Головна Новини Політика зовнішня політика Навчання Sea Breeze 2021: які ризики є для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Навчання Sea Breeze 2021: які ризики є для України

Експерти розповіли, що може робити Росія, щоб перешкодити успішному проходженню навчань Sea Breeze 2021

1 липня 2021, 10:37
Поділіться публікацією:

З 28 червня по 10 липня в акваторії північно-західної частини Чорного моря, а також в Миколаївській, Херсонській та Одеській областях України будуть проходити багатонаціональні навчання Sea Breeze 2021. У них візьме участь понад 30 країн, включаючи США, Великобританію та інших союзників України. До навчань будуть залучатися українські сили та підрозділи Військово-Морських, Повітряних, Сухопутних військ, Сил спецоперацій ЗСУ, Сил підтримки ЗСУ, Сил оборони.

Навчання Sea Breeze 2021: які ризики є для України

Учения Sea Breeze 2021

Напередодні старту навчань Росія вже відзначилася рядом провокацій. Але зірвати заходи не вдалося. Спецпредставник генерального секретаря НАТО по країнам Південного Кавказу і Центральної Азії Джеймс Аппатурай заявив, що Північноатлантичний альянс не має наміру відкликати своє представництво в Чорному морі й буде зміцнювати співробітництво з партнерами в регіоні. За його словами, у НАТО тверда позиція, коли справа стосується свободи судноплавства і факту, що Крим — це Україна, а не Росія.

Ситуацію, пов'язану з цими навчаннями, їх позитив і ризики, експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Навчання Sea Breeze 2021: колективний Захід приступає до дій

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан нагадує, що 23 червня неподалік мису Фіолент, у окупованого Криму, стався інцидент з британським есмінцем Defender. Росіяни тоді завили, що "відкрили попереджувальний вогонь і скинули бомби" за курсом есмінця, який нібито "порушив кордон РФ". У свою чергу, Великобританія заявила, що нічого подібного не було, а Defender здійснював "мирний прохід водами України".

"І дії британського флоту, і небувалі за масштабами міжнародні навчання Sea Breeze 2021, показують, що колективний Захід не тільки прокинувся, але і приступає до дій щодо обмеження амбіцій Кремля по перетворенню Азовського і Чорного морів у внутрішнє озеро РФ. І які б там не були істерики з Кремля і дії російського флоту, це акції, які більш спрямовані на власний електорат напередодні виборів до Держдуми. А серйозного опору, як на мене, росіяни, якщо дійде до зіткнення, чинити не зможуть", — зазначає генерал.

Він наводить історичну аналогію з Кримсько-Східною війною 1853-1856 років.

"Тоді російський імператор Микола Перший намагався захопити ряд нових земель. Коаліція Османії (Туреччини), Британії, Франції, Сардинського королівства протистояли цьому. Конфлікт призвів до поразки Російської імперії. У 1856 році був укладений Паризький мир, за яким Росія фактично втратила Чорноморський флот, були демонтовані кріпосні споруди, форти на узбережжі. Якими б росіяни не були "іванами", не пам'ятають споріднення, в РФ є кваліфіковані експерти та політики, які розуміють, що якщо з'явиться потужна антиросійська коаліція, ситуація може повторитися. А її обриси вже проглядаються. Тою чи іншою мірою Туреччина, Румунія, Болгарія, Великобританія, США і, звичайно, Україна з Грузією, постраждалі від агресії, готові протистояти Росії. І шанси РФ отримати якусь перемогу, розвиваючи військовий конфлікт у морі — мінімальні. Це може привести не тільки до поразки Росії в цьому регіоні, а й сприятиме відновленню суверенітету і територіальної цілісності України", — підкреслює Василь Богдан.

Навчання Sea Breeze 2021: інформаційної війни не уникнути

Колишній розвідник, начальник військового відділу благодійного фонду допомоги армії "Повернись живим" Андрій Римарук звертає увагу, що навколо Чорного моря розпалюється справжня війна, поки — інформаційна.

"Ситуація з британським есмінцем Defender, а пізніше — з нідерландським фрегатом Evertsen, який ВС РФ провокували, імітуючи напад на нього винищувачами Су-30 і бомбардувальниками Су-24, демонструє, що росіяни перелякані. Не дає їм спокою й активна фаза міжнародних навчань Sea Breeze 2021, в яких бере участь рекордна кількість країн-членів НАТО. У відповідь Росія теж оголосила навчання у Чорному морі, — зазначає Андрій Римарук. — Подивимося, як це буде накладатися одне на одне".

Інформаційна війна точно буде. Але не виключений і людський фактор, підкреслює експерт.

"Наприклад, у пілота або моряка може мерзнути палець, що призведе до відчутних наслідків. Не хотілося б, щоб таке трапилося. Але нічого не можна виключати", — резюмує Андрій Римарук.

Нагадаємо, можливу реакцію на Sea Breeze 2021 Росії оцінив для порталу "Коментарі" військовий оглядач, головний редактор видання "Апостроф" Денис Попович.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення


Новини