Головна Новини Політика зовнішня політика Антирекорд за шість років: "Газпром" через Україну прокачав мінімальну кількість газу
commentss НОВИНИ Всі новини

Антирекорд за шість років: "Газпром" через Україну прокачав мінімальну кількість газу

"Газпром" порушив свої обіцянки про транзит через українську ГТС

16 грудня 2021, 19:15
Поділіться публікацією:

Обсяг транзиту російського голубого палива, яке прокачується  українською територією до держав Євросоюзу, цього року склав 145 млрд м3. Це найменша кількість голубого палива, яка прокачана за останніх 6 років. Про це сповіщає  в соціальних мережах генеральний директор "Оператор ГТС Україна" Сергій Макогон.

Антирекорд за шість років: "Газпром" через Україну  прокачав мінімальну кількість газу

"Газпром" зменшив транзит через українську ГТС (фото з відкритих джерел)

 В повідомленні він стверджує, що посадовці "Газпрому" рапортують  про  те, що прокачка  через нашу країну  у 2021 році  становить 40 млрд м3. Це на 30% менше ніж у 2020 році та 45%  зменшений обсяг,  ніж у 2019 році.

Український посадовець зазначає, що цього року обсяг голубого палива, яке поставив російський "Газпромом"  до країн Євроспільноти складає майже 145 млрд м3. Ця кількість стала  мінімальною за цих 6 років та меншою, ніж у 2020 році, коли все було паралізоване пандемією. Це при тому, що ціни на голубе паливо зараз в Євросоюзі максимальні. Та на фоні збільшених обсягів  постачання голубого палива в Туреччину та Китай.

 За словами Макогона, попри заявлені наміри Москви про збільшення прокачки додаткового обсягу голубого палива до Євроспільноти, транзити його через українську ГТС не більше заброньованих 109 млн м3 на добу.

 Посадовець стверджує, що ціна на голубе паливо вже перевищує 1500 доларів, головна причина — небажання Росії збільшити додаткову прокачку газу в Євросоюз,  поки не відбудеться сертифікація нового газогону "Північний потік-2". Тому він надіється,  що цей шантаж не відбудеться, а країни Євроспільноти  працюватимуть над заходами щодо  зменшення залежності від російських енергоресурсів.

Сергій Макогон резюмував, що наявні потужності української ГТС складають 145 млрд м3. Цього зараз  достатньо, аби  забезпечити весь обсяг  газу, який експортує  "Газпром" до ЄС навіть, не використовуючи  потужності інших газогонів, як ПП-1, Ямал та інші.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про дефіцит газу у Європі.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини