Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Володимира Зеленського та Ангели Меркель: головні висновки за підсумками переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Володимира Зеленського та Ангели Меркель: головні висновки за підсумками переговорів

Федеральний канцлер Німеччини прибула з короткостроковим візитом в Україну

22 серпня 2021, 22:07 comments1992
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 22 серпня, в Києві відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського та канцер-реєстру Німеччини Ангели Меркель. Головними висновками за підсумками переговорів експерти поділилися з порталом "Коментарі". Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає символічним, що Меркель почала візит з покладання вінка до меморіалу в Парку слави.

Зустріч Володимира Зеленського та Ангели Меркель: головні висновки за підсумками переговорів

Зеленський і Меркель - фото з відкритих джерел

"Потім була 40-хвилинна зустріч тет-а-тет із Зеленським, потім досить різкуватий спільний брифінг. Звучали досить гострі заяви від журналістів, в аналогічному ключі була риторика Зеленського. Можна було пригладити гострі кути. Але Офіс президента, схоже, погодив "підвищені тони". Швидше для внутрішнього споживача, для правонастроенних електоральних груп. Щоб їх порадувати чи що. Але питання наскільки це може бути ефективним ", — зазначає аналітик.

На думку Олександри Решмеділової, нічого нового Меркель не має привезла — лише заяви, які були узгоджені під час її зустрічі з Байденом.

"Саме там, схоже, зафіксували ключові меседжі по Україні. За результатами ж зустрічі з Путіним, яка відбулася 20 серпня, Меркель теж нічого особливо страшного для України не озвучила. Принаймні, публічно. Але не будемо забувати, що публічний брифінг може істотно відрізнятися від тих переговорів, які проходили віч-на-віч", — підкреслює аналітик.

Також вона позначила, що зустріч тій же Меркель з Путіним і телефонні переговори російського президента з французьким колегою Макрона показують — світові лідери зараз поглинені не тільки економічними, енергетичними, але і геополітичними питаннями (тим же Афганістаном, світовим порядком).

"З Україною ці питання не обговорювалися, — акцентує Олександра Решмеділова. — Хоч наша країна і літаки направила до Афганістану для евакуації, і гарантувала, що надасть допомогу в ситуації з біженцями. Однак ніякі глобальні питання з Україною в цьому ракурсі не обговорювалися".

Аналітик підкреслює, що енергетична тема, включаючи питання "Північного потоку-2", ще буде обговорюватися. І зазначає, що навряд чи випадково і США, і Німеччина замінили своїх представників на саміт Кримської платформи на міністрів енергетики.

"Нічого неприйнятного для України під час сьогоднішньої зустрічі Меркель із Зеленським не прозвучало. Акуратно обійшли (швидше за все, за ініціативою української сторони) незручну для нас тему формули Штайнмайера, — продовжує Олександра Решмеділова. — Зеленський активно говорив про фінансування флоту, армії, додаткової допомоги по частині озброєння. Меркель у відповідь на це нічого конкретного не запропонувала. Зазначу, що Меркель зустрілася не лише з президентом Зеленським, але і з прем'єром Шмигаль. З главою Кабміну, ймовірно, обговорювали ініційований урядом законопроєкт щодо державної політики перехідного періоду на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим і міста Севастополя. Путін після зустрічі з Меркель заявив, що Україна прийняла ряд ініціатив, які суперечать Мінським угодам. Не думаю, що Меркель особисто з червоною ручкою правила законопроєкт. Але, можливо, щоб переговори не заходили в глухий кут, вона якісь важливі моменти там позначила ".

Експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов зазначає, що головні висновки після зустрічі Зеленського з Меркель складаються в фіксуванні невизначеності щодо газового транзиту через Україну після 2024 року.

"Канцлер Німеччини незабаром покине свій пост і не може гарантувати закупівель її країною російського газу через кілька років в кількості, достатній хоча б для мінімального завантаження української газотранспортної системи (ГТС). Без цих гарантій ні про яке продовження існуючого контракту на транзит мови бути не може", — підкреслює експерт.

Українська сторона при цьому замість своєчасної підготовки до істотного зниження транзиту, продовжує плекати ілюзії щодо зупинки "Північного потоку — 2", запуск якого — вже справа вирішена і узгоджене між Берліном і Вашингтоном, акцентує Данило Богатирьов.

"Важливо також відзначити, — продовжує експерт, — що тема мирного врегулювання на Донбасі, яку Володимир Зеленський назвав основною в обговоренні з Ангелою Меркель — це глухий кут, вихід з якого поки що навіть не видно. На цей час все впирається в небажання Києва виконувати політичні пункти Мінських угод в їх початкової редакції і неготовність Москви ці пункти переписувати".

Нагадаємо, Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель прибула в Україну з офіційним візитом. Вона поклала вінок до могили невідомого солдата в Києві.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини