Головна Новини Політика зовнішня політика Папа римський побажав повернення часів Pax mongolica
commentss НОВИНИ Всі новини

Папа римський побажав повернення часів Pax mongolica

Глава Ватикану згадав часи монгольського панування над Північною Євразією як приклад мирного співіснування багатьох народів

2 вересня 2023, 20:56
Поділіться публікацією:

Глава католицької церкви вперше в історії Ватикану відвідує Монголію. При цьому він закликав рівнятися на часи Монгольської імперії, яка змогла об'єднати багато народів і забезпечити мир на континенті. Про це Папа заявив в Улан-Баторі, повідомляють "Коментарі".

Папа римський побажав повернення часів Pax mongolica

Папа римський Франциск

"Хай буде воля Неба на те, щоб на Землі, яка спустошується незліченними конфліктами, знову, разом з повагою до міжнародних законів, встановилися часи без чвар, як одного разу було при Pax mongolica", — наводить Associated Press слова понтифіка із зустрічі з президентом Монголії Ухнаагійном Хурелсухом.

Pax mongolica (монгольський світ) – термін, яким визначають часи панування у XIII – XIV століттях у Північній Євразії – від Тихого океану до Чорного моря — монголів. Після кривавих завоювань монголи змогли забезпечити тривале мирне співіснування різних народів у своїй імперії, причому на величезних теренах діяла віротерпимість.

"І в наші дні таку модель слід цінувати та запропонувати знову", — заявив Франциск. Папа римський передав президенту Монголії офіційно завірену копію листа, яку хан Монгольської імперії Гуюк (1246-1248 роки) написав у 1246 році папі Інокентію IV після того, як понтифік відправив емісарів на схід з метою прояснити наміри правителів імперії.

Також Папа згадав про дипломатичні місії XIII століття, а також про призначення Апостольським Престолом у 1310 році Іоанна з Монтекорвіно першим єпископом Ханбалику. Саме цей подвижник вперше здійснив переклад Книги псалмів і Нового заповіту монгольською мовою.

Наразі община католиків у Монголії складається приблизно з 1450 осіб.

Нагадаємо, що перед своїм візитом до Монголії Папа зробив заяву, яка викликала чималий резонанс. Під час спілкування з російською католицькою молоддю він закликав їх зберігати імперську спадщину "матінки Росії" та пам'ятати про її правителів Петра І та Катерину ІІ.

Тим часом, окупанти обстріляли Краматорськ.

Послу Росії вказали на двері.

А експерти розповіли, що стоїть за чистками, які анонсував Зеленський.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини