Головна Новини Політика зовнішня політика Нормандські переговори - в комі: чи зустрінеться "четвірка" для врегулювання конфлікту на Донбасі
commentss НОВИНИ Всі новини

Нормандські переговори - в комі: чи зустрінеться "четвірка" для врегулювання конфлікту на Донбасі

Українська сторона залишається відданою політико-дипломатичному шляху врегулювання

11 січня 2022, 13:55
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський прийняв радників лідерів Франції та Німеччини, які прибули до Києва для переговорів із керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком.

Нормандські переговори - в комі: чи зустрінеться "четвірка" для врегулювання конфлікту на Донбасі

Війна на Донбасі. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Серед іншого, Зеленський заявив: "Настав час предметно домовлятися про припинення конфлікту, і ми готові до необхідних рішень під час нового саміту лідерів чотирьох країн".

Чи є шанс, що переговори "четвірки" взагалі відбудуться? А якщо відбудуться – до чого можуть призвести? Розібратися із цими питаннями виданню "Коментарі" допомогли експерти.

Реанімація нормандського формату виглядає, як мінімум, нелогічною для РФ

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда скептично ставиться до перспектив проведення саміту лідерів країн "нормандської четвірки". Тому що не розуміє, для чого він у нинішній ситуації потрібний Путіну.

"А без нього цей саміт, за великим рахунком, не має жодного сенсу, – пояснює експерт. – Тому думаю, що зустріч Зеленського з радниками голів Німеччини та Франції мала якийсь ознайомлювально-виставковий характер. Президент України просто продемонстрував, що перебуває на робочому місці".

Євген Магда вважає, що за нинішньої системи міжнародних відносин швидкого прориву у питанні врегулювання конфлікту на Донбасі очікувати не доводиться.

"Нагадаю, що РФ помітно загострює ситуацію на кордоні з Україною, вимагаючи залізобетонних гарантій від Заходу не вступу України та Грузії до НАТО. І в цій ситуації реанімація нормандського формату виглядає як мінімум нелогічною для РФ, – аргументує експерт. – До того ж у квітні відбудуться президентські вибори у Франції. А нинішньому главі держави Емманюелю Макрону не потрібо якихось несподіваних зовнішніх проблем. Поки що він є лідером президентського рейтингу, але гонка там лише набирає обертів. І можуть бути ще різноманітні несподіванки".

В інтересах Зеленського, щоб зустріч у Нормандському форматі відбулася. І він може багато пообіцяти заради цього. Але обіцяти – не означає зробити

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес зізнався, що останнім часом привчився скептично ставитись до будь-яких заяв українських офіційних осіб.

"Часто це – загальні слова та нічого конкретного, – пояснює він. – Звичайно, в інтересах Зеленського, щоб зустріч у Нормандському форматі відбулася. І він може багато пообіцяти заради цього. Але обіцяти – не означає зробити. Думаю, на рівні радників глав держав зустріч ми в найближчому майбутньому побачимо. При цьому на неї, безумовно, накладатимуть відбиток результати переговорів, які відбуваються зараз між РФ та США, РФ та НАТО. І багато в чому саме від цього залежатиме, чи варто очікувати на зустріч у Нормандському форматі".

Енріке Менендес звертає увагу на заяву Зеленського про те, що будуть виконуватись домовленості, прийняті на минулій зустрічі голів "четвірки" – у Парижі 9 грудня 2019 року.

“Це вже цікавий момент. Нагадаю, що тоді одним із пунктів зустрічі була згода України на імплементацію формули Штайнмайєра та на ухвалення нового закону про особливий статус для Донбасу. На жаль, я не бачу зараз простору для ухвалення закону у тому вигляді, в якому він прописаний у Мінських угодах – відповідно до побажань представників ОРДЛО та у консультаціях з ними. Але якась активізація може статися – хоч би на рівні певної динаміки, якихось обговорень. І це може надати імпульсу переговорам, які зараз перебувають в анабіозі. Наразі переговори ні живі, ні мертві – вони у комі. І їм не завадить хоч якийсь навіть мінімальний імпульс. Щоб хоч би продемонструвати видимість руху", – резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" писали – План Путіна так і залишився на папері: чим закінчилися женевські переговори США та РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини