Головна Новини Політика зовнішня політика Переговори по Донбасу: чи можлива альтернатива Мінську
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори по Донбасу: чи можлива альтернатива Мінську

У новому форматі переговорів по Донбасу можуть увійти США і Польща - експерти пояснили, що отримає від цього Україна

8 лютого 2021, 14:13
Поділіться публікацією:

Віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков виступив за приєднання США та Польщі до переговорів з врегулювання ситуації на Донбасі. Він вважає, що це може принести користь переговорного процесу. Також ходять чутки, що Офіс президента розглядає Варшаву, як зміну Мінську. Яка ймовірність переформатування переговорів і майданчика для них, чого варто чекати від подібних змін і яку реакцію продемонструє Росія, читачам "Коментарів" розповіли експерти.

Переговори по Донбасу: чи можлива альтернатива Мінську

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Проти Росії потрібна консолідація всіх партнерів України"

На думку керівника аналітичного відділу в Центрі контент-аналізу Сергія Стуканова, Нормандський формат і Мінський переговорний процес показали свою неефективність через діаметрально протилежні цілі, які переслідують Україна як жертва агресії і Росія — як агресор.

"Україна сприймала ці майданчики як спосіб зупинити агресію і мирним шляхом повернути контроль над окупованими територіями. Росії ж переговори були потрібні, щоб легалізувати "республіки", тобто фактично федералізувати Україну, зберігши контроль над ОРДЛО, а через них — і над всією нашою країною. Західних партнерів, перш за все, цікавило припинення війни. Тому вони погодилися б на будь-якій варіант, який би задовольнив одночасно Росію і Україну. Але таких варіантів поки немає. Вже очевидно, що капітуляції Зеленського, на яку розраховував Путін ще на саміті Н4 в Парижі в грудні 2019 року, не буде. Так само як і "просто перестати стріляти" виявилося недостатньо для припинення окупації ", — підкреслює Сергій Стуканов.

Він нагадує, що про необхідність щось міняти і Зеленський, і Меркель заговорили вже на згаданому саміті в Парижі. Нинішні ж заяви Резнікова про адаптацію домовленостей є, на думку аналітика, продовженням цього треку.

"З огляду на нездатність Німеччини і Франції змусити Росію виконувати Мінські угоди, українська влада зараз пов'язує великі надії з США — як з найбільшою міжнародною силою. Що стосується Польщі, то і вона раніше фігурувала як потенційний учасник переговорів, а в цей час має і привід, щоб приєднатися, — головування в ОБСЄ ", — зазначає Сергій Стуканов.

При цьому закликає не варто чекати чогось екстраординарного від озвучених Резнікова планів.

"По-перше, точно неясно, якою мірою США будуть готові включитися в рішення українських проблем. Стримування Росії Байден назвав однією зі своїх ключових завдань в посланні з міжнародної політики. Однак там нічого не було про "реконкісту" (повернення своїх територій — ред.), Тобто — про деокупацію Криму і Донбасу, — акцентує аналітик. — Зрозуміло, що стримувати можна на вже зайнятих рубежах, утримуючи статус-кво. Але нас, українців, статус-кво як раз і не влаштовує, тому що ми хочемо повернення в ситуацію 2013 року. Чи готова адміністрація Байдена рішуче діяти в цьому напрямку, невідомо. По-друге, питання в реальних можливостях американців. Ми пам'ятаємо, що і Курт Волкер (Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України у 2017-2019 рр.) досить щільно займався тематикою України до 2018 року, але вивести Росію на конструктив не вдалося. По-третє, не факт, що Росія погодиться на зміну формату і складу учасників переговорів: вона може банально відмовитися приймати в них участь, і змусити її буде складно".

У будь-якому випадку, підкреслює Сергій Стуканов, проти Росії потрібна консолідація і єдність всіх партнерів України, жорсткість і безкомпромісність стосовно Кремля.

"Поки ж ми бачимо звичну спробу домовитися по-хорошому. Це показало і зняття санкцій з Росії в ПАРЄ, і візит Борреля в Москву. Росіяни сприймають таку поведінку як слабкість, що спонукатиме їх висувати вимоги, але аж ніяк не йти на поступки. Тому поки мало оптимізму від пропозицій Рєзнікова", — резюмує Сергій Стуканов.

"Використовувати Мінськ як нейтральну площадку вже неможливо"

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий вважає, що приєднання США до переговорів по Донбасу означатиме що замість "нормандського формату" ми повертаємося до призабутого вже "женевського".

Євген Дикий підкреслює: "Це дуже логічний крок. Нам він дуже потрібен. І є надія, що адміністрація Байдена піде в цьому нам на зустріч".

Заміна Мінська на Варшаву — також дуже хороше рішення, впевнений експерт.

"Режим Лукашенка все глибше потрапляє в політичну ізоляцію. Ми в цій ситуації абсолютно правильно приєдналися до позиції Заходу. І тепер використовувати Мінськ як нейтральний майданчик вже не немає можливості", — зазначає Євген Дикий.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Росії заявили, що проект закону про державну політику перехідного періоду, який недавно представили в Україні, означає фактично односторонній вихід України з Мінських угод.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини