Головна Новини Політика зовнішня політика Переговори стосовно Донбасу: чому долю нашої країни вирішують без нас
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори стосовно Донбасу: чому долю нашої країни вирішують без нас

Експерти поділилися думкою про те, чому в переговорах стосовно ситуації на Донбасі не брала участі українська сторона, а також, які ризики тягне таке рішення

31 березня 2021, 11:58
Поділіться публікацією:

Президент Російської Федерації Володимир Путін провів телефонну розмову з президентом Франції Емманюелем Макроном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Обговорили конфлікт на Донбасі — без України. Чому це стало можливим? Які ризики несе подія? Як ситуація може розвиватися далі? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

Переговори стосовно Донбасу: чому долю нашої країни вирішують без нас

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Для Путіна важлива політика невтручання Франції та Німеччини в можливу майбутню ескалацію"

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко вважає, що подібні розмови — звичайна дипломатична практика. І немає приводу для "зради".

"Путін давно не в ізоляції. Була можливість поговорити в формі відеоконференції з Меркель і Макроном щодо останніх інцидентів на Донбасі, ситуації в Білорусі, в РФ (порушили тему Олексія Навального), про вакцини — поговорили. При цьому ми бачимо, що з боку Росії відбувається дипломатична й військова ескалація. І не тільки навколо Донбасу", — підкреслює Валерій Кравченко.

Він зазначає, що в останні тижні на Чорному морі, над Балтикою літаки НАТО раз у раз перехоплюють російські літаки. До того ж РФ заявила про надзвичайне зосередження своїх збройних сил.

"Йде масштабна підготовка до навчань Захід-2021. Під цим приводом проводяться маневри, перекидаються війська до кордонів з Україною, — розповідає експерт. — Про це, зокрема, вчора говорив під час виступу у Верховній Раді головнокомандувач Збройними силами України, генерал-полковник Руслан Хомчак. Він повідомив, що станом на 30 березня уздовж державного кордону України й тимчасово окупованих територій міститься 28 батальйонних тактичних груп Збройних сил РФ, а саме: в Брянській, Воронезькій, Ростовській областях та на території тимчасово окупованого Криму. Все частіше говорять про можливу ескалацію на Донбасі, яку Росія може зробити, щоб продавити свій варіант реалізації Мінських угод. Ну і, щоб показати тим же США, новому президенту Байдену, хто "господар" на так званому пострадянському просторі".

За словами Валерія Кравченка, для Путіна важлива політика невтручання Франції та Німеччини в можливу майбутню ескалацію. Але навряд чи він отримає такі гарантії.

"Звичайно, погано, коли без нас говорять про нас. Але головне, щоб про нас без нас не домовлялися, — зазначає експерт. — Позиція ж Меркель і Макрона щодо України непорушна. Вони підтримують нашу територіальну цілісність, виступили із закликом саме на адресу Путіна, щоб він сприяв стабілізації обстановки на Донбасі й мирного врегулювання військового конфлікту між Україною і Росією. Тобто, чітко дали зрозуміти, що саме РФ відповідальна за забезпечення режиму повного припинення вогню на лінії фронту на Донбасі, саме вона повинна показати, що налаштована шукати вихід із кризи. Ну, а Кремль традиційно намагається звести все до "внутрішнього конфлікту" в Україні і посадити офіційний Київ за стіл переговорів із окупованими Донецьком і Луганськом. Резюмуючи: Росія продовжує гнути свою лінію, Париж і Берлін продовжують підтримувати Україну, сама Україна повинна більш інтенсивно проводити власні переговори з Берліном, Францією, а також з Вашингтоном, проактивна позиція якого в нашому конфлікті з РФ дуже важлива ".

"Було демонстративно показано, що на Україну ніхто не зважає" 

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов вважає, що переговори про Україну без України стали можливі багато в чому через неузгоджену позицію української делегації в ТКГ і Офісу президента щодо так званого франко-німецького плану із врегулювання ситуації в Україні.

"Ми чули заяву глави ОП Андрія Єрмака, що план нібито вже на столі у російської делегації. Його радник, спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович переконував в середині березня, що план буде оприлюднений за 2 тижні. Обидва запевняли, що план нібито узгоджений з українською стороною. Але сама подача матеріалу свідчила про те, що дана пропозиція — ініціатива Франції та Німеччини, а нас просто поставили перед фактом. Це дозволило РФ обіграти цю тему, поставивши під питання суб'єктність України ... Також були висловлювання представників однієї з підгруп в ТКГ від української сторони Сергія Гармаша, що в плані, деталі якого опублікували російські ЗМІ, є розбіжності з пропозиціями України. Арестович потім запевняв, що це висловлювання Гармаша як приватної особи, а не офіційна позиція нашої делегації. Загалом була провалена сама ідея єдиного голосу української делегації. А Росія зіграла на зниження суб'єктності України. Було демонстративно показано, що на Україну ніхто не зважає, що долю нашої країни вирішуватимуть без нас", — вважає Дмитро Снєгирьов.

За його словами, саме в цьому полягає план Путіна — вивести Україну з переговорного процесу, показати, що він буде домовлятися тільки з Францією і Німеччиною. І продавлювати свій план реалізації Мінських угод. В тому числі представляючи Росію не як сторону конфлікту, а як посередника в його врегулюванні.

"Путін показує Заходу свою здатність домовлятися, продукує російські меседжі щодо ситуації на Донбасі. А ми, на жаль, спостерігаємо за цим з боку", — резюмує Дмитро Снєгирьов.

Раніше портал "Коментарі" розповідав, чи можливо припинити війну на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

31 березня 2021, 11:12

Украина давно потеряла субъектность. Страна грабится и делится как внутри, так и снаружи прямо сейчас. Граждане Украины будут рады любому завершению беззакония и поддержат любого, кто наведет порядок.


Новини