Головна Новини Політика зовнішня політика Перемоги і провали української дипломатії: підсумки року
commentss НОВИНИ Всі новини

Перемоги і провали української дипломатії: підсумки року

Українські експерти розповіли про помилки українських дипломатів

22 грудня 2020, 11:34
Поділіться публікацією:

22 грудня відзначається День дипломатичної служби України. Експерти назвали основні зовнішньополітичні перемоги і провали України у 2020 році.

Перемоги і провали української дипломатії: підсумки року

"Санкції проти Білорусі — велика помилка"

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко виділяє три перемоги у зовнішній політиці України.

"Перша — угода про перемир'я на Донбасі. Зрозуміло, що полягало воно з Росією, а не з ОРДЛО. Так що його можна віднести до дипломатичної перемоги. Обстрілів і жертв стало в рази менше. І це важливо, — підкреслює експерт. — Друга перемога — розвиток відносин з Великобританією. Поїздка туди нашої делегації на чолі з президентом була несподівано успішної. Як і (це третя перемога) візит до Туреччини, в рамках якого було укладено низку важливих домовленостей".

Одним з провалів на зовнішньополітичному напрямку Костянтин Бондаренко вважає візит Зеленського в Австрію у вересні.

"Цей візит нічого важливого нам не приніс. Став фактично прохідним, черговим. Австрія може займати більш значну роль в українській дійсності, ніж зараз", — упевнений керівник Фонду "Українська політика".

Невиразним вважає він і саміт Україна-ЄС в Брюсселі. За словами Костя Бондаренка, нічого важливого там прийнято не було, відносини не стали міцнішими.

"Великою помилкою було введення Україною санкцій відносно Білорусі після протестів, які почалися там у зв'язку з результатами президентських виборів, — підкреслює експерт. — Україна могла б зіграти важливу роль у врегулюванні ситуації, посилити свій вплив в регіоні. Але наша влада пішла шляхом конфронтації".

"Поступки для Угорщини призвели до провокацій"

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець ключовим провалом на зовнішньополітичному напрямку вважає відносини з Угорщиною.

"Спроба" замиритись ", піти на якісь поступки Будапешту, привела до катастрофічних наслідків. Угорці вирішили, що можна тиснути і далі — і почали тиснути. Нові вимоги (мовні й не тільки), нові провокації на Закарпатті. В результаті страждає наша інтеграція в ЄС і НАТО, адже керівництво Угорщини заважає цим процесам ", — підкреслює експерт.

Другим серйозним провалом він вважає розлад у стосунках з МВФ — на тлі згортання України реформ, атак на антикорупційні органи і незалежність НБУ. Наслідки, переконаний Тарас Березовець, будуть важкими.

"З позитивів я б виділив, що ми не влізли в американську президентську кампанію, хоч нас активно намагалися туди втягнути. Тут Зеленський вибрав правильну лінію, — зазначає політтехнолог. — По ситуації з РФ і Донбасом все очевидно. Прогресу після паризького саміту немає. Швидше — регрес. Нам ще пощастило, що Путін відволікся на ситуацію в Білорусі та Нагірному Карабаху".

Як повідомляв портал "Коментарі", Міністерство закордонних справ України привітало політичне рішення Європейської Ради про продовження терміну економічних і секторальних санкцій відносно РФ. Цей термін буде продовжений на шість місяців.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини