Головна Новини Політика зовнішня політика Можна говорити про початок нової холодної війни, - генерал Богдан
commentss НОВИНИ Всі новини

Можна говорити про початок нової холодної війни, - генерал Богдан

За словами Василя Богдана, ми бачимо масу викликів, ризиків і загроз

29 вересня 2021, 18:30 comments1015
Поділіться публікацією:

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан розповів виданню "Коментарі" про найактуальніші виклики і ризики, які стоять перед Україною.

Можна говорити про початок нової холодної війни, - генерал Богдан

Можна говорити про початок нової холодної війни, - генерал Богдан - фото з відкритих джерел

За словами Богдана, чергові парламентські вибори в РФ остаточно сформували там автократичну диктатору в особі Путіна і його найближчого оточення.

"Захід недостатньо жорстко відреагував на тотальні порушення і фальсифікації, допущені під час цих виборів, на псевдоелектронне голосування, на залучення до них окупованих Криму і Донбасу. В результаті партія Путіна — "Єдина Росія"- отримала конституційну більшість. А кишенькові партії, сателіти провладної політсили, взяли стільки, скільки їм дозволили ", — говорить генерал.

На думку Василя Богдана, Путін буде і далі зміцнюватися, проводити будь-які рішення. Він продовжить процес створення Союзної держави в особі Росії та Білорусі. Прогнозувати дії Путіна і Лукашенка складно. Іноді вони бувають спонтанні, а іноді — вельми сплановані і стратегічно обґрунтовані.

Потрібні більш жорсткі санкційні дії з боку Заходу, зазначає генерал, більш виразна політика з боку українського вищого військово-політичного керівництва у відстоюванні національних інтересів. Особливо в "нормандському форматі".

"А що бачимо ми? Санкції не просто не посилюють, а намагаються пом'якшити. Глава українського МЗС Дмитро Кулеба керівник Офісу президента Андрій Єрмак закликають швидше зібрати нормандський формат, поки Ангела Меркель залишається канцлером Німеччини. Як на мене, від цього точно не буде ніякої користі для України. Швидше українська влада погодиться на капітулянтські рішення у вигляді "кластерів" щодо Донбасу і імплементації "формули Штайнмайера" ", — продовжує Богдан.

Незважаючи на її заслуги перед Німеччиною, світовою спільнотою, певною мірою і перед Україною, Меркель відходить від великої політики. І не буде вирішувати ті питання, на які розраховує українська сторона. Тим більше, що її Християнсько-демократичий союз, що входить в блок з Християнсько-соціальним союзом, програв 26 вересня парламентські вибори Соціал-демократичній партії. Яка, судячи з усього, і буде формувати уряд — разом з "Зеленими" і "Вільною демократичною партією".

"Так що ми бачимо хорошу міну за поганої гри українських владних інституцій. Їм потрібно налагоджувати відносини з німецькими соціал-демократами, які досить серйозно замкнуті на російських інтересах. Доведеться дуже виважено, толерантно, комплексно проводити дипломатичну роботу, щоб їх повернути на бік відстоювання українських інтересів ".

За словами генерала, це політичне міжсезоння в головній країні ЄС дає певні преференції Путіну і Лукашенку. Чим вони користуються. Провели військові навчання, які носили наступальний характер, а не оборонний, як вони заявляли. Зараз проходять відбуваються навчання в Криму — і теж носять наступальний характер. Не будемо забувати і про те, що 19 батальйонно-тактичних угруповань (в кожної близько 1 тисячі людей) залишилися біля кордонів з Україною.

До того ж, Лукашенко, явно не без натяків з Кремля, заявив про нібито погрози з боку України в контексті того, що тут нібито під виглядом навчально-тренувальних таборів розміщуються бази НАТО.

"Все це дає нам серйозні підстави посилювати охорону україно-білоруського кордону. А це — понад 1 тисяч км. Причому підсилювати не тільки збільшенням прикордонної діяльності, але і створювати там відповідні військові формування — з сучасним оснащенням. Тим самим давати зрозуміти, що не варто відчувати українську сторону на міцність, створюючи умови для можливої агресії ", — говорить Богдан.

Загрози, за його словами, безумовно, є. І головком Збройних сил України Валерій Залужний про це нещодавно говорив, закликаючи суспільство, владу, щоб, незважаючи на готовність ЗСУ і наших спецслужб до будь-якого розвитку подій, посилювати оборонні можливості, забезпечення армії відповідним озброєнням, соціальним пакетом, ліквідувати заборгованість з виплат.

Ситуація така, що під заклики вирішувати питання стратегічної безпеки, судячи з процесів, що відбуваються в світі, Захід, як і РФ, став на шлях гонки озброєнь:

"Так що можна говорити про початок нової холодної війни".

Нещодавно створений потрійний союз США-Великобританія-Австралія із зміцнення Індо-Тихоокеанського регіону, з метою протидії Китаю. Жорстко ставиться питання зміцнення східного флангу НАТО — передбачається розміщення додаткового військовий контингенту, озброєння. Те, що ми бачимо навіть в публічній площині, дозволяє говорити, що слова словами, а кожна країна встала на шлях нарощування своїх оборонних потужностей.

Загрози очевидні і з боку РФ, вважає генерал. Особливо на тлі ослаблення ЄС. Меркель йде. А саме Німеччина цементувала Євросоюз, була лідером. Можливо, спробує взяти на себе лідерство президент Франції Макрон. Але сили у нього невеликі, особливо в ракурсі розриву контракту на поставки підводних човнів Австралії на користь американських, і охолодження з цього приводу відносин між Парижем і Вашингтоном / Канберою.

ЄС фактично занурюється в рішення власних проблем. У тому числі енергетичних, пов'язаних з необхідністю сертифікувати "Північний потік-2". Який Росія вже використовує як зброю, про що Європу не раз попереджали. В результаті вже зараз РФ диктує захмарні ціни на газ, створюючи всі умови для того, щоб сертифікація ПП-2 пройшла якомога швидше.

А тим часом Угорщини підписала з "Газпромом" контракт на 10 років постачання газу обхідними Україні шляхами. І вже почалися чергові напруги у відносинах між Києвом і Будапештом.

"Ми бачимо масу викликів, ризиків і загроз. Бачимо, що кожна країна піклується, перш за все, про свої інтереси. Ось і українська сторона повинна діяти систематично, комплексно, інтенсивно. При цьому майстерно, делікатно. Щоб ми не відштовхували партнерів і потенційних партнерів , а залучали їх. При цьому самим проводити реформи (ту ж судову, яка загальмувалися), максимально зміцнюючи обороноздатність. Ніхто не буде реформувати нас за нас, вирішувати наші економічні проблеми за свій рахунок, воювати за нас ", — резюмував Василь Богдан.

Раніше видання "Коментарі" писало, що близький друг Путіна дав відповідь — чи поверне Росія Крим і Донбас. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини