Головна Новини Політика зовнішня політика Нові домовленості ТКГ по Донбасу: прорив чи додаткові ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові домовленості ТКГ по Донбасу: прорив чи додаткові ризики

Експерти прогнозують, що ймовірне припинення обстрілів на Донбасі виявиться тимчасовим — так званим «пасхальним перемир'ям»

21 квітня 2021, 14:17
Поділіться публікацією:

Під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу у вівторок, 20 квітня, сторони начебто змогли "зробити прорив". Повідомлялося, що в основу документа щодо повернення до режиму тиші на лінії розмежування взято українську пропозицію. "Коментарі" поцікавилися в експертів, чи можна дійсно назвати те, що сталося, проривом і за яких умов варто очікувати реальної деескалації конфлікту.

Нові домовленості ТКГ по Донбасу: прорив чи додаткові ризики

У ТКГ анонсували прорив у перемовинах по Донбасу. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Представники СММ ОБСЄ тікали, почувши перші постріли"

У директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства (ЦДПГС) Віталія Кулика до озвучених спікером вітчизняної делегації в ТКГ Олексієм Арестовичем "проривних" моментів є ряд питань.

"Як я розумію, російські вимоги до режиму припинення вогню звучали наступним чином — верифікацію повинні здійснювати представники Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі (СЦКК), — говорить експерт. — Зараз в СЦКК є тільки українська сторона. Так, є певні самозванці, які називають себе представниками т.зв. "ДНР" і "ЛНР" в СЦКК. Але українська сторона їх не визнавала і не визнає".

Кулик нагадує, що після виходу із СЦКК росіян наприкінці 2017 року, в Центрі залишилися лише представники України. Однак, на думку експерта, визнання СЦКК в існуючому вигляді дорівнюватиме фактичному визнанню там наявності невизнаних "Л-ДНР".

"І російські вимагали, щоб така позиція була зафіксована в документах. І щоб представники "республік" визнавалися стороною, з якою українське військове командування повинно вести діалог щодо режиму припинення вогню", — пояснює Віталій Кулик.

Коментуючи заяву Олексія Арестовича, що верифікацію буде вести Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, експерт висловив сумніви в об'єктивності даних від представників СММ.

Віталій Кулик розповів, що ЦДПГС протягом останніх років вів власний підрахунок обстрілів в зоні конфлікту. Навіть у 2020 році — коли було оголошено так зване перемир'я. Експерт підкреслює, що Україна постійно фіксувала невідповідність статистики, яку представляли СММ ОБСЄ, з іншими звітами, які приходили з офіційних і неофіційних джерел.

"А у 2016 році на Луганщині я особисто бачив, як представники СММ ОБСЄ тікали з лінії розмежування, почувши перші постріли. Про яку об'єктивну фіксацію може йти мова? Навіть застосування дронів і інших спецзасобів не дозволяють місії в нинішньому вигляді і з нинішніми повноваженнями вести якісну верифікацію", — переконаний Віталій Кулик.

Також експерт звертає увагу, що в російських вимогах була позиція, яка зобов'язувала захисників України відкривати вогонь у відповідь на обстріл тільки після отримання на це відповідного дозволу, в тому числі від Міноборони.

"Якщо Арестович вважає наше можливу згоду на подібну позицію "проривом", то він явно не розуміє, що це — капітуляція... Без СЦКК з повним поверненням російської сторони як її учасниці, верифікація неможлива. Без відповідальності росіян за поведінку їхніх "підопічних", як говорив Сурков, будь-які домовленості будуть неефективні, — упевнений глава ЦДПГС. — Тому не бачу проривів, зате бачу багато ризиків, які можуть призвести до непоправних для Києва наслідків".

Про прорив можна говорити, коли РФ відведе війська від кордону

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин вважає, що правильніше говорити не про якийсь прорив в переговорному процесі, а про чергові начерки можливих домовленостей про, наприклад, пасхальне перемир'я.

"Арестович каже, що має надію на введення запропонованих Україною нових механізмів для підтримки режиму припинення вогню. Але надії — це одне, а реальність — інше. Все залежить від того, наскільки серйозний тиск чинитимуть наші зарубіжні партнери на російське керівництво", — каже Влад Волошин.

Експерт підкреслює, що зараз тиск посилили у зв'язку із нарощуванням РФ сил на українських кордонах, у зв'язку з отриманими доказами причетності росіян до втручання в американські вибори, кібератак, вибухів складів із боєприпасами в Чехії.

"Заяви і санкції стали жорсткішими. Захід натиснув на деякі "мозолі", тому Росія, можливо, пішла на невеликі поступки в Мінському процесі. Але про прорив можна буде говорити тільки після того, як РФ почне прибирати свої війська з прикордонних територій, а також не просто скоротить, а й припинить обстріли на Донбасі", — каже Волошин.

На думку експерта, нинішня ситуація більше нагадує просування до традиційного великоднього перемир'я. При цьому Влад Волошин каже, що Україна знає їм ціну.

"Їх вводять, а потім знову починають обстріли, благо "зеленки" (зелені), що приховує підходи диверсійно-розвідувальних груп, з'являється все більше. І влітку, як правило, ми маємо загострення ситуації. Хоч я й оптиміст, але в прорив на переговорному напрямку в нинішніх умовах мені не надто віриться", — зізнався Влад Волошин.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, який камінь спотикання, на думку нардепа Вікторії Гриб, існує в переговорах по Донбасу.

Також на порталі ви можете дізнатися, які прогнози щодо ймовірного повномасштабного нападу РФ на Україну дають представники українського МЗС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини