Головна Новини Політика зовнішня політика Навіть без «Нормандського формату» США включаються до боротьби за Україну: до чого цю може призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіть без «Нормандського формату» США включаються до боротьби за Україну: до чого цю може призвести

Американські ЗМІ розжарюють обстановку повідомленнями про готовність Росії атакувати і знову йти в наступ

4 листопада 2021, 15:27
Поділіться публікацією:

Дослідження різних видів зброї та боєприпасів, які використовувалися у війні в Україні, показує, що Росія систематично розпалювала цей конфлікт постачанням озброєнь, пише газета The New York Times. Про що говорить подібна стаття, як і низка інших у західній пресі, які повідомляють про концентрацію Росією військ біля кордонів з Україною? Що за гра навколо Донбасу зокрема й України загалом йде зараз між США та РФ? У непростій ситуації, що виникла на українському сході, в інтерв'ю виданню "Коментарі" допомогли розібратися наші експерти.

Навіть без «Нормандського формату» США включаються до боротьби за Україну: до чого цю може призвести

Війна на Донбасі. Фото з відкритих джерел

У РФ намагаються показати, що вони взагалі ніяк не беруть участь у конфлікті – мовляв, в Україні йде виключно громадянська війна

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики" Енріке Менендес із жалем зазначає, що Україна давно стала не суб'єктом, а об'єктом великої міжнародної політики. І у геополітичних іграх ми фактично нічого не вирішуємо за себе.

"США, Великобританія, ЄС, навіть Туреччина використовують нас як інструмент у своїх іграх. Мене не дивує таке ставлення до нашого конфлікту, України. Ми самі віддали нитки своєї долі у чужі руки, – вважає експерт. – Щодо змісту статті The New York Times про постачання російського озброєння на Донбас – навряд чи вона стала якимось одкровенням. Очевидно, що РФ систематично підтримувала (підтримує) на Донбасі сторону т.зв. "ДНР" та "ЛНР". Будь-якій розсудливій людині цей факт відомий. Показати обсяги такої підтримки, мабуть, важко. Це може зробити лише сама Росія. І одного разу, можливо, будуть відкриті відповідні архіви – і ми дізнаємося справжні обсяги та складові того, що передавала РФ в ОРДЛО".

При цьому, підкреслює Енріке Менендес, важливо розуміти, що війна, в якій ми живемо восьмий рік — це політичний конфлікт, що вилився в крайність.

"Якби не було ґрунту для такого конфлікту, навряд чи й війна стала б можливою, – каже експерт. – Вона не виникла ані в Одесі, ані у Харкові, ані в інших регіонах України. Хоч і там був ґрунт для конфліктів. Вона виникла саме на Донеччині. Отже, тут була найгостріша ситуація. І якщо не розуміти її суті, можна будувати різні припущення. І немає нічого дивного, що дехто намагається спростити ситуацію. У РФ намагаються показати, що вони взагалі ніяк не беруть участі у конфлікті – мовляв, в Україні йде виключно громадянська війна. А з боку Заходу часто звучить, що жодного цивільного компонента немає – і це втручання Росії. Вважаю, що обидві версії неправильні. І гібридний конфлікт тому й назвали гібридним, що в ньому є ознаки великої кількості різних верств".

Стаття в The New York Times вказує на те, що часи геополітичних поблажок Москві минули

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук наголошує, що Росія намагалася нав'язати світовій громадськості думку, ніби на Донбасі йде громадянська війна.

І для Путіна, на його думку, стало великою несподіванкою, коли в Європі почали ледь не офіційно заявляти, що це зовсім не так. І що саме Російська Федерація є стороною конфлікту, а не якийсь міфічний "донбаський народ". У статті в одній з найвпливовіших американських газет The New York Times під промовистою назвою "Weapons Tracing Study Implicates Ukrainian in Ukraine Conflict", прямо зазначається, що "Одне з найповніших досліджень озброєння на війні в Україні на сьогоднішній день показує безліч озброєнь, що постачаються Росією, які допомогли розпалити війну. А це, – наголошує експерт, – наводить на думку, що риторика Вашингтона щодо заяв Путіна у стилі "на Донбасі росіян немає і ніколи не було" може докорінно змінитися".

Віктор Каспрук із жалем зазначає, що на Заході надто довго реагували на всі путінські політичні "дурні" досить стримано. І це надавало впевненості "небожителям" з Кремля, що така позиція назавжди залишатиметься незмінною.

"Але стаття в The New York Times вказує на те, що часи геополітичних поблажок Москві минули. І що у Білому домі готові до жорстких розмов з Путіним та його оточенням щодо російсько-української війни на Донбасі, яка триває вже восьмий рік", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія завдає нового удару по Україні та Білорусі, експерти оцінили шанси для нового вторгнення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини