Головна Новини Політика зовнішня політика Небувале загострення після тривалого затишшя: що відбувається на Донбасі та що буде далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Небувале загострення після тривалого затишшя: що відбувається на Донбасі та що буде далі

За даними штабу ООС, 17 лютого окупанти обстрілювали населені пункти, розташовані у Луганській та Донецькій областях. На Донбасі зафіксовано 50 обстрілів

18 лютого 2022, 11:30
Поділіться публікацією:

На Донбаському фронті – небувале за довгий період загострення. У рази зросли обстріли, під ударом – цивільна інфраструктура.

Небувале загострення після тривалого затишшя: що відбувається на Донбасі та що буде далі

Війна на Донбасі. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

З чим це пов'язано? Як події можуть розвиватись далі? Із цими питаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Російська влада робила, робить і робитиме все, щоб зруйнувати єдність України. Демократична, європейська, антиросійська Україна є величезною загрозою для російського режиму. І той робитиме все, щоб тут був хаос

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко називає загострення на Донеччині цілком очікуваним. Він пояснює:

"Після всієї войовничої риторики з боку РФ, нагнітання обстановки – було зрозуміло, що буде щось далі. І ось, з того напрямку, з якого, мабуть, найбільше чекали, все і відбувається. Звідти, де Росія може діяти не своїми руками. Використовуючи проксі-війська, маріонеток. Не підставляючи себе з погляду дипломатії. Хоча весь світ, як на мене, розуміє, що жодних умовних сепаратистів там немає, а діє виключно РФ. Але Кремль за звичкою продовжує використовувати ситуацію саме таким чином, просуваючи наратив "настамнет". А в ОРДЛО є і російські війська, і безліч російської зброї, яку завезли за роки конфлікту. Є натреновані на полігонах російськими інструкторами бойовики, плани з провокацій".

За словами експерта, у Путіна на столі лежить заклик Держдуми визнати т.зв. "ДНР" та "ЛНР" як деякі незалежні суб'єкти. І РФ потрібно просто правильно розіграти цю картку.

"А ескалація – зручна для цього. Мовляв, дивіться, це Україна розлютилася через це гіпотетичне визнання. Росіяни шукають варіант із провокацією, щоб остаточно та безповоротно вийти з Мінських угод. Але зробити винним Київ", – наголошує Валерій Кравченко.

Він виключає, що не підписання Путіним одразу указу про визнання Л-ДНР – це тактика затягування часу до кінця Олімпіади, деякі зобов'язання перед Китаєм.

"Але, швидше за все, після закінчення Олімпіади, тобто, буквально через лічені дні, вже нічого не стримуватиме Путіна. І відбудеться визнання "ЛДНР". А це може призвести або до вступу цих територій до ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку, куди входить РФ та ряд близьких їй країн колишнього СРСР – прим. ред.), або до підписання двосторонніх угод з безпеки з Росією. Суть у тому, що на окупованих територіях Донбасу з’являться російські "миротворці". Які активно ув'яжуться у війну з Україною", – прогнозує експерт.

Для цього, упевнений він, готуються провокації. Американська та британська розвідки зараз активно говорять про те, що це може бути, наприклад, застосування хімічної зброї під виглядом українських військовослужбовців.

"Російському керівництву важливо через своїх пропагандистів показати населенню найстрашніші кадри. І якось пояснити своїм громадянам, чому РФ вплутується у цю війну. Для цього зараз пішли й перші осередки конфліктів на Донбасі, – пояснює Валерій Кравченко. – На жаль, доводиться чекати на подальші ескалації на цьому напрямку. Я не виключав би також провокацій у Києві, Харкові, Криму. Якийсь дестибілізаційний ефект. Допустимо, можуть використовувати УПЦ МП (напади на них), щоб пояснити вторгнення. "Розп'ятими хлопчиками" та захистом російськомовних уже не обійдеться. Думаю, росіяни готують щось масове. І Київ, Харків – тут очевидні цілі".

