сьогодні ми почули про значні нові внески у сфері протиповітряної оборони. У тому числі з боку Італії та Франції, які спільно заявили, що нададуть Україні систему ППО SAMP/T", — заявив Міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін.

Що ж до того, чи Сполученні Штати готові надати винищувачі для України й коли, — відповідь була не надто втішна для України. Хоча й абсолютно негативною її теж вважати не варто.

"З точки зору того, чи збираємося ми надавати F-16, у мене немає жодних повідомлень. Мені нема чого додати до того, що сказав наш президент раніше", — повідомив міністр оборони США Ллойд Остін.
А президент США Джо Байден чітко наголосив, що поки Сполучені Штати не надсилатимуть Україні винищувачі. Остін, правда, і наголосив, що учасники міжнародної коаліції погодилися щодо необхідності зробити все можливе, аби надати Україні якомога більше засобів протиповітряної оборони та інтегрувати їх у єдину систему.

Читайте також на порталі "Коментарі" — “Рамштайн”: Що відбувається за зачиненими дверима.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини