Головна Новини Політика зовнішня політика Перше засідання ТКГ по Донбасу в 2022 році: посол ОБСЄ відзначив позитивний ефект
commentss НОВИНИ Всі новини

Перше засідання ТКГ по Донбасу в 2022 році: посол ОБСЄ відзначив позитивний ефект

На засіданні ТКГ по Донбасу представники ОРДЛО заявили, що поки не готові відкрити КПВВ

27 січня 2022, 08:40
Поділіться публікацією:

26 січня, в середу, на першому в 2022 році засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) пройшло обговорення ініціативи депутатів Держдуми стосовно ОРДЛО, питання встановлення режиму тиші та інших важливих проблем. Про це повідомляють в прес-службі української делегації в ТКГ.

Перше засідання ТКГ по Донбасу в 2022 році: посол ОБСЄ відзначив позитивний ефект

Донецька область, фото з відкритих джерел

Під час засідання Робочої групи з безпеки та ТКГ посол ОБСЄ Мікко Кіннунен відзначив позитивний ефект, що полягає в зменшенні кількості обстрілів на 75%. Цього вдалося досягти під час обговорення необхідності введення режиму припинення вогню в грудні 2021 року. Тоді учасники консультацій висловилися за дотримання відповідних заходів.

Однак повністю обстріли не припинилися і це продовжує завдавати шкоди інфраструктурі, життю і здоров'ю українських цивільних громадян та військових. Тому Робоча група працюватиме над розробленням доповнень до домовленостей, схвалених від 22.07.2020.

Українська делегація надала пропозиції щодо процедури пошуку безвісти зниклих громадян в ОРДЛО та на територіях, які контролює Україна. Також під час засідання обговорили як реалізувати протимінну діяльність, що передбачена висновками Паризького саміту в Нормандському форматі.

Українська делегація прагне відкрити контрольно-пропускні пункти в'їду/виїзду (КПВВ) Щастя (дзеркальний на Луганськ) про що і було заявлено. Цю пропозицію відхилила інша сторона. Там наголосили, що треба одночасно тоді відкривати КПВВ Щастя (на НКТУ — Луганськ) та Золоте (на НКТУ — Первомайське). Схоже, що до цього в ОРДЛО не готові.

Також учасники обговорювали питання проведення додаткових виплат маломобільним особам, яким чином буде відновлено соціально-економічні зв'язки після припинення обстрілів. В сфері екології на засіданні говорили про те, чи можливий приїзд інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії на непідконтрольні території для проведення досліджень рівня забруднення. Також учасники консультацій поспілкувались про те, що потрібно зробити для продовження діяльності експертів, що опікуються проблемою затоплення вугільних шахт в регіоні.

Представник від Росії в ТКГ Борис Гризлов наголосив, що на фоні звернення депутатів про визнання "ЛДНР", Росія має намір співпрацювати задля виконання Мінських Угод і залишається їм відданою.

Як повідомляв портал "Коментарі", міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю Le Figaro розповів про ситуацію на Сході України та про спроби дипломатів вирішити конфлікт мирним шляхом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини