Головна Новини Політика зовнішня політика Переговорний процес стосовно Донбасу: чому розмова так важлива для Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговорний процес стосовно Донбасу: чому розмова так важлива для Путіна

"Те, що відбувається зараз навколо переговорів стосовно Донбасу, можна вважати дипломатичним провалом команди президента Зеленського"

30 березня 2021, 12:21 comments1032
Поділіться публікацією:

Президент РФ Володимир Путін збирається обговорити ситуацію на Донбасі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Емманюелем Макроном без участі Володимира Зеленського. Водночас керівник Офісу президента України Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником президента США з питань національної безпеки Джейкобом Салліваном (говорили про загострення на Донбасі, Кримську платформу й НАТО). У який бік і чому може повернути найближчим часом переговорний процес щодо врегулювання конфлікту на Донбасі? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Переговорний процес стосовно Донбасу: чому розмова так важлива для Путіна

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Не можна говорити про Україну без України"

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко звертає увагу, що ситуація із переговорами в рамках Тристоронньої контактної групи (ТКГ) і нормандської четвірки — зайшла в глухий кут. При цьому Росія всіляко намагається витиснути українську сторону з переговорного процесу або посадити її за переговори з представниками квазіоосвіти "ДНР" і "ЛНР" — легітимізуючи їх і представляючи себе не стороною конфлікту, а посередником, що не має нічого спільного з реальністю.

"З того плану, деталі якого, думаю, навмисно були злиті представниками РФ в нормандській четвірці виданню "КомерсантЪ", стає зрозуміло, що пункти Мінських угод намагаються розбити на такі собі "кластери". Розвести питання безпеки, політичні моменти. Поки очевидно, що є пропозиції Німеччини, Франції, Росії. Але майже нічого не чути про пропозиції України, — зазначає Олександр Мусієнко. — Раніше глава Офісу президента Андрій Єрмак запевняв, що новий мирний план є, що він узгоджується. Але нам його так і не показали. Тепер Росія перехопила ініціативу, показала план, зробивши акценти, що той узгоджений із Францією і Німеччиною. І майже не згадуючи Україну. Це — величезна проблема. Не можна говорити про Україну без України. На цьому акцентував увагу наше МЗС, коментуючи анонсовані Кремлем переговори між російським, німецьким і французьким керівництвом".

За словами експерта, створюється враження, що українське керівництво ініціювало зовнішнім партнерам — Франції та Німеччини — діяти в наших інтересах і вирішувати конфлікт за нас.

"Але тоді є ризик, що вирішувати його будуть без урахування українських національних інтересів, — попереджає Олександр Мусієнко. — Те, що відбувається зараз навколо переговорів стосовно Донбасу, можна вважати дипломатичним провалом команди президента Зеленського. Необхідно активно донести українську позицію, пояснити, як ми бачимо процес врегулювання, які моменти для нас прийнятні, які ні. Це складно, але ще можливо ".

"Путіну потрібно показати, що Байден не правий"

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", висловив думку, що розмова з Меркель і Макроном потрібна Путіну як публічна сатисфакція після згоди Байдена з твердженням, що російський президент є вбивцею.

"Все інше, в тому числі тематика розмови, не має значення. Путіну потрібно показати, що Байден не правий. Цікаво, чи погодяться на це Макрон і Меркель, оскільки ні Берлін, ні Париж, нічого певного поки не сказали. Більш того, важко уявити як лідери Німеччини й Франції тепер будуть обговорювати з вбивцею Путіним шляхи його відходу від відповідальності за злочини, вчинені на окупованому Донбасі за його прямим наказом", — підкреслює Петро Бурковський.

Саме тому він вважає, що такої розмови взагалі не буде.

"Досить імовірно, що ця розмова дуже потрібна Путіну ще й для того, щоб зрозуміти, чи буде Берлін захищати Північний потік-2 під натиском американських санкцій. І чи можна в цьому питанні вбити клин між Німеччиною і США. Я думаю, що в Берліні не готові прийняти з боку Путіна таку "ведмежу послугу". Єдиний варіант для Путіна — це запросити на таку віртуальну зустріч Зеленського. Тільки в такому форматі, "заради миру" Берлін і Париж ще можуть погодитися на онлайн-переговори, — прогнозує аналітик. — Однак, оскільки в такому випадку від Києва буде залежати доля зустрічі, від Кремля потрібно вимагати відповідну до випадку ціну. Тобто, російські війська повинні повністю припинити військові дії на Донбасі. Ось через 30 днів повного перемир'я така зустріч і може відбутися ".

Раніше портал "Коментарі" писав про те, чи можливо припинити війну на Донбасі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини