Головна Новини Політика зовнішня політика Переговори ТКГ стосовно Донбасу: чи варто залучати США і чим це загрожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори ТКГ стосовно Донбасу: чи варто залучати США і чим це загрожує

Присутність американської сторони явно не влаштує Росію

5 березня 2021, 16:23
Поділіться публікацією:

До переговорів з питань Донбасу в майбутньому може приєднатися США. Такої можливості не виключає голова Офісу президента Андрій Єрмак, про що він заявив під час виступу на брифінгу European Policy Centre. Це можуть зробити для стимуляції роботи ТКГ, яку нині сильно гальмує російська сторона. "Коментарі" вирішили дізнатися у експертів, як вони оцінюють цю затію, і чим може допомогти Америка в питаннях війни на сході України.

Переговори ТКГ стосовно Донбасу: чи варто залучати США і чим це загрожує

До переговорів по Донбасу можуть приєднатися США. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Росія свідомо заганяє переговори в глухий кут

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна підкреслює, що в нормандський формат США не потрапить. Але це не означає, що Штати не зможуть взяти участь у переговорах по Донбасу.

"Проти участі США в нормандському форматі, куди входять Україна, Росія, Німеччина і Франція, точно буде РФ. Думаю, що Штати будуть безпосередньо налагоджувати з Москвою спілкування, формуючи позицію разом з Україною. Як було під час Волкера і Суркова", — нагадує Марія Золкіна про канал відносин по лінії спецпреда Держдепу США Курта Волкера і Владислава Суркова, який був на той момент помічником президента РФ.

На думку аналітика, переговорний процес потребує оновлення. Адже видно, що Росія свідомо загнала в глухий кут мінський і нормандський процеси, намагаючись продавити свій порядок денний. А це   фактична федералізація України шляхом включення в її склад ОРДЛО (з особливим статусом, тотальною амністією і виборами без контролю над кордоном). І з внесенням найнебезпечніших моментів в українську Конституцію.

"Але Росія розуміє, що наявність за столом переговорів такого потужного гравця як США призведе до того, що їй доведеться виконувати і свої зобов'язання. Припинення обстрілів, роззброєння, виведення військ і так далі. Бажання поторгуватися є. Адже використовуючи в торгах Донбас, Кремль може спробувати домовитися з Білим домом щодо якихось геополітично цікавих для себе питань. Але і ризики великі. Так що, думаю, все зведеться до неформальних каналів спілкування по типу Нуланд-Сурков і Волкер-Сурков",  — підкреслює Марія Золкіна.

Із Мінських угод виходити рано

Історик, політолог і дослідник радикалізму В'ячеслав Лихачов підкреслює, що Мінські угоди в повному обсязі виконати нереально.

"І, поклавши руку на серце   не тільки через саботаж із російської сторони,   зазначає він.   Однак це зовсім не означає, що Мінські угоди спочатку були безглузді або що із  так званого "мінського процесу" Україні необхідно вийти зараз".

По-перше, нагадує експерт, угоди зіграли свою роль в деескалації бойових дій. Які б сьогодні не відбувалися загострення   це не Іловайськ 2014 і не Дебальцеве-2015. По-друге, хоча "мінський процес" не може забезпечити ні реального припинення конфлікту, ні тим більше деокупації, це майданчик для малих, але цілком реальних кроків.

"Розблокування роботи КПВВ, відкриття нових, пропуск гуманітарних вантажів на окуповану територію, моніторинг екологічної ситуації в зоні конфлікту, звільнення незаконно позбавлених волі українських громадян   у нас просто немає іншого майданчика для обговорення цих цілком нагальних питань",   пояснює В'ячеслав Лихачов.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що, на думку ТКГ, президент Зеленський буде робити з Володимиром Путіним.

Також на сайті знайдеться публікація про можливу підготовку відкритого введення російських військ на Донбас.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини