Головна Новини Політика зовнішня політика Наближення сакральної дати: експерти оцінили ймовірність вторгнення РФ на територію України
commentss НОВИНИ Всі новини

Наближення сакральної дати: експерти оцінили ймовірність вторгнення РФ на територію України

"Коментарі" дізналися, чи може Росія напередодні Дня Перемоги влаштувати нові провокації для нашої країни або ще гірше - розгорнути широкомасштабні військові дії

7 травня 2021, 14:44 comments1226
Поділіться публікацією:

Росія любить сакральні дати на зразок 9 травня. Яка ймовірність загострення у цей час і на східному фронті, і на кордонах України, і всередині нашої країни? Яка ймовірність, що в цьому році таки може відбутися вторгнення? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Наближення сакральної дати: експерти оцінили ймовірність вторгнення РФ на територію України

Вторгнення РФ в Україну - Колаж "Коментарі"/ Д. Романюк

РФ веде продуману, далекоглядну стратегію, кінцева мета якої — знищити державний суверенітет України

Директор Інституту зовнішньо-політичних досліджень, конфліктолог, професор Григорій Перепелиця вважає, що після того, як Зеленський закрив прокремлівські телеканали в нашій країні, ефективність гібридних методів повалення державного суверенітету в Україні значно звузилася. Тому Росія робить ставку на військовий складник.

"Важливо розуміти, що РФ веде продуману, далекоглядну стратегію, кінцева мета якої — знищити державний суверенітет України. Росія крок за кроком реалізує свій план, а ми ніякої контр-стратегії у відповідь не застосовуємо. Наша країна діє в логіці світу, як і її міжнародні партнери, а Путін — у логіці війни. І якщо аналізувати дії Збройних сил РФ біля наших кордонів, на окупованих територіях, на морі, то це — відверта підготовка до широкомасштабних військових дій", — запевняє Григорій Перепелиця.

За його словами, квітневі навчання росіян біля українських кордонів і в окупованому Криму показали, що головним напрямком удару може стати південний схід України. Розгортання військової інфраструктури в районі Бєлгорода, Воронежа, Курська експерт вважає підготовкою саме до наступу.

"Точно так Росія діяла, готуючись атакувати Грузію 13 років тому. Відразу після того, як навесні 2008-го на бухарестському саміті НАТО і Грузії, і Україні відмовили в ПДЧ (План дій щодо членства в НАТО, — ред.), росіяни перекинули свої залізничні та інженерні війська до кордонів Грузії і почали готувати вторгнення з боку Абхазії. А також на другорядних напрямках — осетинському т аджарському. Це класика російської військової стратегії. Але вона ж залишається і слабким місцем. Військово-політичне керівництво РФ звикло діяти за шаблоном. Відпрацювали десь той чи інший метод і використовують щодо інших регіонів. Тому ми приблизно уявляємо, що буде. Питання — коли і як цьому протистояти", — зазначає Григорій Перепелиця.

Він вважає, що удар може бути нанесений із трьох напрямків: південно-східного, донецького (з тимчасово окупованої частини Донбасу) і з південного. Експерт упевнений, що не випадково в Чорному й Азовському морях нині концентруються російські військово-морські сили, в тому числі перекинуті з Балтійської і Каспійської флотилій.

"Схоже на те, що Росія готує морську операцію із захоплення південних територій України, в тому числі заради забезпечення подачі води до Криму. А також, щоб закрити нам вихід до Чорного моря. Це обвалить українську економіку, фактично зробить нашу державу небоєспроможною", — говорить експерт.

За його словами, відведення російських військ як такого не було. Основна частина військової техніки залишилася поряд із нашим кордоном.

"Путін не грає в пісочницю із танками й літакам. Задіяти таку армаду, провести таку передислокацію — це величезні фінансові витрати. Просто заради того, щоб побрязкати зброєю, такого не роблять. Так що у росіян — все у повній боєготовності.

