Головна Новини Політика зовнішня політика Нагірний Карабах полишають останні вірмени: стала відома кількість
commentss НОВИНИ Всі новини

Нагірний Карабах полишають останні вірмени: стала відома кількість

Понад сто тисяч вірмен вже полишили Нагірний Карабах

30 вересня 2023, 20:34
Поділіться публікацією:

У Вірменії заявили в суботу, 30 вересня, що до країни прибули понад 100 тисяч людей, як втекли з Нагірного Карабаху після того як Азербайджан повернув собі контроль над регіоном, передає агенція AFP. Про це повідомляють "Коментарі".

Нагірний Карабах полишають останні вірмени: стала відома кількість

Ільхам Алієв закликав вірмен реінтегруватися до Азербайджану

Раніше вірменське населення невизнаної республіки Арцах в Нагірному Карабаху оцінювали в 120 тисяч осіб.

Прессекретарка прем'єр-міністра Вірменії Назелі Багдасарян заявила, що кількість біженців, які в'їхали в країну за останній тиждень, досягла 100417 людей.

Єреван звинуватив Азербайджан у проведенні кампанії "етнічних чисток" з метою очищення Нагірного Карабаху від вірменського населення. Проте Баку заперечує ці звинувачення і публічно закликає вірменських мешканців території залишитися і "реінтегруватися" до складу Азербайджану. Зокрема, з таким закликом звернувся президент Азербайджану Ільхам Алієв.

За неофіційною інформацією, в Карабаху залишилось лише кілька сот вірмен.

Нагадаємо, що під час Першої карабаської війни на початку 90-х Вірменія та її військові формування встановили контроль над Нагорним Карабахом. При цьому азербайджанське та курдське населення було вигнане або полишило свої домівки під загрозою етнічних чисток. Зокрема, в населенному пункті Ходжали вірменські формування вчинили різанину мирного населення обох статтей та різного віку. В цій війни Вірменія спиралась на неофіційну підтримку Росії, до військового блоку якої — ОДКБ — вона входила.

Під час Другої карабахської війни 2020 року Азербайджан, користуючись підтримкою Туреччини та нейтралітетом Москви, відновив контроль над значною частиною Карабаху. Над рештою територією регіону він встановив контроль внаслідок одноденної вересневої операції. Під час неї вірменські формування чинили опір, але здались, не отримавши підтримки Вірменії чи Росії. Остання зайняла цього разу проазербайджанську позицію, оскільки була невдоволена прозахідної зовнішньою політикою нинішнього керівництва Вірменії.

Тим часом, у ГУР розповіли про перехід у полон трьох груп росіян.

Голова європейської дипломатії зіпсував росіянам свято.

А експерти розповіли, чи може Україна стати світовим виробником зброї.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини