Головна Новини Політика зовнішня політика На Донбасі знову «заговорила» артилерія, президент не виключає війни: чи варто знову готуватися до повторення 2014-го
commentss НОВИНИ Всі новини

На Донбасі знову «заговорила» артилерія, президент не виключає війни: чи варто знову готуватися до повторення 2014-го

Експерти оцінили можливість загострення конфлікту на сході України

13 вересня 2021, 11:24 comments1147
Поділіться публікацією:

Ситуація на Донбасі загострилася: стало значно більше обстрілів і жертв. Біля кордонів України проходять російсько-білоруські навчання "Захід-2021", а самопроголошений президента Білорусі Олександр Лукашенко обіцяє закупити у Росії озброєння на 1 млрд доларів. Президент України Володимир Зеленський в рамках форуму Ялтинської європейської стратегії (YES) в Києві не виключив ймовірність повномасштабної війни з Росією. Секретар РНБО Олексій Данилов запевняє, що українська армія здатна відвоювати Донецьк і Луганськ, але це призведе до величезної кількістю жертв. Ці небезпечні заяви і події проаналізували для порталу "Коментарі" експерти.

На Донбасі знову «заговорила» артилерія, президент не виключає війни: чи варто знову готуватися до повторення 2014-го

Війна на Донбасі Фото з відкритих джерел

Наше військове керівництво говорить, що ми контролюємо ситуацію, що ми готується проводити дзеркальні військові навчання з нашого боку — за участю 15 держав

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко впевнений, що сукупність факторів (загострення на Донбасі, стрімке зближення РФ з Білоруссю, заяви про можливу "велику війну") підтверджує — питання безпеки, загроза розширення ведення бойових дій стають все більш актуальними.

"З весни по теперішній час ситуація знаходиться в розвитку. І вона погіршилася. Так, наше військове керівництво говорить, що ми контролюємо ситуацію, що ми готується проводити дзеркальні військові навчання з нашого боку — за участю 15 держав. І це правильний хід. Проблема в тому, що за потенціалом, по можливості почати протягом тижня широкомасштабні бойові дії по відношенню до України, Польщі та країн Балтії ситуація з боку РФ загрозлива. І ймовірність переходу до широкомасштабної війни, дійсно, збільшилася, — підкреслює генерал. — І важливо всіма способами, насамперед дипломатичними, не дати цьому статися".

Оцінюючи заяви секретаря РНБО Данилова про можливість провести військову операцію зі звільнення Луганська і Донецька, Ігор Романенко згадує, як Порошенко в 2014-му за два тижні обіцяв закінчити АТО. Говорячи про обіцянку Порошенко, генерал-лейтенант зазначає, в намірі п'ятого президента був сенс, це було можливо. Але, коли наші війська підійшли до Донецька і Луганська в ході наступу, треба було обходити їх і рухатися до кордону. Бойовики б самі втекли, вони вже і готувалися до цього. Але це попадання під загрози з боку РФ призвели до того, що Путін, врешті-решт, ввів бойові частини на територію України — і стався Іловайськ і так далі. Пам'ятаючи це, нам треба робити висновки. І Данилов говорив саме про це, що спробуй ми зараз діяти силовими методами, РФ не зупиниться. Почнуться повномасштабні бойові дії з усіма витікаючими наслідками.

За словами Романенко, нинішнє загострення на Донбасі пов'язано з тим, що Путін розуміє — брати участь в переговорах доведеться. І можливо, до них приєднаються в тому чи іншому форматі США. А тому він хоче підійти до такої зустрічі з максимальною сильною позицією. І максимально послабити керівництво української держави, загострюючи ситуацію на фронті, що, зрозуміло, загострює ситуацію в Україні в цілому.

Заява Зеленського про те, що ймовірність повномасштабної війни з РФ існує — цілком логічна. Він просто озвучує дані військової розвідки

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець вважає, що заява президента Зеленського про ймовірну "великої війни" з РФ є відповідним обстановці, що склалася.

"З боку російського керівництва все частіше звучать заяви, що Україна нібито є терористичною державою. Повідомляється, що вже другий нібито теракт вдалося запобігти силами ФСБ в Криму. У перший раз йшлося про "запобігання вибухів на цивільних об'єктах", тепер про ніби "підготовці вибуху на газопроводі". Згідно з російською військовою концепцією, це все може послужити початком для повномасштабної війни навіть без оголошення війни. Виходячи з логіки Кремля, якщо Україна — терористична держава, якщо з її боку виходить загроза, то РФ може нанести удар", — пояснює Тарас Березовець.

На його думку, окупований Крим може бути обраний як місце, яке нібито страждає від українських диверсантів, не випадково.

"Удар звідти буде найбільш ефективним з боку російських збройних сил, оскільки південь України прикритий найменше. І тому заяву Зеленського про те, що ймовірність повномасштабної війни з РФ існує — цілком логічна. Він просто озвучує дані військової розвідки", — зазначає експерт.

Коментуючи заяви Данилова, що українська армія може взяти Донецьк і Луганськ, Тарас Березовець зазначив, що в нинішніх реаліях це неможливо. Що, схоже, розуміє і Данилов, який сам же зробив подібне уточнення. Якби там були просто військові корпусу терористичних "республік", то, безумовно був шанс у силової операції. Але ми розуміємо, що в цю війну буде (і є) повномасштабно втягнута Росія. Не просто так вони видали вже понад 250 тисяч російських паспортів в ОРДЛО. І не будуть вони з боку спостерігати за тим, як українська армія стане брати Донецьк і Луганськ. Це б стало якраз-таки обґрунтуванням для "допомоги". Більш того — окупанти в будь-який момент легко можуть влаштувати самообстріл, самопідрив на території т.зв. "ДНР" і "ЛНР". Звинуватити в цьому Україну. І почати повномасштабний наступ з використанням російських збройних сил.

Березовець вважає, що ситуація на Донбасі загострилася, перш за все, тому що Путін визнав ущербність і де-факто програш своєї стратегії по впихування ОРДЛО на умовах Кремля до складу України.

"Він зрозумів, що цього не буде. Тому росіяни переходять до наступного етапу — повномасштабного залякування, яке може закінчитися і повномасштабним вторгненням", — попереджає експерт.

У Кремлі можуть спробувати вирішити всі проблеми "єдиним ударом"

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук згоден з тим, що можливість "великої війни" за останній час не зменшилася, а, можливо, навіть посилилася.

"Після відходу США з Афганістану у російського керівництва може скластися думка, що Штати більше не будуть брати активну участь і в житті України. Тому в Кремлі можуть спробувати вирішити всі проблеми "єдиним ударом". Тим більше, що Росія продовжує поглинання Білорусі. А це на тисячу км збільшує кордон, через яку може бути здійснено напад ", — підкреслює експерт.

На думку Петра Олещука, "військові" заяви представників української влади, очевидно, покликані показати, що вона розуміє ризики і готова до відбиття відповідних загроз.

"Що стосується загострення ситуації на Донбасі, то це може бути індикатором невдоволення в Кремлі з приводу проведення" Кримської платформи ". І виражається це невдоволення найбільш зрозумілим для Кремля способом — шляхом військової ескалації ", — резюмує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — кажучи про повномасштабну війну з РФ Зеленський заявив: "ймовірність є".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван

13 вересня 2021, 13:03

Даже если кретинизм победит и на Украине примут решение атаковать, после очередного котла все вернется на круги своя. Это противостояние не для того задумывалось, чтобы сдать нацыкам Донбасс.


Новини