При цьому, наголошує експерт, зовнішнє вторгнення не відбудеться без нашої внутрішньої слабкості, без дестабілізації в Україні. І агенти Москви готують усе це.

"Ті ж кібератаки, які ми зараз бачимо – промацування ґрунту. Відбувається підготовка та активних заходів "на землі". Це все – ланки одного ланцюга. Російська агресія багатогранна та гібридна. І РФ хоче використати парадигму "визволення" українських територій, а не їхнє завоювання. Вони не мають наміру встановити тут режим окупації або приєднати Україну до Росії. Їм важливо розколоти нас, створити "паралельну Україну", посадити тут свого васала. А решта України, яка їм нібито не потрібна, нехай залишається як буферна зона між "російським світом" і Заходом, – пояснює Валерій Кравченко. – Наголошую, російська влада робила, робить і робитиме все, щоб зруйнувати єдність України. Демократична, європейська, антиросійська Україна є величезною загрозою для російського режиму. І той робитиме все, щоб тут був хаос. І щоб у цьому хаосі так чи інакше розіграти свою партію. Створити новий варіант СРСР. А наше завдання зробити все, щоб цього не сталося".

Або мирне врегулювання (на основі "Мінська" чи іншої угоди), або РФ визнає незалежність "ДНР" та "ЛНР", уклавши з ними договір про певний оборонний союз. Це зменшить ймовірність продовження воєнного конфлікту

Народний депутат України IV та V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики, заступник голови партії "Союз лівих сил" Євген Філіндаш ключовим моментом вважає зрозуміти – хто і чому розпочав обстріл після досить тривалого затишшя.

"Обидві сторони традиційно звинувачують одна одну. І складно дати раду. Потрібна об'єктивна інформація від незацікавлених спостерігачів. Можливо – СММ ОБСЄ. Сумнівно виглядає історія як обстріл садка в Станиці Луганській. Характер вибуху того, що було продемонстровано на фото, відео, у військових експертів викликають великі питання. У тому числі, чому під час вибуху снаряда, який нібито прилетів після пострілу з гаубиці з боку т.зв. "ЛНР", все скло ціле, а всередині немає слідів кіптяви, гару і так далі… Має бути точно проведення незалежної експертизи. Можливо, це якісь провокаційні дії, вжиті спеціально під засідання Ради безпеки ООН, присвяченого (не)виконанню Мінських угод", – розмірковує експерт.

За його словами, однозначно характеризувати, хто і для чого спровокував та ініціював ці обстріли, поки що навряд чи можливо.

"Що точно можна прогнозувати, так це те, що якщо не виконуватимуться Мінські угоди (а судячи з усього, виконуватимуться вони не будуть – українська влада що за Порошенка, що за Зеленського чітко дала це зрозуміти), можна очікувати, на жаль, подальшого загострення ситуації. Адже не вирішено ключової проблеми, через яку почалася і триває ця війна. А саме – врегулювання мовних питань, надання особливого статусу Донбасу, можливість цими територіями жити з урахуванням поглядів місцевих жителів. Якщо ОРДЛО не набуде особливого статусу, то й повернення цих територій до складу України не буде, – упевнений Євген Філіндаш. – Отже – або мирне врегулювання (на основі "Мінська" або іншої угоди), або РФ визнає незалежність "ДНР" та "ЛНР", уклавши з ними договір про певний оборонний союз. Це зменшить ймовірність продовження воєнного конфлікту. Але війна тоді може бути закінчена не за умов повернення ОРДЛО до складу України, а за прикладом того, як усе сталося з Придністров'ям, Південною Осетією, Абхазією. Нагадаю, що всі ці території мають статус невизнаних чи частково визнаних держав".

Раніше на порталі "Коментарі" — Москва наполягає на вимогах безпеки: яку мету переслідує РФ і чи піде Захід на поступки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини