Головна Новини Політика зовнішня політика Парламент зробив заяву щодо визнання Росією ЛДНР: про що там йдеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Парламент зробив заяву щодо визнання Росією ЛДНР: про що там йдеться

Нардепи закликали ввести жорсткі санкції проти Росії та скликати засідання Радбезу ООН

22 лютого 2022, 17:10
Поділіться публікацією:

Верховна Рада ухвалила постанову № 7088 "Про заяву Верховної Ради України у зв'язку з визнанням Російською Федерацією незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України".

Парламент зробив заяву щодо визнання Росією ЛДНР: про що там йдеться

Верховна Рада, фото з відкритих джерел

В тексті йдеться про те, що рішенням про визнання незалежності ЛДНР РФ "здійснила акт чергової агресії та вкотре грубо порушила державний суверенітет і територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів". Крім того, це рішення свідчить про її вихід "в односторонньому порядку де-факто з Мінських домовленостей"..

"В рамках процесу мирного врегулювання та законодавством України визначені поняття тимчасово окупованих територій як "окремі райони Донецької і Луганської областей України" та межі цих тимчасово окупованих Російською Федерацією українських територій. Будь-яких інших утворень на території зазначених областей України не існує. Автономна Республіка Крим і місто Севастополь та окремі райони Донецької та Луганської областей залишаються невід’ємною частиною території України, тимчасово окупованою Російською Федерацією", йдеться в заяві.

Парламент закликав інші країни та міжнародні організації "не визнавати незалежність незаконних самопроголошених утворень в окремих районах Донецької та Луганської областей і утримуватися від будь-яких дій чи кроків, які могли б бути витлумачені як їх визнання".

Також в тексті підкреслено, що російські війська перебували та продовжують перебувати на тимчасово окупованих територіях України. Відповідальність за дезінформацію та погіршення безпекової ситуації покладено на Росію.

Україна подала запит на основі статті 6 Будапештського меморандуму до держав-членів Ради Безпеки ООН. У запиті йдеться, що наша держава вимагає провести засідання Саміту безпеки ООН. Радбез повинен вдатися до дій, які сприятимуть зниженню напруги й гарантуватимуть безпеку нашій державі.

У заяві йдеться про те, що треба наразі запроваджувати додаткові жорсткі секторальні, фінансові та персональні санкції проти Кремля. Серед яких має бути скасування сертифікації Північного Потоку-2, відключення РФ від міжнародної міжбанківської системи SWIFT й заборону експорту до Росії технологій. Народні депутати також закликали партнерів надати оборонну та фінансову допомогу Україні.

Як повідомляв портал "Коментарі", нардеп розповіла, чому потрібно вводити миротворчий контингент в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини