Головна Новини Політика зовнішня політика "Нафтогаз" поскаржився на дії "Газпрому" до Єврокомісії: відома причина
commentss НОВИНИ Всі новини

"Нафтогаз" поскаржився на дії "Газпрому" до Єврокомісії: відома причина

У "Нафтогазі" заявили, що дії "Газпрому" призвели до кризи

22 грудня 2021, 19:55
Поділіться публікацією:

Вітчизняна газова компанія 21 грудня направила своє звернення на адресу Єврокомісії, де обумовила причини щодо зловживань російським концерном "Газпром"  на європейському ринку голубого палива. Клопотання адресоване на директорат з конкуренції, щоб тамтешні чиновники вжили заходів, аби нормалізувати ситуацію. Про це інформує пресслужба "Нафтогазу України".

"Нафтогаз" поскаржився на дії "Газпрому" до Єврокомісії: відома причина

"Нафтогаз" скаржиться на дії "Газпрому" (фото з відкритих джерел)

  За словами очільника української  газової компанії Юрія Вітренка, російський концерн відчутно скоротив  продажі голубого палива, яке виставляє на спотовий ринок Європи. Такими діями, при зростаючому попиті, він накладає обмеження на можливості інших учасників ринку здійснювати постачання додаткових обсягів газу до Європи.

Керівник "Нафтогазу України" переконаний, що такі дії російського газового  монополіста призвели до кризи та  ситуації, коли рекордно зростають  цін  в країнах Євроспільноти.

"Дії "Газпрому" є антиконкурентними та спричинили значні негативні наслідки для всіх європейських споживачів. "Нафтогаз", як один з найбільших покупців газу в Європі також мати збитки через ці зловживання. Відтак, ми просимо Європейську комісію належно відреагувати на порушення", — зазначив Юрій Вітренко.

 Посадовець НАК називає у зверненні конкретні зловживання.Це насамперед небажання російського газового концерну заповнювати голубим паливом сховища Євросоюзу, які йому належать. Також "Газпром"  без пояснення причини, припинив купівлю голубого палива, яке раніше здійснювалось за посередництвом електронної платформи. Серед вагомих причин і та, що російська газова компанія  при можливості  користуватися вільними транзитними потужностями української ГТС, відмовилася наростити більші обсяги постачання до Євросоюзу.

 Також Юрій Вітренко переконаний, що ця ситуація унеможливлює дискримінаційний підхід російського концерну, що тепер використовує "Північний потік-2", Українську газотранспортну  систему та інші транзитні маршрути, за допомогою  яких російське голубе паливо транспортується до ЄС.

  Керівник  НАК звертається до членів Європейської комісії для дієвого реагування та вжиття всіх необхідних заходів для поліпшення ситуації. Ще за посередництва єврочиновників він обумовлює вимогу до російського  газового концерну надати технічні можливості своїх газотранспортних систем для подальшого експортування  голубого палива через можливості  приватних російських видобувних компаній, а також для транзиту голубого палива від постачальників Центральної Азії.

 Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що "Газпром" через Україну прокачав мінімальну кількість газу.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини