Головна Новини Політика зовнішня політика Парламентські вибори у Німеччині: що буде з нормандським форматом і Мінськими домовленостями
commentss НОВИНИ Всі новини

Парламентські вибори у Німеччині: що буде з нормандським форматом і Мінськими домовленостями

Що сталося з нормандським форматом і хто прийде до влади у Німеччині

4 вересня 2021, 10:25
Поділіться публікацією:

Незабаром у Німеччині відбудуться парламентські вибори. Політичний період Ангели Меркель закінчується, відтак, в країні змінитися влада. Чого Україні чекати після парламентських виборів у Берліні, розповіла в інтерв'ю ТСН посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

Парламентські вибори у Німеччині: що буде з нормандським форматом і Мінськими домовленостями

Анка Фельдгузен. Фото з відкритих джерел

 Чому нормандським формат і Мінські домовленості зайшли у глухий кут?

За словами посла, Ангела Меркель  працюватиме до останнього дня, вона докладає чимало зусиль, аби процес, роботу якого блокує Росія, знову запрацював. Відтак, є ймовірність, що зустрічі у Нормандському форматі все-таки відбудуться. Попри те, що в Росії немає політичної волі. Санкції, про які заявляє РФ, тут ні до чого.

Анка Фельдгузен вважає, що Мінський формат — це поки що єдиний формат, де можна вирішувати та домовлятися про гуманітарні питання, зокрема, обмін полоненими, розмінування, відкриття КПВВ, постачання продуктів та виплату пенсій. Попри те, що нормандський формат існує 8 років, посол не впевнена, чи зможуть зробити інші країни більше, коли в однієї сторони (Росії —  Авт.)  немає політичної волі. До того ж вона розповідає європейським країнам абсолютну неправду, заявляючи, що не є стороною конфлікту. Наразі в Європі активно думають над тим, як знайти вихід із цієї ситуації.

Що думають у Німеччині про приєднання США до нормандського формату. Чи потрібно Європі змінити підхід до Росії? Чи можливо змінити Мінські домовленості?

Посол Німеччини відкинула чутки про те, що вони проти додання до переговорів США. За її словами, вони не хочуть знищити один налагоджений канал комунікації,  щоб не опинитися в ситуації, коли можна залишитися без жодних каналів домовленостей і співпраці. За її словами, такий непродуманий вчинок може стати провалом для усіх, хто хоче закінчити війну та повернути Україні її території.

Анка Фельдгузен  вважає, що територіальні конфлікти — це зовнішньо-політична стратегія Росії. Але саме на Донбасі щодня гинуть люди. На її думку, це і є головною відмінністю від інших конфліктів, де Росія бере участь. Тому у Європі завжди намагаються знайти дипломатичне рішення, адже це надійний шлях.

Щодо Мінських домовленостей, які Україна не може виконати тому, що вони загрожують її суверенітету, то у Німеччині вважають, що це не є вічним документом, за який потрібно постійно триматися. Ангела Меркель у Парижі заявила, що можна працювати над тим, щоб, можливо, адаптувати Мінські домовленості та деталізувати деякі пункти.

 Глухий кут нормандського формату та хто прийде до влади у Німеччині? 

"Це вперше в історії Німеччини, коли чинний канцлер не є кандидатом. І зараз опитування в Німеччині дуже коливаються, тому ми дійсно не знаємо, яким буде уряд. Те, що я знаю, наша зовнішня політика ніколи сильно не змінюється. Тобто, наша підтримка України збережеться й надалі. Якщо канцлерка ще встигне зібрати усіх лідерів до останнього свого дня на посаді, це було б дуже непогано, як на мене. Але Росія перебуває в дуже комфортній ситуації, там немає демократичних виборів", — підсумувала вона.

Нагадаємо, що видання "Коментарі" повідомляло про зустріч Володимира Зеленського та Ангели Меркель: головні висновки за підсумками переговорів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини