Не-нормандно: навіщо Зеленському міняти формат переговорів стосовно Донбасу

Експерти оцінили можливість створення нового переговорного майданчика щодо питань Донбасу, Криму й деяких інших на основі "нормандського формату"

Україна може ініціювати створення нового формату, який допоможе вирішити військовий конфлікт на Донбасі та деякі інші складні питання стосовно зовнішньої політики. Щодо наявності подібної ідеї в інтерв'ю німецьким журналістам зізнався президент Володимир Зеленський. За словами очільника держави, Україна потребує єдиного майданчика, де можна буде обговорити не тільки Донбас, а й повернення анексованого Криму, і вступ до НАТО та Євросоюзу, й багато інших моментів.

"Коментарі" вирішили дізнатися в експертів, про що саме може говорити президент і чи є реальним створення такого формату. Серед іншого фахівці спробували припустити, навіщо підіймається така тема і хто може приєднатися до подібних переговорів.

Пропозиція єдиного формату з усіх питань — неадекватна

На думку директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, президент України останнім часом почав робити дуже багато дивних заяв — з точки зору їх реалізації.

"Швидше за все, це виглядає як імітація бурхливої діяльності. Це і підписання указу про Президентський університет для "людей майбутнього", і фактична вимога дати нам План дій щодо членства в НАТО, і заяву, що якщо "Північний потік-2" (ПП-2) добудують, це буде особиста поразка президента США. Подібні заяви виглядають недоречно, враховуючи, що Зеленський зараз - не актор, не виступає на сцені, не знімається в серіалі. Глава держави повинен бути більш зважений у висловлюваннях, розуміючи наслідки від подібних заяв", — зазначає Віталій Бала.

Слова Зеленського про якийсь новий формат переговорів по Донбасу здаються експерту неадекватними.

"Змішувати в одну купу питання війни з Росією, анексії Криму, "Північного потоку-2", присмачуючи це якоюсь загальною фразою про гарантії безпеки — все це виглядає, м'яко кажучи, дивно, а фактично — неадекватно. Якщо ми підіймаємо тему нового формату переговорів, то я вже на раз зазначав, що і попередня влада, і ця мали б спочатку сформувати порядок денний. Перелік питань, які будуть цікаві країнам, запрошуваним до цього формату. Щоб вони хотіли обговорювати й розв'язувати конкретні питання. А просто говорити "я хочу, щоб там були США, Великобританія, Туреччина, Китай, Японія" — це виглядає несерйозно. Тому подібні заяви, на мою думку, носять насамперед популістський характер. Бажання показати, що українська влада щось робить, шукає шляхи до миру. Але це імітація, позбавлена конкретного змісту", — вважає Віталій Бала.

На його думку, рухатися до створення нового переговорного формату, безумовно, потрібно. Але спочатку має бути поданий перелік питань, які будуть зачіпати інтереси, в тому числі міжнародної безпеки.

"Слід запропонувати конкретні речі, які будуть цікаві іншим державам з точки зору їх національних інтересів. Лише при такому підході можна розраховувати на створення якогось нового майданчика, який назвуть, умовно кажучи, новим форматом", — резюмує директор Агентства моделювання ситуацій.
"Зеленський виявляє активність напередодні саміту Байден-Путін і це правильно"

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що до заяви про необхідність нового формату переговорів президента України підштовхнула низка факторів.

"Перше — очевидно, що Мінський процес після відомих дій білоруської влади вже точно не буде Мінським у географічному сенсі. Мало того, що переговори знаходиться на точці "замерзання", так ще й доведеться шукати інший майданчик для зустрічей. Це породить хвилю констатації факту, що "Мінську" прийшов кінець", — пояснює політолог.

Як другий момент Золотарьов зазначає те, що Зеленський не може допустити дефолту у питанні мирного врегулювання. За словами експерта, це є однією із базових позицій президента. Відповідно, щоб не впертися зрештою в стіну, політикам доводиться пропонувати альтернативи.

За словами Андрія Золотарьова, в ув'язці питання Криму із мирним врегулюванням на Донбасі нічого нового немає. Це вже не раз звучало.

"А ось ідея про включення в переговорний процес ситуації з "Північним потоком-2" — такий собі новий момент. Втім, хоч би що, але ПП-2 вже до справи "не підшити". Попри всі проблеми, які він несе Україні, газопровід вже готовий на 95%. І, судячи з усього, навіть США змирилися з цим фактом. А ми будемо пожинати наслідки", — прогнозує політолог.

До слова, Андрій Золотарьов вважає правильним, що напередодні зустрічі Путіна і Байдена, яка запланована на 16 червня в Женеві, Зеленський виявляє активність. Нагадує, що є Україна з її проблемами, щоб ми не зникали "із радарів".

"Новий формат цілком можливий, — впевнений експерт. — Нам би хотілося, щоб до нього увійшли США, Великобританія — країни-гаранти Будапештського меморандуму. Питання в тому, чи хочуть цього самі Штати й Британія, які нині виявляють найбільшу активність як в Україні, так і як лобісти України у світі".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, до яких агресивних "сюрпризів" з боку Росії готові українські політики та військові. Що розповів Зеленський, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чи чекати, на думку президента України, ескалації на самому Донбасі, і якщо так, то коли.