Думаю, готувалися до атаки з намірами завершити операцію до 9 травня, сакральної дати. Але довелося дати задній хід через консолідовану жорстку реакцію Заходу, який, схоже, відчув, що загроза з боку РФ є вже не тільки для України, але і для нього. У підсумку — жорсткі попередження, що ескалація може дорого коштувати Кремлю, зокрема і РФ загалом. Тому Путін "притримав коней". Вніс деякі корективи у військову стратегію. Але точно не залишив планів про напад з метою відновлення "імперії" в межах хоча б частини пострадянського простору", — підкреслює Григорій Перепелиця.

Також експерт зазначає, що ця розвідка без бою виявила і слабкість Заходу. Зокрема, США відмовилися від ідеї заводити у Чорне море два есмінці, які туди прямували.

"Путін зрозумів, що ніхто не буде вплутуватися у бійню, якщо він піде на Україну: ані американці, ані тим більше європейці. У Кремля тут є велика перевага — політична воля для широкомасштабного застосування військової сили. У Заходу такої волі немає, — констатує Григорій Перепелиця.

Загалом цим приготуванням до вторгнення Путін протестував ситуацію, побачив сильні й слабкі сторони. Тепер Генштаб це проаналізує і, швидше за все, у серпні-вересні буде готувати наступ. Щоб завершити все (куди дадуть дійти, після чого — переговори й ті чи інші поступки) у вересні, до виборів у Держдуму".

"Вторгнення з боку РФ можливі як в рамках святкування Дня Перемоги, так і в рамках святкування Дня Незалежності України"

Експерт в питаннях національної безпеки й оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль впевнена, що, як і раніше, РФ вірити не можна ні за яких умов.

"Для неї немає нічого святого, в тому числі свят. Можна провести паралель із тим, як для багатьох політиків немає ніякого значення таке велике свято як Великдень. Вони продовжують грати на інформаційному полі, маніпулювати, використовуючи ті чи інші інформаційні інструменти. Ті ж пости в соцмережах із побажанням всім божої благодаті і використанням фото з храмів. При цьому — не маючи жодних моральних цінностей. Те ж саме стосується й РФ, — підкреслює експерт. — Будь-який привід, в тому числі сакральні дати, те ж 9 травня, можуть бути використані для провокацій. Братство слов'ян, дружні народи — для російського керівництва давно вже не цінності, а елемент пропаганди". 

За словами Катерини Коваль, історично так склалося, що багато помилок українців, що призводять до втрати державності, відбулися через довірливість нашого народу. За ці помилки наші предки й ми платили і платимо кров'ю. Час навчитися робити правильні висновки.

"Провокації і навіть вторгнення з боку РФ можливі як в рамках святкування Дня Перемоги, так і в рамках святкування Дня Незалежності України. Гучний інформаційний привід. Ювілей, 30-та річниця незалежності. До неї приурочили ще й запуск Кримської платформи, яка так дратує державу-агресора, — нагадує експерт. — Думаю, що нашій владі слід ретельно підготуватися у всіх сенсах. З технологічної точки зору загострення на Донбасі може бути відмінним інформаційним приводом для РФ, щоб показати Україну в непривабливому світлі. Мовляв, дивіться, вона святкує, а на території країни — війна".

Катерина Коваль акцентує — нашій державі з таким неадекватним сусідом потрібно бути готовим до будь-яких сценаріїв, ні на мить не можна втрачати пильності, постійно зміцнювати обороноздатність.

Раніше "Коментарі" писали, що колишній радник президента Росії Андрій Ілларіонов не виключає, що Росія може здійснити напад на Україну після липня цього року.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Сергей

7 травня 2021, 21:57

Жаль, что в Украине нет достойного Лидера в это тяжелое время. У власти балаболки, что пекутся о своих офшорах и Украина для них дойная корова, а не Родина. Ничего. Украина была 2000 лет назад и будет! Пережила набеги татар ранее и этот переживет! Слава Украине!

иван

7 травня 2021, 14:21

Что, господа власть предержащие и их лизоблюды, бздошно вам? Только вы прыгнете на самолет и айда в Европу проедать наворованное, а простому народу деться некуда, да в общем-то и незачем. Забрать у нас можно только долги, хе-хе... и терять нам нечего, настолько вы нас сделали нищими.


Новини